Ostrava, Bilovecka (nadrazi Svinov), U Simka [zamknięte]
Collapse
X
-
Znam osoby pijące koncerniaki, mimo że próbowały PIWA. Już nie potrafię im pomóc...
Maciek urodził się po zamknięciu Browarów Warmińsko-Mazurskich "JURAND" w Olsztynie. Będą musiały mu wystarczyć wspomnienia taty...
Mateusz z kolei... w okresie wielkiego bumu browarów kontraktowych i minibrowarów restauracyjnych. Czego się ze mną napije za kilkanaście lat?Comment
-
Służbowy Piwny Tydzień - część IIIb (13.XII)
3 dzień Służbowego Piwnego Tygodnia był w całości sklasyfikowany jako czas wolny, więc jednodniówka w Czechach (Konicek + Simek) jak najbardziej pasowały do tego zbioru.

Na godzinę przybyliśmy do svinovske restauracji. Przed szóstą planowalismy wsiadać w Polonię do Warszawy.
W takim stanie naszego głównego kelnera tej knajpy jeszcze nie widziałem. Często jest "na rauszu" czy "z humorkiem po procentach", ale tego dnia przeskoczył sam siebie.
- jedzenie zanosił nie do tych stolików, z których padało zamówienie;
- pytał czy podać pivo i nie czekawszy na odpowiedź klienta rzucał hasło do baru "capeujeme Avara!"
- mówił w podwójnych decybelach (pewnie ktoś pomyśli, że krzyczał; ale nie, do końca tak tego nazwać nie można) - słychać go było w drugim końcu sali.
I jeszcze kilka takich ciekawostek można by wymienić, ale najistotniejsze jest to, że wszystko (nawet pomyłki) czynił z taką gracją, jednocześnie budując fantastyczny klimat czeskiej knajpy. Właściwie żal było wychodzić. Gdy zbieraliśmy toboły, wstawiony kelner przyszedł się z nami osobiście pożegnać:
- Tak chlapy! Do Polsko pokracujete, dobre... Tak mejete se! Ahoj!
Cóż mamy począć, że lepiej czujemy się w ceskich knajpach z pijanym kelnerem niż w tych polskich, w krórych wszystko jest "na wyższy poziom"?
Po raz kolejny polecam odwiedzenie tego miejsca (jakby ktoś jeszcze po moich ostatnich wizytach miał wątpliwości
)
Znam osoby pijące koncerniaki, mimo że próbowały PIWA. Już nie potrafię im pomóc...
Maciek urodził się po zamknięciu Browarów Warmińsko-Mazurskich "JURAND" w Olsztynie. Będą musiały mu wystarczyć wspomnienia taty...
Mateusz z kolei... w okresie wielkiego bumu browarów kontraktowych i minibrowarów restauracyjnych. Czego się ze mną napije za kilkanaście lat?Comment
-
Czechy 3-4.I.2009 - część VIII
Śniadanie v Ostrave?
Z dobrym Pivem?
Za dobrą cenę?
O każdej porze?
Tylko U Simka!
Po odpoczynku v Hlubinie, gdzie usługi hotelovej nie można rozszerzyć o śniadanie
, przybyliśmy do Simka na knedle, względnie cesnekovou i na kvasnicoveho Avara.
Dziś kelerka i pan lejący Pivo byli trzeźwi
Posmakowawszy kvasnicaka ruszyliśmy tramwajem na stację Ostrava Stred. Smer jizdy Frydek-Mistek.
-
Wiadomo, że nalewanie piwa w Czechach nie trwa minuty więc myślę że 10 minut to czas pozwalający zaopatrzyć się jedynie w butelkę. Poza tym warto tak pokombinować z przesiadkami, by przez dłuższą chwilę nacieszyć się klimatem tej knajpy.Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!Comment
-
Witam.Byłem u Simka z rana(przed 8) i w lokalu było kilkunastu klientów.Piwko lane to:Ostravar i Avar Kvasnicove(cena 25 Kć).Oczywiście zamówiłem Avara.Starszy kelner nalewał je bardzo długo i na raty,za to jak przyniósł do stolika to SZOK(dawno nie widziałem tak nalanego piwa!) Piana wystawała z szklankina ponad 5cm,była gęsta i dotrwała do końca,smak piwa bardzo dobry z dobrą goryczką(można było wyczuć delikatną kwaskowość).Szkoda że miałem rychlika do Krnova,bo naprawdę warto posiedzieć dłużej U Simka.PZDRmb WOSComment
-
...Niczego specjalnego nie odkryłeś. Mogłeś jedynie jeszcze fizycznie sprawdzić moc piany, kładąc na niej 10-cio halerówkę...
Już ci się raczej nie uda sprawdzić w ten sposób gdyż z dniem 1.01.2009 wycofano z obiegu nawet monety 50 haleřy. 10 i 20 haleřówki wycofano już przed 3 laty. Chyba że w celach kontroli jakości piwa zostawiłeś sobie zapas
.
Comment
-
Opłaca się kupować małego Avara, gdy obsługuje taki starszy siwy i chyba troszkę niedosłyszący (po pochyla się i uważnie wsłuchuje) pan - wówczas cena jest o 2 korunki niższa niż oficjalna. Być może cena dużego jest jeszcze bardziej promocyjna - nie sprawdzałem. Za to małe zamawiałem 2 razy w ciągu 8 godzin, wiec to nie była pomyłka czy przypadek - 13 zamiast 15
Ale taki sponsoring się panu opłaca, bo przy wieczornym zamówieniu gulaszu szegedyńskiego dostał tam troszkę napiwku dla równego rachunku.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
Opłaca się w ogóle tam chodzić
Mnie obsługiwała znana pani. Poinformowała mnie, że jestem pierwszy, który sięga po Avara, ale piwko na szczęście było bez zastrzeżeń, a potem autentycznie nie pamiętaliśmy ile tych Avarów było
Meczyk leciał - Anglicy z Niemcami, więc dużo wrażeń. Lokal jak widać z postów zdecydowanie kultowy, ale załączam zdjęcie z zewnątrz - dla tych co szybko potrzebują wpaść czekając na dalszy pociąg
Comment
-
Jak byłem w zeszłym miesiącu to niestety nie było Avara kvasnicovego. Poprosiłem o zwykłego, ale kelner, którego nazywam "kapciuchem" był już mocno podpity i przez pomyłkę nalał Ostravara
Zupa Czosnkowa niestety miała konsystencje papki, w dodatku na dnie miski znalazły się metalowe resztki zmywaka do garów.
Comment
-
Czechy 11-14.XI.2010 - część 1b
Z Bohumina w kilkanaście minut przemieściliśmy się jednostką do tej restauracji. Mieliśmy półtorej godziny oczekiwania na znajomych z Polski jadących EC Polonia. Aż nadto czasu, by zjeść dobre śniadanie "U Kapciowego"*.
Trafiliśmy na wyjątkowego Avara kvasnicoveho! Ale to naprawdę wyjątkowego. Tak dobrego nie trafiłem nawet w restauracji przy browarze v Hlucine. Owszem, charakterystyczny i nie wszystkim może smakować, ale taki właśnie powinien być Avar. I ta gęsta piana, ach! Byliśmy zachwyceni.
To właśnie w tej niepozornej restauracji kiedyś po raz pierwszy spróbowałem olomoucke tvaruzky. Dziś nie wyobrażam sobie wizyty U Simka bez zamówienia pozycji z jidelnicka chleb z tvaruzkou. Kromka cheba z olomouckymi a cibulkou - rewelacja!
Nasz ulubiony kelner jak zwykle pokrzykiwał do baru od naszego stołu:
- Dvakrat kvas!
Podczas tej wizyty udało mi się zrealizować plan pierwszego zamówienia. Otóż przy poprzednich wizytach zauważyłem, że kelner wita (co najmniej spojrzeniem) wchodzących nowych gości do restauracji i jeśli wchodzi stały bywalec, od razu zamawia Piwo. Spróbowałem i ja:
- Dobry den.
- Dobryyyyyjjjjjj.
- Mate kvasnicove na cepu? - zapytałem zatrzymawszy się na środku sali.
- Ano, mame!
- Dvakrat prosim!
Cieszyłem się z zadowolenia kelnera - jeszcze nie pofatygował się do stolika, a już miał start obsłużenia gości załatwiony.
Podczas każdej wycieczki do Czech uwielbiam odwiedzać to miejsce!

* - Wśród znajomych tak właśnie nazywamy to miejsce. Kelner (nasz ulubiony!) jest zawsze w kapciach, czasem nietrzeźwy