Nepomucen, Żytnie Wędzone IPA

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dyczkin
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2011.05
    • 3656

Nepomucen, Żytnie Wędzone IPA

Piwo gotowe do oceny

Inna nazwa: AIPA Rye & Smoked
    Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2016-06-23, 16:53.
    Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
  • becik
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2002.07
    • 15003

Ocena z ARTomatu

Kolor: jasno-żółte, mętne [3.5]
    Piana: biała, drobna, mierna, opadła szybko do obwódki wokół szkła [3]
    Zapach: wyraźny, kwiatowo-chmielowy, dopiero po jakimś czasie, w głębi dało się wyczuć zapach wędzonej rybki [3.5]
    Smak: jak na IPA to zdecydowanie brak treściwości i pełni, piwo leciutkie, jak dla mnie za leciutkie biorąc pod uwagę, że to jest to żytko, na pierwszy plan idzie mocna goryczka, niestety trawiasta, z fajną owocową nutką pomarańczowo-brzoskwiniową, dopiero na finiszu można wyczuć znów kadzidło jak w kościele, które i tak zepsuło to co wcześniej mi smakowało [2.5]
    Wysycenie: za duże [3.5]
    Opakowanie: szkło "no name" bez wafla, bez logo na nalewaku [2.5]
    Uwagi: Pite w Piwnych Sprawach. Ani to IPA, ani Żytko, ani Grodzisz, taki misz masz, trzy w jednym, mieszanka jak dla mnie przekombinowana. Piwo zdecydowanie dla amatorów mieszanek, nie dla mnie

Moja ocena: [3]
    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• dyczkin
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2011.05
      • 3656

Becik, dziwna sprawa ale brakuje zdjęcia
      Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

Comment

• laiquibe
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2015.05
        • 36

Parę zdjęć zakupionej dzisiaj butelki. Piana w butelce bo ledwo co wyciągnięte z plecaka po długim powrocie z II Krakowskiego Festiwalu Piwa.

Ostatnia zmiana dokonana przez laiquibe; 2015-06-07, 22:30.
        http://miesozerny.pl

Comment

• e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19356

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
          Piwo zdecydowanie dla amatorów mieszanek, nie dla mnie
          Nie jesteś wielbicielem melanży/-ów?

Comment

• rgrzech
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2013.12
            • 230

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasne złoto, opalizujące. [4.5]
            Piana: Biała, drobna, obfita i trwała. Pięknie oblepia szkło. [4.5]
            Zapach: Intensywny aromat oscypkowej wędzonki, połączony z nutami mandarynki, mango i grejpfruta. Niestety spod spodu wyłazi siareczka. [3.5]
            Smak: Połączenie oscypka ze słodkim, dojrzałym mango i mandarynką, przyprawione porządną grejpfrutową goryczką. Dodatek żyta jest dobrze wyczuwalny, dzięki przyjemnej gładkości i oleistości. Finisz odświeżający, grejpfrutowy, gorzki. [4]
            Wysycenie: Średnie, ok. [4.5]
            Opakowanie: Proste, czytelne, z dużą ilością informacji, jednak niczym nie powala. [4]
            Uwagi: Treściwe, pijalne, gładkie, wędzone i gorzkie. Jest potencjał.

Moja ocena: [3.925]

Comment

• leona
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2009.07
              • 5853

