W końcu i mi udało się skosztować Sępa, w wersji lanej, w sobotę w Zakładzie Usług Piwnych.
Goryczka masakruje podniebienie (to komplement), kwiatowo-chmielowy zapach, pianka ładna (choć trochę szybko zniknęła).
Niedługo potem popędziłem do sklepu i zrobiłem zapas Sępów, zarówno dla siebie jak i dla kolegi, wrażenia baaardzo pozytywne - będzie to jeden z moich faworytów do tytułu piwa roku 2012.
Widawa, Sęp
Collapse
X
-
A ja przeprowadziłem okrutną próbę dla Sępa - porównanie z Jaipurem (2 dni przed terminem przydatności do spozycia). Niestety - Sęp został zmiażdżony. Fakt że to górna półka (Jaipur) ale Sęp to też miała być górna półka. Gdyby Sęp był w butli 0,5l - miałbym problem aby go dopić. Wady - masło (po raz pierwszy spotkałem się w AIPIE z masłem), brak aromatów cytrusowych i "iglastych". Sęp na + za pianę i goryczkę.Leave a comment:
-
Guest repliedwszyscy umieją liczyć, a w sytuacji gdy popyt przewyższa podaż to ekspansja jest naturalnym rozwiązaniem, co szybko dostrzegł Ale Browar...ale mam świadomość "jakim browarem" jest Widawa, dlatego napisałem "ewentualnym planom", przy czym plany mają to do siebie, że warto je mieć, najlepiej w kilku wariantach, w tym w tym optymistyczno-ekspansywnym. Ale chyba zbytnio odbiegamy od głównego wątku...
Leave a comment:
-
Nie czepiajcie się, piwo ma zajeżystą premierę: http://www.sepfilm.pl/?gclid=CK20poOE1rQCFQJAzQodFygAmg. Takie coś musi kosztować!
Leave a comment:
-
-
Guest repliedZ pewnością ostatnie wypusty jak i wypowiedzi p. Kopyry nie służą "marce" jak i ew. planom ekspansji na rynku...
Chce zaznaczyć, że jestem gorącym fanem mikrobrowarów i jestem gotów zapłacić x% więcej za takie piwo, ale w momencie kiedy w zamian dostaje Renifera, Augustyńskiego Koźlaka albo Sępa...mój zapał jakby stygnie. Szczególnie Sęp mnie zawiódł, bo AIPA to mój ukochany styl, wiedziałem że to eksperyment i ryzykuje...i cieszę się że kupiłem tylko 2 butelki, jedna poszła od razu, druga poleżakuje. Jako, że mój nos ni podniebienie nie są tak wysublimowane jak przedmówców, to napisze prosto - Sęp jest gorzki, i nie jest to przyjemna orzeźwiająca goryczka typowa dla tego stylu, to ciężka, długa i męcząca gorycz. Piwo zyskuje po ogrzaniu, tak jak Jarek po ociepleniu wizerunku. Jednym słowem, kup jedną butelkę - będziesz mógł wnukom opowiadać, a potem wybierz sobie coś z Flying Doga, albo kopnij się do Omerty na Jaipura/HalyconaLeave a comment:
-
Chodzi Ci o Mikkellera ze Strefy Piwa ? Jeżeli tak, to rzeczywiście jest to lekkie nieporozumienie. Mikkeller Kihoskh Cream Ale 15zł, maślany Sęp za 14 zł ... Przyjemność picia piwa - nieporównywalna. Jeżeli chłopaki kolaboranty lubią porównywać się do Mikkellera, to w tej konfrontacji, z użyciem Sępa, polegli.
Cream Ale to nie jest styl który by poruszał u mnie jakieś mocniejsze struny (mocno chmielona AIPA porusza), ale w tym wypadku przewaga Mikkellera była wręcz miażdżąca.
