Niemcy, Erlangen-Alterlangen, Alterlanger Straße 6, Drei Linden/Krapp Bräu

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4862

    #1

    Niemcy, Erlangen-Alterlangen, Alterlanger Straße 6, Drei Linden/Krapp Bräu

    Alterlangen to dzielnica niskiej jednorodzinnej zabudowy w postaci stylowych domów o czerwonych, spadzistych dachach otoczonych zielenią. Leży po drugiej stronie rzeki Regnitz niż centrum Erlangen. Z dworca kolejowego do restauracji Drei Linden piechotą jest 1,7 km. Trasa wiedzie dwoma mostami przez wyspę (Wörhmühlinsel) na wspomnianej rzece, a potem mostem na i dalej wzdłuż jeziora (Alterlangen See). Bardziej leniwi mogą pojechać nieco dookoła autobusami 287 i 283 do przystanku Kosbacher Weg, skąd i tak trzeba dojść niecałe 500 m.
    Sama restauracja chwali się długą rodzinną tradycją, natomiast browar otwarto w 2020 roku. Właściwie to mały browarek wciśnięty w wygospodarowane pomieszczenie z tyłu budynku powiększone o niedużą przybudówkę. Był piątkowy wieczór 29.11.2024 więc nie było kogo zapytać o parametry sprzętu, ale zaglądając przez szklane drzwi sądzę, że warzelnia ma najwyżej 5 hl, a towarzyszące jej tankofermentory 2x5 hl i 2x10 hl.
    Do głównej sali restauracji tylko na chwilę zajrzałem. Była pełna dobrze bawiącego się towarzystwa, a tablica przy wejściu informowała o prywatnej imprezie. Jest tu przestronnie, duże okna za dnia zapewne dają dużo światła. Długie stoły, krzesła oraz ławy wzdłuż okien i ścian są z jasnego drewna, kasetony na suficie i bar z nieco ciemniejszego. Oświetlenie stanowią zwisające lampy z żółtymi kinkietami, jest przyjemnie.
    Inni przypadkowi klienci mogli tego dnia zasiąść przy ławach na zewnątrz w sąsiedztwie browaru, w zadaszonej drewnianym dachem części ogródka. Od chłodu był osłonięty grubymi plastikowymi kotarami i ogrzewany gazowymi palnikami.
    29.11.2024 na pisanej kredą tablicy figurowały 3 piwa:

    - Seebrunserla Hell 4,8%. Słomkowo-żółtej barwy, lekko mętne. Piana przy podaniu na 2 cm, choć gęsta to szybko znikła do obrączki. Aromat słodowy, jednak w smaku puste, kwaskowe o dziwnym posmaku rozkrojonej cytryny, która poleżała w lodówce. Lurowate piwo bez słodowego ciała nie mówiąc o goryczce. 4,20 €/ 0,5 l.

    - Kellerbier 4,8%. Barwa bursztynowa, mętne. Piana nierównomierna, bąble strzelały i po 2 minutach był tylko kożuszek na powierzchni. Już w aromacie nozdrza zaatakowała apteka, w smaku było nie lepiej bo doszła kanaliza. Co gorsza piwo było wodniste, brak kellerowej mocnej słodowości, a ta co była to mieszanka kwaskowo-stęchło-piwniczna. Kolejna porażka za 4,20 €.

    - Bock-Hell 6,8%. Koźlak ale jasny więc jasnożółta barwa nie dziwiła, było lekko mętne. Łudziłem się, że chociaż w tym piwie znajdę jakieś pozytywy. Niestety, wszystkie wydają się są na jedno kopyto - powtarza się dziwna kwaskowa nuta piwniczna i lekko stęchła zbożowość (przynajmniej wiemy, że piwo jest miejscowe). Tu oczywiście pojawia się wyższa treściwość jednak nie rekompensuje ona tego, że picie również tego piwa jest męczące. 4,90 €.

