BrowarBiz utrzymuje się z dobrowolnych datków PremiumUżytkowników. Do absolutne podstawowego działania serwisu niezbędnych jest 100 wspierających osób. Żeby go móc rozwijać - potrzeba 300+ wspierających. Dodaj swoją cegiełkę teraz!
Nieustające wsparcie daje nam sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa pokrywając resztę brakujących talarów - zapraszamy na zakupy!
Kolor: Toż to kolor co najwyżej nasyconego hefe-weizena w dobrym, bawarskim stylu. Do dunkelweizena droga daleka jeszcze... [3.5] Piana: Kremowa, bardzo drobna, wysoka, sztywna i trwała. Tu jest super! [5] Zapach: Słodowy, może nawet z akcentem karmelu, po chwili włączają się banany i grejpfruty. [4] Smak: Zaskakująco płytki. Lekka goryczka, trochę słodu i karmelu, delikatne wrażenie oleistości. [3] Wysycenie: Niezbyt wysokie, na browar restauracyjny i "ciemną" pszenicę może być... [4] Opakowanie: W stylu Brofaktury: goły czarny kapsel, butelka 0,33, charakterystyczne, proste, widoczne duże "B". Może się podobać. [4] Uwagi: Być może nieco zaniżam ocenę, ale liczyłem na dość rzadkiego reprezentanta w browarach restauracyjnych, czyli na dunkelweizena.
A ten "Papkin" (ktoś rozkminia związek ciemnej pszenicy z Fredrą?) taki co najwyżej opalony... .
Po tym jak przedpremierowo wypiłem nanoIPA nakręciłem się na to piwo widząc je w sklepie. Tu 3,6% alk. czyli więcej niż w nanoIPA. W składzie płatki, słody żytni i owsiany, a do tego hoprate 12 g/l. W składzie też Amore Preta, Książęcy i Citra CRYO. Piwo jest hazy, "soczkowate"...
Jak wynika z etykiety to koinicjatywa blogerów, szynkarzy i piwowarów przy wsparciu PolishHops, czyli chmielarzy. Napaliłem się na to piwo jak szczerbaty na suchary, bo połączenie klasyka z mocniejszym chmieleniem z polskich odmian zawsze budzi moje zainteresowanie. W sumie takie same miałem...
Comment