Okocim, Niepasteryzowane Wybornie Świeże

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dyczkin
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2011.05
    • 3656

Okocim, Niepasteryzowane Wybornie Świeże

Piwo gotowe do oceny
    Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19326

Piana wyjątkowo trwała, ładna, trzymająca ponad półcentymetrową warstwę bardzo długo. Zapewne za sprawą dość żwawego nasycenia, drobnoziarnistego. Jednak nie jest ono zbytnie i zalegające. W aromacie trawiasto-ziołowe delikatane nuty chmielowe, przyjemne, ale niestety ulotne. Smak to najgorsza część piwa. Użycie aż 4 odmian chmielu a efekt mizerny i w zapachu i w smaku. Goryczka śladowa. Gładka, lekko słodowa baza z delikatnym kwaskowym wykończeniem. Pełne. Na miarę koncernu to dość poprawny produkt. Oby dalej tak było...

Comment

• Czapayew
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.10
      • 1966

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemna słomka, klarowny. [4]
      Piana: Na początku dość intensywna i gęsta, potem znika bez śladu. Polski koncernowy standard. [3.5]
      Zapach: Na początki zaintrygował mnie nutami chmielowymi. Po przelaniu do szklanki wszytko wróciło do normy. Leciutki chmiel, dominujący słów. [3.5]
      Smak: Poprawna goryczka, słodowość typowa dla lagerów. Bez rewelacji. [3.5]
      Wysycenie: Dość duże bąble, długo trzymające się ścianek. [3]
      Opakowanie: W okocimskiej "rzemieślniczej" konwencji. Kapsel dedykowany. [4]
      Uwagi: Zakupione w Carrefourze w Jaworznie za 3,99 zł. Poprawne, ale nie wybijające się ponad przeciętność.

Moja ocena: [3.525]
      "W winie jest mądrość, w piwie siła, a w wodzie są tylko bakterie"

www.zamkoszlaki.com
      www.piwnekapsle.net

Comment

• Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czapayew
        ...dominujący słów.
        Pewnie słód, ale może być też ołów

Comment

• WojciechT
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2012.09
          • 2546

Ocena z ARTomatu

Kolor: Patrzę na nie przy sztucznym świetle, więc może byż lekkie przekłamanie, ale określam je jako złotawe i całkowicie klarowne. Można przez nie czytać. [4.5]
          Piana: Na poczatku nawet niezła, gęsta, acz nieprzesadnie wysoka, szybko redukuje się do cienkiego kożucha, nie osadza się na ściankach. Bywa gorzej. [2.5]
          Zapach: Jak na to, że użyto czterech odmian chmieli, w tym "niezwykle aromatycznej odmiany Saaz", to jest bardzo biednie. Trochę słodowości, baaardzo delikatna nuta chmielowa i tyle.

Może i jestem trochę uprzedzony, ale uważam, że to i tak nieźle - nie śmierdzi skarpetkami, ponadto jest JAKIKOLWIEK zapach. [2.5]
          Smak: No nie wiem. Niby nie jest tak źle - jest delikatna słodowość, jakaś nutka ziołowa, przy przełknięciu delikatny kwasek, ale to wszystko jest tak puste, tak wodniste i tak nijakie, że jakbym wylał to piwo do zlewu, to wcale by mi żal nie było. [2.5]
          Wysycenie: Koncernowy standard. Bekanie co pół minuty. [4]
          Opakowanie: Muszę przyznać, że postarali się - kiedy po raz pierwszy widziałem piwo z tej serii na półce, to przez głowę przemknęła mi myśl, że może to jakieś piwo z lokalnego browaru, o którym nie słyszałem. Poza tym koncernowy standard - "zawiera słód jęczmienny" zamiast składu, jakiś opis zachwalający wątpliwe zalety tego piwa itd. [4]
          Uwagi: Kupione na stacji benzynowej razem z dwoma innymi piwami z Okocimia w sumie za 10 zł. Piwo jest absolutnie żadne, ale - co można uznać za dobrą monetę - nie odrzuca.

A otwieracz dołączany do tych trzech piw pękł podczas pierwszego użycia.

Moja ocena: [2.75]

I foto:
          Attached Files
          Ostatnia zmiana dokonana przez WojciechT; 2014-01-23, 23:40.

Comment

• dlugas
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼
            • 2006.04
            • 4015

A otwieracz dołączany do tych trzech piw pękł podczas pierwszego użycia.
            hahahhaha

to mi się podobała najbardziej :]

jakie piwo taki otwieracz ?

:]
            Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
            Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
            FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

Comment

• Gringo
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼
              • 2007.07
              • 2164

Ocena z ARTomatu

Kolor: Złoty, super klarowny. [5]
              Piana: Biała, dość niska, po zaledwie 2 minutach ukazuje się lustro piwa. [2]
              Zapach: Intensywnie słodowy, chmiel gdzieś w oddali. Tyle. [3]
              Smak: Słodowy, delikatna nuta chmielu ziołowego, na granicy intuicji taka kwaskowość, i jakby chleb. Po lekkim ogrzaniu piwo staje się coraz mniej pijalne, wżera się jakiś gryzący posmak. [2.5]
              Wysycenie: Średnie, długo pracujące. [4]
              Opakowanie: Jak z całej sezonowej serii. Nawet przyjemne. [4]
              Uwagi: Typowy eurolager lansujący się na coś specjalnego z chmieleniem 4 odmianami chmielu, ciężko tu poczuć chmiel tak w ogóle.

Moja ocena: [2.9]

Comment

• Javox
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2009.11
                • 6744

Piana zniknęła w oczach, gaz mały, aromat wiele nie niesie...

Nic specjalnego, choć syfu nie ma... wypite "bo nowe"...

Bez całego "tego" szumu o chmielu pozostaje tylko coś na kształt odgazowanego OK-eja.
                Attached Files

Comment

• becik
                  🥛🥛🥛
                  • 2002.07
                  • 15003

Ocena z ARTomatu

Kolor: złocisty, klarowne [5]
                  Piana: średnie pęcherzyki, dość gęsta, opada powoli ale zauważalnie, nie osadza się na szkle [3.5]
                  Zapach: słabiutki, głównie słodowy [3]
                  Smak: dość pełne i treściwe, za pierwszym łykiem powiało delikatną cierpkawością ale potem było już lepiej, lekka goryczka, w miarę wyczuwalny chmiel (choć bez rewelacji), posmaki słodowe, wszystko dobrze skomponowane [3.5]
                  Wysycenie: troszkę za duzo [4]
                  Opakowanie: podoba mi się szata graficzna etykiet, kapsel zrobiony specjalnie dla piwa [5]
                  Uwagi: Mimo średniego początku, w trakcie picia piwo okazało się być jak najbardziej pijalnym produktem, pod obiadek szlo szybciutko, bez negatywnych odczuć, ogólnie dość smaczne, napewno powrócę

Moja ocena: [3.5]
                  Attached Files
                  Ostatnia zmiana dokonana przez becik; 2014-01-29, 22:19.
                  Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• dlugas
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼
                    • 2006.04
                    • 4015

Kolor: złoty, klarowny, wygląda nieźle
                    Piana: średnie i duże pęcherzyki, średnio obfita, opada szybko, prawie do zera, nie oblepia szkła. Wiadomo wszystko co trzeba pozostał ona sitkach
                    Zapach: delikatny, słodowy, lekki ziołowy chmiel

Smak: średnio pełne (jak na ten styl) lekka, ale dająca się wyczuć goryczka ziołowa, lekko cierpka, choć nie wiem czy to od chmielu czy nasycenia. Wszystko w miarę poukładane. Jest w miarę pijalne, czy sesyjne nie wiem, szkoda mi było ryzykować, więc kupiłem w ramach promocji do kompletu 2 portery

Wysycenie:
                    średnie ku wysokiemu. Odrobię za wysokie
                    Opakowanie: Etykieta ma "barwy chmielu", ludowe zacięcie, nie jest źle. Nazwa co najmniej nietrafiona. Z lupa trzeba szukać nazwy browaru (pewnie specjalnie tak to wszystko graficznie poukładali, żeby bardziej wyglądało na regionalne niż na koncernówkę) Plus że się chwalą, że warzone (a dokładnie WYPRODUKOWANO) w browarze OKOCIM. Minus za: zawiera słód jęczmienny. Chwalą się CZTEREMA gatunkami chmielu a z nazwy wymieniają tylko jeden

Uwagi: Warka 02.05.14
                    cena 3,33 (kupione w promocji na BP)
                    W kategoriach koncerniak: jest nieźle, można wypić całe i nawet pokusić się o kolejne. Szału smakowo zapachowego nie ma, ale coś tam koło pilsa to stało. Jest lepiej jak tyskożywcolechy nie wspominając o Harnasiotatrożubrze, a to jest już dla naszych hiperbrowarów wyczyn :]

W kategoriach globalnych PILS/LAGER jest to bardzo, bardzo przeciętnie piwo.

Cena pomimo promocji też nie jest jakoś specjalnie atrakcyjna. Wolę kupić lagrowe, Zavisa czy nawet PU w promocji.

UWAGI II: smakuje jak lekko rozwodnione i uładzone OK BEER (za swych lepszych czasów)

jak będzie na wiosnę w jakiejś promocji pewnie się skuszę, czy nastąpiła jakaś zmiana
                    Ostatnia zmiana dokonana przez dlugas; 2014-02-05, 10:27.

Comment

• dyczkin
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2011.05
                      • 3656

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas
                      [B]...jak będzie na wiosnę w jakiejś promocji pewnie się skuszę, czy nastąpiła jakaś zmiana
                      Wierzysz w takie cuda?
                      Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

Comment

• dlugas
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼
                        • 2006.04
                        • 4015

Raczej wiadomo, że jak jest zmiana w miarę dającego się wypić eurolagera koncerniaka to tylko w jedną stronę czyli "in minus" np. tyskie klasyczne, oko zielone, ok beer itp, itd.

Kupię i sprawdzę czy będzie można to pić w lecie (choć jak będzie taka cena jak teraz i taka jak obecnie dostępność to nie będzie czym sobie głowy zawracać)

Comment

• sebbar
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2011.05
                          • 19

Ocena z ARTomatu

Kolor: jasne złoto [4.5]
                          Piana: Po kilku minutach zredukowała się do obrączki. Delikatnie oblepia szkło. [4]
                          Zapach: Po otwarciu z butelki poczułem chmiel. Po kilku chwilach nie czuć nic. Jak na 4 odmiany chmielu zdecydowanie coś poszło nie tak. [2.5]
                          Smak: Prawie zerowa goryczka, delikatna kwaskowość. Wodniste. [2]
                          Wysycenie: Szczypanie w język. [2]
                          Opakowanie: Etykieta standardowa w tej serii. Zielona od chmielu [3]
                          Uwagi: Jako popychacz do grilla może się sprawdzić. Niestety raczej nie do powtórzenia.

Moja ocena: [2.55]

Comment

• e-prezes
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 19326

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                            Piana wyjątkowo trwała, ładna, trzymająca ponad półcentymetrową warstwę bardzo długo. Zapewne za sprawą dość żwawego nasycenia, drobnoziarnistego. Jednak nie jest ono zbytnie i zalegające. W aromacie trawiasto-ziołowe delikatane nuty chmielowe, przyjemne, ale niestety ulotne. Smak to najgorsza część piwa. Użycie aż 4 odmian chmielu a efekt mizerny i w zapachu i w smaku. Goryczka śladowa. Gładka, lekko słodowa baza z delikatnym kwaskowym wykończeniem. Pełne. Na miarę koncernu to dość poprawny produkt. Oby dalej tak było...
                            Po kilku następnych degustacjach muszę zweryfikować mój zachwyt z powyższej wypowiedzi. Piwo jest poniżej przeciętnej, a to co w owej degustacji było co najmniej przyzwoite nie powtórzyło się więcej. Nie myślałem, że tak szybko.
                            Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2014-02-08, 23:20.

Comment

• Dewasto
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2014.01
                              • 65

Ocena z ARTomatu

Kolor: Barwa złota, przejrzysta. Zwyczajna. [3]
                              Piana: Piane trzeba trochę wymusić. Szybko znika. Grube pęcherzyki. Zostają kropki jakieś a nie firanka. Słaba. [1.5]
                              Zapach: Trochę melanoidyn, nawet trochę dużo. Nic więcej nie wyczuwam w zasadzie. I wyczuwalne słody. Maślany lekko. [3]
                              Smak: Smak słodowy, goryczka wyczuwalna po trzecim łyku, ale nie duża. Trochę chyba za mało nasycone. Ale dobrze pijalne. [3.5]
                              Wysycenie: Nasycenie jak wyżej napisałem ciut za małe. Ale mieści się w średniej. [3]
                              Opakowanie: Opakowania z nowej serii ciekawe. przykuwają uwagę, ale nie zachwycają. [3]
                              Uwagi: Piwo zakupione w promocji w Żabce. Za taką cenę to dosyć smaczne.

Moja ocena: [3.05]
                              https://www.facebook.com/browarstarowiejski

Comment