Jak Orka będzie w przegiętej cenie to ja raczej sobie odpuszczę. Na szczęście dobrych piw mi tutaj nie brakuje.Leave a comment:
-
Na zmianę ceny nie masz co liczyć, wszak Sęp sprzedał się wyśmienicie. Po tygodniu zniknął bezpowrotnie z wielu sklepowych półek, więc po co mają obniżać marże?Leave a comment:
-
Ale jeśli na kranie obok w niewiele wyższej cenie wisi Mikkeller (i to z tych bardziej udanych), to coś tu nie gra jak dla mnie.
Mi została jeszcze jedna butelka Sępa, i pewnie poleży. Do tej pory jedna trafiła mi się zupełnie do bani.
Tak jak Mason zauważył, ostatnie dwa piwa szczególnie obniżyły niezłe notowania kolaborantów. Miejmy nadzieję, że Orka będzie w stanie odbudować to co utracone, w normalnej cenie ...Ostatnia zmiana dokonana przez piotrpk; 2013-01-07, 09:52.Leave a comment:
-
-
Kupiłem dwie butelki i żałuję że aż tyle. Otwieram pierwszą, przelewam do szkła, wącham i co czuję? Diacetyl wali po nosie, przy nim Lubuskie to pikuś. Aromat chmielu nikły. W smaku nie ma żadnej kontry dla goryczki, albo raczej goryczy. Gorycz jest nieprzyjemna, ostra, zalegająca. Picie Sępa jest po prostu męczące.
Coś ostatnio kopyrowy zwierzyniec nie w formie. Kruk był smaczny, Shark też dawał radę. Borsuk był znakomity, a potem już w dół. Kangur miał tępą gorycz, Kawka kwaśna, Renifer tylko średni i teraz Sęp-Maślaczek.Leave a comment:
-
Ta teoria mi pasuje, bo mam i piłem piwa z dwóch rozlewów, daty ważności: 2013-01-25 i 2013-01-28. W pierwszym wyczuwalny diacetyl, intensywny przy zimnym piwie, po ogrzaniu znacznie mniejszy. Z drugiego rozlewu - bajka, bardzo smaczne, diacetylu nie czułem, można się rozkoszować goryczką.Leave a comment:
-
Je generalnie lubię piwa mocno nachmielone. Nawet jeśli poza goryczką nie ma tam wiele więcej. Diacetyl trochę mniej lubię, ale mógłbym przymknąć oko. Dotychczas wszystko z Koprya&Widawa brałem w ciemno. Wiadomo było, że Sęp to eksperyment który może się udać, ale nie musi.
Sęp udał się raczej słabo, a poleciał w takiej cenie jakby wyszedł wyśmienity. I to jest moim zdaniem główny problem z tym piwem. Gdyby szedł w tej cenie co RJ, to na wady można by było przymknąć oko. Biorąc pod uwagę całą historię nie czepiałbym się tego że aromat słaby, a goryczka niezbyt przyjemna. Ale jeśli na kranie obok w niewiele wyższej cenie wisi Mikkeller (i to z tych bardziej udanych), to coś tu nie gra jak dla mnie.Leave a comment:
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: pomiędzy słomkowym a złocistym, lekko mętnawe [2.5]
Piana: średnio-bąbelkowa, obfita po nalaniu, po dłuższym czasie ok 4-5cm rozwarstwiony kożuszek, osiada na szkle sporymi plackami [4.5]
Zapach: z daleka czuć intensywny chmielowo-słodowy zapach, który mi się podoba [5]
Smak: fajna, lekko pestkowo-chmielowa gorycz przy czym oczywiście chmiel zdecydowanie dominuje pozostawiając na dłuższy czas bardzo miły posmak, brakuje piwu trochę pełności i treściwości ale i tak mimo tego mi smakuje [4.5]
Wysycenie: jak dla mnie bez zarzutu [5]
Opakowanie: fajna etykieta, podoba mi się, biały kapsel na brązowej butelce 0.33 pasuje jak pięść do nosa [4.5]
Uwagi: Bardzo smaczne piwo, zakupione w PDSL za 10zł, trochę mnie to zmierziło, ze inne półlitrowe piwa z browaru są w tej samej cenie co mały Sęp
Moja ocena: [4.6]Ostatnia zmiana dokonana przez becik; 2013-01-06, 19:45.Leave a comment: