Kormoran, Kłos Wielozbożowy

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • rafael52
    Porucznik Browarny Tester
    • 2013.12
    • 478

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin
    Tego możesz być całkiem spokojny .
    Ale tego że się nie popsuje już nie do końca. No jednak może się coś jeszcze poprawi.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin
    A tak poza tym, co pijesz latem pod chmurką?
    Ostatnio to były jakieś lżejsze IPA, pszenica w różnej postaci, ale i czeski pils się przytrafił.
    Ostatnia zmiana dokonana przez rafael52; 2015-02-22, 03:18.

Comment

• dyczkin
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2011.05
      • 3656

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rafael52
      Ale tego że się nie popsuje już nie do końca. No jednak może się coś jeszcze poprawi.

Ostatnio to były jakieś lżejsze IPA, pszenica w różnej postaci, ale i czeski pils się przytrafił.
      No bo wiesz, ciepłych dni wiosną, latem i jesienią jest pewnie ponad 6 dyszek
      Choć pod rządami entuzjastów globalnego ocieplenia to pewnie i 8 dyszek pęknie, piwa Ci zabraknie .
      Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

Comment

• rafael52
        • 2013.12
        • 478

To sobie swojego nawarzę.

Comment

• dyczkin
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2011.05
          • 3656

A dobre chociaż?
          Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

Comment

• rafael52
            • 2013.12
            • 478

To będę wiedział jak nawarzę.

Comment

• dyczkin
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2011.05
              • 3656

Warzysz czy tylko planujesz?

Comment

• rafael52
                • 2013.12
                • 478

Warzę i nawet mówili, że dobre. Ale jakie będą następne, to się okaże.
                Nawet teraz mi stout bulbuli.

Comment

• grejwi
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2014.08
                  • 78

Ocena z ARTomatu

Kolor: Słomkowe i opalizujące. Sprawia wrażenie "gęstego". [4]
                  Piana: Piana biała, obfita: drobno i średnio pęcherzykowa. Szybko opada do niskiej, acz trwałej pokrywy. Solidnie zdobi ścianki szkła. [4.5]
                  Zapach: Z butelki leci grapefruitem i zdaje sie, że wyczuwam lekki nuty żytnie. Po przelaniu do szkła na pierwszym planie jest średnio intensywna, przyjemna nuta grapefruitowa. Niestety jest też diacetyl. [4]
                  Smak: Dość treściwe, słodkawe, z niezbyt mocną, ale przyjemną goryczką (ziołowo-cytrusową, ale w posmaku dominują zioła). Wyczuwalna jest zbożowość, skórka od chleba. [4.5]
                  Wysycenie: Dość wysokie - całkiem ok. [4.5]
                  Opakowanie: Dobry papier, wszystko czytelne, większość info - podana, stonowane barwy. Chciałem powiedzieć, że ten zielony nie pasuje do brązowych elementów, ale z drugiej strony takie zestawienie może być nawiązaniem do słodowo-chmielowego charakteru piwa. [4.5]
                  Uwagi: Warka do 18.05.2015.

Naprawdę godne polecenia!

Moja ocena: [4.3]

Comment

• docent
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2002.10
                    • 5205

