Chateau w rozrachunku z Rodenbach'em czy DdB wypada słabiej niestety, tak więc to nie jest tak, że jest to doskonały przykład stylu, bo nie jest, i stąd może nie smakować. Niemniej jednak, jeśli podchodzisz do Chateau, warto żebyś znał ikony; inaczej odnośników brak.
Artezan, Château
Collapse
X
-
-
Comment
-
Panie i Panowie,
niniejszym uroczyście oświadczam, że nie oceniałem Szato jako porównania do jakichś-tam (pewnie zacnych) piw belgijskich.
Oceniałem je - jak każde inne piwo - w kategorii "smakuje mi/nie smakuje mi", niekoniecznie w wersji czarne-białe, ale z odcieniami szarości, a nawet szarości metalik
.
Na tym forum mam prawo subiektywnej oceny piwa i nie zawahałem się tego prawa użyć
. Tak to jest, że różni ludzie lubią różne rzeczy, jedni hodują rybki, a inni piją wodę z akwarium. Dziwny jest ten świat...
W ramach ekspiacji obiecuję dzisiaj, a być może, nawet jutro, nie wypić i nie ocenić żadnego piwa - będę pił czerwone wino (ale nie bordeaux) albo whiskey
. Jak ktoś chce, może przenieść tego posta do "Ochłonąłem"
.
Comment
-
Comment
-
To czego teraz używa? Ostatnio jak sprawdzałem, były to beczki po winie. Może my maluczcy nie wiemy, ale warto oświecić, więc?
Owszem, jeśli piwo ma kontakt z beczką, powinno być zakwalifikowane jako "vintage ale". Tu się zgadzam.Ostatnia zmiana dokonana przez Petitpierre; 2014-02-10, 14:15.Mały porterek-przyjaciel nerekComment
-
Nie wiem gdzie to sprawdzałeś, ja nigdy o tym nie słyszałem, w książkach też o tym nie ma.
Nasza strona internetowa dawno nie była aktualizowana.Comment
-
Nie jest to odpowiedzią na pytanie. Proszę o podanie źródła, w czym leżakowany jest Rodenbach.Mały porterek-przyjaciel nerekComment
-
jeśli mają ponad 150 lat, to co mogło być w nich przechowywane? Na pewno nie whisky, bo takich nut w Rodenbach'u nie ma, zarówno jak i również sherry czy porto czy madeira, bo to też inny kierunek-nie ma śliwek, nie ma rodzynek, nie ma orzechów; jeśli po rumie, to byłyby nuty słodkie, marcepanu, czeremchy, bakalii, również ich brak. To na chłopski rozum, zostaje tylko wino. Zresztą jeśli to, co pokazałeś, możemy określić jako tun albo tonneau, to definicja jest raczej jednoznaczna: a large cask especially for wine.is a flemish red-brown sour ale that is aged in hand made oak vats, some of which are over 150 years old.
Z historii dowiadujemy się zaś, że metodę podpatrzył Rodenbach w Londynie, gdzie widział wielkie beczki porteru, który wówczas leżakował właśnie w beczkach po winie, i przeniósł ją na swój grunt. Rodenbach jest kwaskowaty, jest taniczny; nie da się osiągnąć takich smaków li tylko za pomocą beczki po czymś innym niż po winie. Sami żeście wlali piwo do beczki po bordeaux-nadal nie określonym dokładnie, ani czy grand cru, czy premier, czy rocznikowe, czy NV, czy po prostu z departamentu.Ostatnia zmiana dokonana przez Petitpierre; 2014-02-10, 15:12.Mały porterek-przyjaciel nerekComment
-
Chłopie czy po 150 latach i setkach tysięcy, jak nie milionach hektolitrów piwa, które przeszło przez te beczki, ma znaczenie co w niej było w XIX wieku? Piwa nie leżakuje się w beczce po winie po to, aby zaczęło smakować jak wino. Gdyby tak było, dużo prościej i taniej byłoby dolać do piwa kilka butelek dobrego wina.Rodenbach jest kwaskowaty, jest taniczny; nie da się osiągnąć takich smaków li tylko za pomocą beczki po czymś innym niż po winie. Sami żeście wlali piwo do beczki po bordeaux-nadal nie określonym dokładnie, ani czy grand cru, czy premier, czy rocznikowe, czy NV, czy po prostu z departamentu.
Kiedyś na stronie Rodenbacha był ciekawy, animowany filmik pokazujący o co tak na prawdę chodzi w produkcji tego trunku. Polecam Ci też książkę "Wild Brews" autorstwa J. Sparrow'a.Comment
-
Nadal wymigujesz się od odpowiedzi w czym leżakuje Rodenbach*. Proces leżakowania piwa, i każdego innego trunku jest złożony, niemniej jednak jest nuta podstawowa, z francuska czasem nazywa "gout", który jest esencją danej beczki; ona zaniknie z czasem, ale nigdy w stopniu stuprocentowym. Posiadając beczkę po czymś, to coś zawsze będzie się pojawiać w nutach trunku doń wlanego. Jedynym rozwiązaniem będzie wyługowanie beczki i ponowne jej wypalenie, inaczej tego ducha się nie pozbędziemy.
Rodenbach wieki temu był reklamowany jako "T is wijn" czyli "to jest wino" i taka była kolejność rzeczy. Niektórzy piszą, że Rodenbach podpatrzył "winifikację" w dębowych beczkach, czyli nadawanie piwu cech wina. O czym zresztą można przeczytać w literaturze z tego okresu, gdzie leżakowane ale, tzw. stale albo old ale, staje się nierozeznane winu.
O co chodzi, to żadna filozofia, znana już dawno temu w Wielkiej Brytanii, miesza się w odpowiednich proporcjach old albo stale ale, które jest bardziej beczkowe, bardziej kwaskowe, bardziej ostre, z mild ale, czyli z piwem świeżym, dopiero co uwarzonym, nie mającej głębi old ale.
Mieszanie piwa z winem do niczego mądrego nie prowadzi, można leżakować trunki w beczkach po obu tych napojach i osiągać ciekawe lub mniej ciekawe efekty, ale raczej się nie miesza tych dwóch substancji, choć ich natura jest podobna. Dopuszczalne może być mieszanie miodu pitnego z piwem, ale miód to miód, a nie wino; mimo wszystko.
* w końcu wyjdzie, że leżakuje w beczkach po poprzednich Rodenbach'ach i jest po prostu zwykłym systemem solera, gdzie najstarszy wkład stanowi może z 10% przy dobrych wiatrach.
Książka, którą polecasz (niedostępna w pdf) dotyczy tylko piw flamandzkich i lambików, więc jak ma się do tego, że chateau nie jest flamandem?Ostatnia zmiana dokonana przez Petitpierre; 2014-02-10, 15:37.Mały porterek-przyjaciel nerekComment
-
Comment
Related Topics
Collapse
-
W programie tradycyjnie:
Gościnne browary
Specjalne piwo urodzinowe
Foodtrucki
Słońce, muzyka & chill
Jeszcze nie podano, kto oprócz Artezana będzie wystawiał piwka...-
Channel: Festiwale piwne
2025-05-18, 10:56 -
-
Cóż w męczącym nieco już zalewie pseudonowości za naście złotych sztuka w sklepie, może zaoferować ten Artezan?
Ten opisany jako Hazy West Coast IPA, o niegłęboko wgryzającej się w umysł nazwie Case Solved wydał z siebie niezłą pijalność i bardzo elegancką zaokrągloną winogronową...-
Channel: Piwo - konkretnie
2023-12-30, 13:41 -
-
-
Mini browar Rychtik śmiało można zaliczyć do kategorii mikrusów. Browarek znajduje się w ogrodzie domu rodzinnego w nowo wybudowanym budynku.
Od 1 czerwca 2024 r. działa już legalnie i warzy się przy użyciu własnej technologii. Michal Švrček, to właściciel, piwowar, oraz były elektryk,...-
Channel: Czechy
-
-
"Oceanic" Hazy IPA
15% ekstr.,
5% alk.
Chmiele: Galaxy, Rakau, Nelson Sauvin
W składzie m.in. słód owsiany, płatki owsiane i pszenne
Aromat - owoce, gdzie na pierwszym planie są cytrusy, trochę żywiczności, na drugim planie tony słodowe...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-06-09, 20:01 -
- Loading...
- Koniec listy.

Comment