    Piwa podawane w szklankach firmowych (były 2 rodzaje), podkładki przynosiła kelnerka. Nie widziałem piw butelkowych, stały tylko puste bezbarwne butelki z firmowym logo browaru ale chyba była to nalepka, możliwe że w takich sprzedają. Polecane są "party Fass" czyli beczki 10 i 20 l z kranikiem grawitacyjnym.
    Ale jest też inna, dużo lepsza opcja. Można sobie zamówić lane piwa z browaru Weismain: Helles (3,60 €) lub Weizen (4 €). Te można polecić ale na pewno fajniej je wypić w macierzystym browarze .

    Aż ciężko uwierzyć, że w małym frankońskim browarku można trafić na tak kiepskie piwa. Nie polecam, jedźcie 5 km dalej tym samym autobusem do Oberle https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...hofbrau-oberle
    gdzie spróbujecie bardzo dobrych piw.

    Jeśli chodzi o jedzenie chlubią się swoimi sznyclami, jest nawet osobna Schnizelkarte z 15 pozycjami (około 20 €), ale też przegląd kuchni frankońskiej. Dla bezmięsnych spezle z serem i sałatki.
    Czynne: czw-so. 16-22, nd. 11-14, 16-22.

    Na fotkach:
    1. Browarek sfocony zza szyby.
    2. Ogródek zimowy zasłonięty plastikowymi kotarami, w głębi przybudówka mieszcząca browar.
    3. Seebrunserla Hell 4,8%
    4. Kellerbier 4,8%
    5. Bock-Hell 6,8%

    Attached Files

Related Topics

Collapse

  • dadek
    Niemcy, Wismar, Kleine Hohe Straße 15, Brauhaus am Lohberg
    dadek
    Jedyny obecnie browar w tym pięknym zabytkowym mieście, powstał w 1995 roku. Znajduje się naprzeciw jednego z portowych nabrzeży, w odległości 800 m od dworca kolejowego. 3-piętrowy (z poddaszem) szachulcowy budynek, gdzie konstrukcja z czarnych belek wypełniona jest czerwoną cegłą, datowany...
    2025-08-28, 01:07
  • pebejot
    Austria, Villach, Anton-Tuder-Straße 2, Hausbrauerei Turmbräu Melcher
    pebejot
    Domowy browar w gospodarstwie z agroturystyką na przedmieściach Villach w pięknej górskiej scenerii wioski Maria Gail.
    Odległość 3,5 km od centrum Villach można pokonać nieregularnie kursującym autobusem, ale najlepiej zrobić sobie spacer wzdłuż Drawy.

    Browar działa...
    2025-08-27, 12:11
  • dadek
    Darmstadt, Nieder-Ramstädter Straße 3, Grohe-Die Brauhaus Legende
    dadek
    W Darmstadt działają 3 browary w tym jeden restauracyjny (Ratskeller) w samym centrum na Marktplatz. Pierwotnie tam planowałem rozpocząć piwne zwiedzanie miasta, jednak 22.07.2022 odbywał się jakiś mecz i cały plac był pełen kibiców, a w samej knajpie się nie dało szpilki wcisnąć. Więc...
    2022-10-21, 03:12
  • dadek
    Niemcy, Oberasbach-Altenberg, Zirndorfer Straße 18, 1.Altenberger Brauhaus
    dadek
    Rodzinny browarek powstały w 2015 roku w miejscowości 10 km na zachód od centrum Nürnberg. Najszybciej można tu dojechać pociągiem do stacji Zirndorf i dojść 1300 m, ewentualnie podjechać autobusem 70 lub 72.
    Odwiedziliśmy browar 29.11.2023. Żółty, 2-piętrowy budynek ze spadzistym...
    2023-12-10, 23:39
  • dadek
    Großköllnbach, Dachinger Straße 27, Privatbrauerei Egerer
    dadek
    Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
    2023-12-05, 01:56
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...