Ocena z ARTomatu

Kolor: Złoty, średnio zmętniony [5]
                    Piana: Biała, po nalaniu drobna i obfita. Szybko jednak opada do cienkiej warstwy. Ładnie znaczy szkło. Przy kolejnym nalaniu wzorcowo gęsta i trwała. [4.5]
                    Zapach: Łatwo wyczuwalny, specyficzny przyprawowo-pieprzowy aromat dopełniony cytrusowymi akcentami. Nieczęsto spotykane połączenie w krajowych piwach. [4.5]
                    Smak: Pierwszy łyk to odczucie solidnej goryczki, szczególnie wyrazistej w posmaku. Dalej jest rześka cytrusowość. Smak pełny, treściwy z zauważalnym motywem żytniego słodu. Jedyne zastrzeżenie do wyczuwalnej cierpkości, miała być gładkość od płatków owsianych, a akurat tego nie ma. Generalnie piwo bardzo pijalne, rześkie, treściwe. [4.5]
                    Wysycenie: Średniowysokie, optymalne. Piwo znika tak szybko że nie zdążyłem się przekonać o ewentualnym wygazowaniu. [5]
                    Opakowanie: Etykieta z papieru odstaje od butelki co trochę słabo wygląda. Plus za prawie komplet informacji bo nie wiadomo jakie polskie odmiany chmielu zostały użyte. [4]
                    Uwagi: Świetne piwo, żałuję że nie mam drugiej butelki by potwierdzić bardzo pozytywne wrażenie...

Moja ocena: [4.525]
                    Attached Files
                    Ostatnia zmiana dokonana przez docent; 2015-02-24, 21:32.
                    Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                    Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                    Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                    Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

• WojciechT
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2012.09
                      • 2546

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent
                      Uwagi: Świetne piwo, żałuję że nie mam drugiej butelki by potwierdzić bardzo pozytywne wrażenie...
                      Niech Ci więc wystarczy moje słowo Pyszne! Dość powiedzieć, że z ARTomatu otrzymało od nas taką samą ocenę
                      Ostatnia zmiana dokonana przez WojciechT; 2015-02-24, 21:31.

Comment

• zohan666
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2012.11
                        • 259

W skrócie:
                        Przyjemny, cytrusowo-trawiasty aromat.
                        Oleiste odczucie w ustach. W smaku spory dysonans - z jednej story pełnia i oleistość od żyta, a zaraz po przełknięciu trochę puste, dopiero po chwili pojawia się przyjemna, niezbyt intensywna goryczka (za mało się dzieje w smaku po stronie słodowej)

Ogólnie uczciwe pale ale, dobry wybór dla mało wymagających. Doznania są stonowane i myślę, że to lepszy wybór na początek przygody z rewolucją niż np. ŻAPA.

Comment

• GreenFox
                          • 2013.12
                          • 273

Ocena z ARTomatu

Kolor: Pomarańczowy, piwo dość mętne [4.5]
                          Piana: Nieszczególnie wysoka, przez chwilę się jednak utrzymuje, ot taka przeciętna [3.5]
                          Zapach: Całkiem ładny, orzeźwiający i stonowany zapach cytrusów, czerwonych pomarańczy, delikatnie trawy cytrynowej, w tle delikatna zbożowość [4.5]
                          Smak: Wyczuwalne głównie akcenty cytrusowe, słodowość na drugim planie głównie w postaci słodów pszenicznych, na końcu pojawia się delikatna, przyjemna goryczka. Piwo jest również lekko kwaskowate od pszenicy. Wydaje mi się, że troszkę w piwie brakuje pełni, jest w odczuciu lekko wodniste, chmiel odgrywa główną rolę, a opisy i nazwa sugerowały coś przeciwnego - można by podbić tą pełnię i będzie na pewno ciekawiej. [3.5]
                          Wysycenie: Piwo aksamitne, lekko oleiste, wysycone średnio, co pasuje tu bardzo dobrze [5]
                          Opakowanie: Ładna stylistyka, dość tradycyjna, zmieściło się jednak sporo informacji wraz z pełnym składem [4.5]
                          Uwagi: Poprzez niską pełnię piwo nadawałoby się doskonale na lato do gaszenia pragnienia, można by bardziej zaakcentować słodowe nuty i zwiększyć pełnię.

