Dobre piwo (niekoncernowe) na Wesele potrzebne !
Collapse
X
-
Zwroty browar lokalny/regionalny straciły rację bytu przy globalizacji i łatwemu transportowi.
Słowa te stały się takimi samymi wytrychami jak magiczne słowo "niepasteryzowane".
Browar to browar, nieważne czy regionalny czy lokalny.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Pomysł z beczką piwa czeskiego/niemieckiego to idea słuszna, bo jak już ktoś zauważył nasze rodzime browary mają częstokroć problemy z utrzymaniem stałego poziomu dla swoich produktów. Ostatnimi czasy całkiem dobry poziom trzyma Konstancin, Gościszewo i Zawiercie, ale pewnie każdemu z nas zdarzyło się przynajmniej raz zawieść na którymś z tych browarów. Jakby dało radę pilsa/koźlaka zamówić sobie w Bierhalle to byłby moim zdaniem też wypas.Comment
-
Browary regionalne istnieją, ale nie w Polsce. Większość (chyba) amerykańskich browarów rzemieślniczych prowadzi dystrybucję tylko w określonym regionie.
W Biłgoraju mamy lokalne/regionalne piekarnie np: małą Pana Mudy (genialny chleb razowy - polecam!) właściciel prowadzi sprzedaż w jednym sklepiku na ulicy Nadstawnej lub dużą Pana Kotowskiego - chleby dostępne w sieci kilku sklepików, wielu normalnych spożywczakach oraz... w marketach sieci Biedronka i Kaufland (wszystkich czterech).
W pobliskich metropoliach typu Zamość czy Tarnobrzeg już tego chleba nie kupisz.
Z tym się zgadzam. Po produktach trzeba oceniać, nie po wielkości/dostępności.Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2012-01-03, 11:17.Comment
-
Pils z Bierhalle to moim zdaniem dobry i bezpieczny wybór, tylko cena może być trochę zaporowa...
Generalnie można próbować w browarach restauracyjnych, można na miejscu sprawdzić jakość konkretnej warkiComment
-
A że kwestia lokalności i regionalności w przypadku piwa się rozmywa, to inna sprawa.Comment
-
Myślę, że jak pawcross wróci i zacznie czytać to już tu nie wróci. Przez pierwsze kilkanaście postów w miarę merytorycznie. Kilkanaście ostatnich to już typowo polaczkowa wojenka o wyrazy "regionalny, lokalny, niemiecki, czeski, itp...". Mógł być ciekawy wątek a tak robi się śmietnik pieniaczy.
pozdrawiam
ps. i nie przyjmuję argumentów, że forum jest po to żeby dyskutować. Bo to nie jest dyskusja a zwykłe pieniactwo.Comment
-
Jakie tam pieniactwo? Tu jest browar.biz. Tu się pianę biję."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
-
Ja bym to nazwał ostrą walką frakcji w sekcieComment
-
Zauważam, ze lud pozasekciarsko-forumowy zdrowo łoi Perłę. Myślę, ze na laickie (w sensie browar.bizowym) wesele beczka Perły byłaby ostrym atakiem nowej mody na picie piwa innego niż z reklamy po dzienniku. Kilka osób na pewno zna i się ucieszy, a reszta wchłonie bez dodatkowych pytań i będzie zadowolona. To taka moja dygresja ze stylowym nawiązaniem do poprzednich wypowiedzi w tym temacie.MM961
4:-)Comment
-
Longmen bez urazy, ale co Ci się nie podoba w dyskusji, która się tu rozwinęła? Nie interesuje Cię bezpodstawne nadużywanie przez browary przymiotnika "regionalny"? Nie interesują Cię bzdury, które wypisują na etykietach? Twoja sprawa, nie musisz brak udziału w tej dyskusji. Mnie nie interesują wesela, a Pawcross udzielił bardzo ogólnego pytania, na które dobrze odpowiedziałeś w drugim poście. Jeśli, wróci, skomentuje, napisze skąd jest, określi swoje możliwości i upodobania, to jeszcze coś podpowiemy. Zresztą...Comment
-
Zauważam, ze lud pozasekciarsko-forumowy zdrowo łoi Perłę. Myślę, ze na laickie (w sensie browar.bizowym) wesele beczka Perły byłaby ostrym atakiem nowej mody na picie piwa innego niż z reklamy po dzienniku. Kilka osób na pewno zna i się ucieszy, a reszta wchłonie bez dodatkowych pytań i będzie zadowolona. To taka moja dygresja ze stylowym nawiązaniem do poprzednich wypowiedzi w tym temacie.
Problem w tym, że Perła od dawna trzyma "równy" poziom z resztą koncernowych popłuczyn.Comment
-
Ostatnio zostałem poczęstowany Tyskaczem i muszę przyznać że był wypijalny. Perły po ostatnich próbach sam sobie nie kupięVolenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Comment
-
Mam zadanie zorganizowania piwa na wesele (nie moje).
Ale po dłuższym przemyśleniu sprawy mój wybór raczej padnie na Ambera. Nikłe ryzyko kwasa. Lagery nie najgorsze no i ekologiczne (mało CO2 zużytego do transportu piwa), a może i koźlaka dało by radę zakupić, bo porter też odpada, bo ludzie się zbyt szybko upiją.
"If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael JacksonComment
Related Topics
Collapse
-
Witam serdecznie. Szukam informacji o Zakładzie Remontowo-Montażowym Przemysłu Piwowarskiego Brzesko-Okocim ul. Browarna - ponieważ pracowałem tam w latach 1982-1984 i potrzebne mi do kapitału początkowego. Z góry bardzo serdecznie dziękuję za okazałą pomoc. Będę dozgonnie wdzięczny za...
-
Channel: Słup ogłoszeniowy
-
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast
Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...-
Channel: Surowce
2024-11-23, 19:56 -
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g
Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...-
Channel: Surowce
-
-
W północnej Hesji zbyt wielu browarów nie znajdziemy, a do policzenia takich średniej wielkości nie są potrzebne nawet wszystkie palce jednej ręki. Hütt, z tradycją warzenia od 1752 roku i produkcją około 80 tyś. hl rocznie, jest więc rodzynkiem na tym terenie. Browar mieści się tuż...
-
Channel: Niemcy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment