Kormoran, Kłos Wielozbożowy
Collapse
X
-
Choć pod rządami entuzjastów globalnego ocieplenia to pewnie i 8 dyszek pęknie, piwa Ci zabraknie.
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Comment
-
A dobre chociaż?Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Comment
-
Warzysz czy tylko planujesz?Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Słomkowe i opalizujące. Sprawia wrażenie "gęstego". [4]
Piana: Piana biała, obfita: drobno i średnio pęcherzykowa. Szybko opada do niskiej, acz trwałej pokrywy. Solidnie zdobi ścianki szkła. [4.5]
Zapach: Z butelki leci grapefruitem i zdaje sie, że wyczuwam lekki nuty żytnie. Po przelaniu do szkła na pierwszym planie jest średnio intensywna, przyjemna nuta grapefruitowa. Niestety jest też diacetyl. [4]
Smak: Dość treściwe, słodkawe, z niezbyt mocną, ale przyjemną goryczką (ziołowo-cytrusową, ale w posmaku dominują zioła). Wyczuwalna jest zbożowość, skórka od chleba. [4.5]
Wysycenie: Dość wysokie - całkiem ok. [4.5]
Opakowanie: Dobry papier, wszystko czytelne, większość info - podana, stonowane barwy. Chciałem powiedzieć, że ten zielony nie pasuje do brązowych elementów, ale z drugiej strony takie zestawienie może być nawiązaniem do słodowo-chmielowego charakteru piwa. [4.5]
Uwagi: Warka do 18.05.2015.
Naprawdę godne polecenia!
Moja ocena: [4.3]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Złoty, średnio zmętniony [5]
Piana: Biała, po nalaniu drobna i obfita. Szybko jednak opada do cienkiej warstwy. Ładnie znaczy szkło. Przy kolejnym nalaniu wzorcowo gęsta i trwała. [4.5]
Zapach: Łatwo wyczuwalny, specyficzny przyprawowo-pieprzowy aromat dopełniony cytrusowymi akcentami. Nieczęsto spotykane połączenie w krajowych piwach. [4.5]
Smak: Pierwszy łyk to odczucie solidnej goryczki, szczególnie wyrazistej w posmaku. Dalej jest rześka cytrusowość. Smak pełny, treściwy z zauważalnym motywem żytniego słodu. Jedyne zastrzeżenie do wyczuwalnej cierpkości, miała być gładkość od płatków owsianych, a akurat tego nie ma. Generalnie piwo bardzo pijalne, rześkie, treściwe. [4.5]
Wysycenie: Średniowysokie, optymalne. Piwo znika tak szybko że nie zdążyłem się przekonać o ewentualnym wygazowaniu. [5]
Opakowanie: Etykieta z papieru odstaje od butelki co trochę słabo wygląda. Plus za prawie komplet informacji bo nie wiadomo jakie polskie odmiany chmielu zostały użyte. [4]
Uwagi: Świetne piwo, żałuję że nie mam drugiej butelki by potwierdzić bardzo pozytywne wrażenie...
Moja ocena: [4.525]Ostatnia zmiana dokonana przez docent; 2015-02-24, 21:32.Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!Comment
-
-
W skrócie:
Przyjemny, cytrusowo-trawiasty aromat.
Oleiste odczucie w ustach. W smaku spory dysonans - z jednej story pełnia i oleistość od żyta, a zaraz po przełknięciu trochę puste, dopiero po chwili pojawia się przyjemna, niezbyt intensywna goryczka (za mało się dzieje w smaku po stronie słodowej)
Ogólnie uczciwe pale ale, dobry wybór dla mało wymagających. Doznania są stonowane i myślę, że to lepszy wybór na początek przygody z rewolucją niż np. ŻAPA.Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Pomarańczowy, piwo dość mętne [4.5]
Piana: Nieszczególnie wysoka, przez chwilę się jednak utrzymuje, ot taka przeciętna [3.5]
Zapach: Całkiem ładny, orzeźwiający i stonowany zapach cytrusów, czerwonych pomarańczy, delikatnie trawy cytrynowej, w tle delikatna zbożowość [4.5]
Smak: Wyczuwalne głównie akcenty cytrusowe, słodowość na drugim planie głównie w postaci słodów pszenicznych, na końcu pojawia się delikatna, przyjemna goryczka. Piwo jest również lekko kwaskowate od pszenicy. Wydaje mi się, że troszkę w piwie brakuje pełni, jest w odczuciu lekko wodniste, chmiel odgrywa główną rolę, a opisy i nazwa sugerowały coś przeciwnego - można by podbić tą pełnię i będzie na pewno ciekawiej. [3.5]
Wysycenie: Piwo aksamitne, lekko oleiste, wysycone średnio, co pasuje tu bardzo dobrze [5]
Opakowanie: Ładna stylistyka, dość tradycyjna, zmieściło się jednak sporo informacji wraz z pełnym składem [4.5]
Uwagi: Poprzez niską pełnię piwo nadawałoby się doskonale na lato do gaszenia pragnienia, można by bardziej zaakcentować słodowe nuty i zwiększyć pełnię.
Moja ocena: [4.025]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Jasny, słomkowy z nieprzesadnym zmętnieniem, prezentuje się mile dla oka. [4.5]
Piana: Dość obfita i dość drobno zbudowana. Do tego dość trwała i bardzo ładnie zdobiąca szkło [4.5]
Zapach: Intensywny, nieco ameryki (głównie cytrusy), nieco belgi (przyprawowy), słodowość na dalszym planie. Generalnie przyjemy i nieco przypominający zapach multiwitaminowy. [4]
Smak: Dość słodkie jednak skontrowane solidną goryczką w przyprawowo-ziołowym stylu. Tekstura gładka i aksamitna, na co składa się nie tylko zawartość żyta ale zapewne wycenie. Poza tym podobnie jak w aromacie jednak z większą dominacją przypraw. Pijalność niezła. [4]
Wysycenie: Nieco poniżej średniego, ale szczypiące. [4]
Opakowanie: Typowe dla Kormorana, bardzo dobrej jakości papier i przemyślany projekt. Chociaż ten konkretny nie przypadł mi szczególnie do gustu. Kapsel firmowy, ale nie dedykowany. Dość dużo informacji o składzie, ale trzeba wczytać się w historyjkę.[4]
Uwagi: Warka z datą do 18.05.2015. Ciekawe i solidne piwo, ale raczej nie takie do którego będę wracać. Na pewno w piwie się dzieje i jest to pozycja warta spróbowania jeżeli nie obowiązkowa.
Moja ocena: [4.075]Ostatnia zmiana dokonana przez Klatak; 2015-02-26, 14:36.Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Jasnozłoty, zmętniony. [4.5]
Piana: Średniowysoka, drobna, utrzymuje się chwile i opada co cieniutkiej warstwy. Oblepianie szkła na poziomie średnim. [4]
Zapach: Całkiem intensywny, cytrusowy, w tle nuta przyprawowa. [4.5]
Smak: Tutaj ponownie chmiel w postaci cytrusów na pierwszym planie, akcenty słodowe, zbożowo-chlebowe w posmaku. Piwo jest aksamitne, wypełniające. Goryczka średnia, grejpfrutowa. [4]
Wysycenie: Średnio-wysokie. [3.5]
Opakowanie: Brązowa, bezzwrotna butelka. Etykieta w stylu nowych z Kormorana, tutaj ze zbożem. Na kontrze rozbudowany opis piwa wraz ze składem. [4]
Uwagi: Warka do 18.05.2015. Spodziewałem się Warnijskiego po tuningu, jednak Kłos to bardziej APA. Oczywiście nie jest to żadna wada, ale efekt "wielozbożowy" został przykryty przez chmiel, zarówno w aromacie, jak i smaku.
Moja ocena: [4.175]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Złoty, trochę za jasny chyba (liczyłem na większą intensywność barwy). [4]
Piana: Biała, drobna, wysoka, niestety niezbyt trwała, co psuje efekt. Ładnie się osadza chociaż. [3.5]
Zapach: Kurka, tutaj też musi być kora sosnowa i szyszka? Na szczęście w tle majaczy powiew słodowo-owocowy... [3.5]
Smak: Goryczka niepotrzebnie dominuje, choć, przyznać trzeba, ustępuje po ogrzaniu nieco pola posmaczkom cytrusowym i owocowym.
Zdecydowanie za mało tych "wielozbóż"... [3.5]
Wysycenie: Średnie w kierunku wysokiego. [4]
Opakowanie: Dopracowane, staranne, plus i za kapsel, i za butelkę browaru. [4.5]
Uwagi: Myślałem sobie, że "czarne ptaszysko" uwarzy kolejne ciekawe i nietuzinkowe piwo, nie poddając się bezkrytycznie hipsterskiej rewolucji. Naiwny jestem i stary...
Piwo może i całkiem ciekawe, ale tym razem utonie w morzu mniej lub bardziej przechmielonej/nieudanej konkurencji.
Moja ocena: [3.6]Comment