Nie podeszło mi. Niby jest dużo goryczki, ale jakiejś takiej mało szlachetnej. Trochę mi to kojarzy się z miksem drożdżowego kellerbier'a z IPĄ. Można wypić, ale są u nas warzone lepsze IPY (AIPY).
Artezan, IPA
Collapse
X
-
Ile jeszcze razy trzeba będzie napisać, że ten styl nie ma nic wspólnego z AIPA i nie należy go z takim porównywać?
Nie wiem może zmienić nazwę na EPA, będzie się mniej kojarzyło?Ostatnia zmiana dokonana przez VanPurRz; 2012-11-12, 22:31."Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"Comment
-
Zaraz, zaraz, a gdzie ja porównuję je z AIPą? Moim zdaniem (jedynie) są u nas dostępne lepsze IPY (a również AIPY, i to nawet w większym wyborze).Comment
-
Piwoteka
Łódź, ul. 6 Sierpnia 1/3,
www.piwoteka.pl
Sklep Piwoteki na Facebooku
Piwoteka Narodowa na Facebooku
Piwoteka Narodowa na G+
Дед Мороз (Dziadek Mróz)
Browar PiwotekaComment
-
Comment
-
Piwoteka
Łódź, ul. 6 Sierpnia 1/3,
www.piwoteka.pl
Sklep Piwoteki na Facebooku
Piwoteka Narodowa na Facebooku
Piwoteka Narodowa na G+
Дед Мороз (Dziadek Mróz)
Browar PiwotekaComment
-
Może przestańcie pić skróty, a zacznijcie pić piwo.
Żartuję, też lubię sobie przyporządkować piwo do gatunku, ale zaczynam się gubić w niuansach i zastanawiać, czy poszczególne style są na tyle sztywne, że w ogóle namacalne.I czy większość z nas ma wystarczające porównanie, żeby się wypowiadać o gatunkowej przynależności niektórych piw.
Comment
-
I czy większość z nas ma wystarczające porównanie, żeby się wypowiadać o gatunkowej przynależności niektórych piw.JEDNO PIVKO NEVADI!Comment
-
Może przestańcie pić skróty, a zacznijcie pić piwo.
Żartuję, też lubię sobie przyporządkować piwo do gatunku, ale zaczynam się gubić w niuansach i zastanawiać, czy poszczególne style są na tyle sztywne, że w ogóle namacalne.I czy większość z nas ma wystarczające porównanie, żeby się wypowiadać o gatunkowej przynależności niektórych piw.
Tak więc na poziomie "grubym" jednak należy oceniać piwo w porównaniu (z grubsza) do jego stylu."Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"Comment
-
To nie jest ta feria aromatów co w APA czy AIPA, ale smaczne. Goryczka nie za duża, nie zabija smaku. Niepokoiło mnie tylko, że w połowie szklanki zaczął uwydoczniać się jakiś nieprzyjemny aromat. Spróbować warto jeszcze raz.Comment
-
No i gadał dziad do obrazu
Nie chodzi o to żeby pić szufladki ale z drugiej strony jeżeli ktoś ocenia Artezana IPA porównując go do AIPA to też to nie ma sensu bo jeżeli jest wielbicielem amerykańskich chmieli/aromatów i wysokiej goryczki AIPA to z natury rzeczy rozczaruje się IPA.Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Bursztynowy, mętny. [4.5]
Piana: Z tym bywa różnie, w zależności od nalania. Raz dostałem piwo o skromnej, zanikającej pianie, innym razem tak jak na zdjęciu - z piękną czapą i dobrą trwałością. Ocena jest wypadkową doświadczeń. [4]
Zapach: Średniointensywny aromat angielskich odmian chmielu. Żadnych pobocznych, nieprzyjemnych zapachów. [4]
Smak: Pełny, dość mocno goryczkowy. Jest odpowiednia słodowa podbudowa stanowiąca idealne dopełnienie goryczki. Smakowite. [4.5]
Wysycenie: Bez zastrzeżeń, piwo trzyma odpowiednie nasycenie cały czas. [5]
Opakowanie: Wersja beczkowa - brak firmowego szkła, brak podstawek. Wersja butelkowa - etykieta w stylistyce browaru domowego. [3]
Uwagi: W odróżnieniu od wersji amerykańskich smak jest dość prosty, pozbawiony tych wszystkich dodatkowych posmaków (cytrusy!) które tak bardzo lubię. IPA jest ok, ale jak mam wybór zawsze wybiorę AIPA.
Moja ocena: [4.225]Ostatnia zmiana dokonana przez docent; 2012-11-21, 10:25.Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!Comment