Moja ocena: [4.025]

Comment

• Klatak
                            • 2014.07
                            • 431

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasny, słomkowy z nieprzesadnym zmętnieniem, prezentuje się mile dla oka. [4.5]
                            Piana: Dość obfita i dość drobno zbudowana. Do tego dość trwała i bardzo ładnie zdobiąca szkło [4.5]
                            Zapach: Intensywny, nieco ameryki (głównie cytrusy), nieco belgi (przyprawowy), słodowość na dalszym planie. Generalnie przyjemy i nieco przypominający zapach multiwitaminowy. [4]
                            Smak: Dość słodkie jednak skontrowane solidną goryczką w przyprawowo-ziołowym stylu. Tekstura gładka i aksamitna, na co składa się nie tylko zawartość żyta ale zapewne wycenie. Poza tym podobnie jak w aromacie jednak z większą dominacją przypraw. Pijalność niezła. [4]
                            Wysycenie: Nieco poniżej średniego, ale szczypiące. [4]
                            Opakowanie: Typowe dla Kormorana, bardzo dobrej jakości papier i przemyślany projekt. Chociaż ten konkretny nie przypadł mi szczególnie do gustu. Kapsel firmowy, ale nie dedykowany. Dość dużo informacji o składzie, ale trzeba wczytać się w historyjkę.[4]
                            Uwagi: Warka z datą do 18.05.2015. Ciekawe i solidne piwo, ale raczej nie takie do którego będę wracać. Na pewno w piwie się dzieje i jest to pozycja warta spróbowania jeżeli nie obowiązkowa.

Moja ocena: [4.075]
                            Ostatnia zmiana dokonana przez Klatak; 2015-02-26, 14:36.

Comment

• Ravf
                              • 2013.06
                              • 264

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasnozłoty, zmętniony. [4.5]
                              Piana: Średniowysoka, drobna, utrzymuje się chwile i opada co cieniutkiej warstwy. Oblepianie szkła na poziomie średnim. [4]
                              Zapach: Całkiem intensywny, cytrusowy, w tle nuta przyprawowa. [4.5]
                              Smak: Tutaj ponownie chmiel w postaci cytrusów na pierwszym planie, akcenty słodowe, zbożowo-chlebowe w posmaku. Piwo jest aksamitne, wypełniające. Goryczka średnia, grejpfrutowa. [4]
                              Wysycenie: Średnio-wysokie. [3.5]
                              Opakowanie: Brązowa, bezzwrotna butelka. Etykieta w stylu nowych z Kormorana, tutaj ze zbożem. Na kontrze rozbudowany opis piwa wraz ze składem. [4]
                              Uwagi: Warka do 18.05.2015. Spodziewałem się Warnijskiego po tuningu, jednak Kłos to bardziej APA. Oczywiście nie jest to żadna wada, ale efekt "wielozbożowy" został przykryty przez chmiel, zarówno w aromacie, jak i smaku.

Moja ocena: [4.175]

Comment

• Pancernik
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2005.09
                                • 9808

Ocena z ARTomatu

Kolor: Złoty, trochę za jasny chyba (liczyłem na większą intensywność barwy). [4]
                                Piana: Biała, drobna, wysoka, niestety niezbyt trwała, co psuje efekt. Ładnie się osadza chociaż. [3.5]
                                Zapach: Kurka, tutaj też musi być kora sosnowa i szyszka? Na szczęście w tle majaczy powiew słodowo-owocowy... [3.5]
                                Smak: Goryczka niepotrzebnie dominuje, choć, przyznać trzeba, ustępuje po ogrzaniu nieco pola posmaczkom cytrusowym i owocowym.
                                Zdecydowanie za mało tych "wielozbóż"... [3.5]
                                Wysycenie: Średnie w kierunku wysokiego. [4]
                                Opakowanie: Dopracowane, staranne, plus i za kapsel, i za butelkę browaru. [4.5]
                                Uwagi: Myślałem sobie, że "czarne ptaszysko" uwarzy kolejne ciekawe i nietuzinkowe piwo, nie poddając się bezkrytycznie hipsterskiej rewolucji. Naiwny jestem i stary...
                                Piwo może i całkiem ciekawe, ale tym razem utonie w morzu mniej lub bardziej przechmielonej/nieudanej konkurencji.

Moja ocena: [3.6]

Comment