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemnozłoto-pomarańczowy, mocno opalizujący [4.5]
              Piana: Szara. Mieszanka drobnej i grubej wygląda jak skrzek w bajorze. Ładnie opada tworząc wzorki na szkle [4]
              Zapach: Na pierwszym planie wędzonka, solidna, i świeżo heblowana deska drewna liściastego. Nieco z tyłu owoce tropikalne i melon. Wszystko ujęte w subtelną, owocową słodowość [4.5]
              Smak: Powtórka wędzonki i ściągającego drewna jak w beczkowym bordeaux. Goryczka wysoka, długa, dobrze skomponowana męczy średnio ale nie zabija wszystkich doznań [4]
              Wysycenie: Średnie [4]
              Opakowanie: Elegancka kolorystyka, lakier i regionalny motyw. Pełna informacja włącznie z tą - zaznaczoną wykrzyknikiem - że kieliszki degustacyjne są aktualnie dostępne na promocjach w kilku sieciach ;p [3.5]
              Uwagi: Nie jestem fanem żyta i po raz kolejny przekonałem się dlaczego - bo go nie wyczuwam. W tym wypadku mityczna oleistość jest żadna albo ja jestem żytnim daltonistą.
              Zwolennikiem sypania wędzonego słodu do każdego stylu jaki przyjdzie do głowy, też nie jestem a le w tym przykładzie wyszło ciekawie i smacznie.

Reasumując, aipa w której z aipa jest głównie goryczka smakowała mi i na pewno sięgnę ponownie jeśli nadarzy się okazja (czyli trafię na wersję laną).
              Dawno nie byłem tak zadowolony z polskiego kraftu, za który w osiedlowym zapłaciłem niemałe 7,2 zł

Moja ocena: [4.175]

Comment

• RobertK
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2013.02
                • 113

Ocena z ARTomatu

Kolor: pomarańczowy, lekko zmętniony [4]
                Piana: utrzymuje się do końca [4]
                Zapach: wędzonka i owoce [5]
                Smak: Słodka owocowość kontrowana goryczką ze smakiem wędzonego sera. Piwo bardziej wytrawne niż słodowe. Goryczka nie była zalegająca ale też nie krótka, bardzo dobra. [5]
                Wysycenie: odpowiednie, orzeźwiające [4]
                Opakowanie: pite z beczki, ocena jest punktacją dodatkową dla piwa [4.5]
                Uwagi: Bardzo smaczne piwo, pierwsza wędzonka, która mi tak smakowała, być może z powodu tego że smaki były dobrze zbalansowane i żaden nie wychodził na pierwszy plan zbyt wyraźnie. Pite w Bawarii w Jastrzębiu-Zdroju

Moja ocena: [4.775]
                Ostatnia zmiana dokonana przez RobertK; 2015-06-18, 19:53.

Comment

• Dzoshu
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2013.12
                  • 496

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasny bursztyn, zamglone. [4]
                  Piana: Obfita, zdobi szkło, dość długo się utrzymuje ale nieładnie się dziurawi. [4]
                  Zapach: Wędzonka w stylu grodziskiego, lekkie tropiki, żywica. Przyjemny ale niezbyt intensywny. [4]
                  Smak: Tropiki, słód. Lekko przyprawowy charakter. Goryczka wysoka, długa, łodygowa, tytoniowa. [4.5]
                  Wysycenie: Średnie, OK. [4.5]
                  Opakowanie: Zgrabna etykieta, dokładny skład, firmowy kapsel. [4.5]
                  Uwagi: Warka 2.08.16 Przyjemne, złożone. Dość agresywne w odbiorze, niecodzienne połączenie smaków i aromatów.

Moja ocena: [4.25]
                  Attached Files
                  Ostatnia zmiana dokonana przez Dzoshu; 2016-03-18, 22:47.

Comment

• sandacz
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2007.01
                    • 345

16.09.16

Potwierdzam bardzo dobre zbalansowanie. Mimo to piwo nie jest jednorodne, nudne - można wyczuwać poszczególne elementy. Czy żyto także? Nie wiem. Nie ma to dla mnie większego znaczenia. Jest i aipowo, i wędzono w jednym łyku. Do tego od czasu do czasu daje o sobie znać słodowy, zbożowy akcent, wyłaniając się, początkowo nieśmiało, spod goryczki. Piwo jest megaaksamitne i w jamie, i w przełyku, co zapewne wynika ze wspomnianego balansu.
                    Kolejne bardzo dobre piwo od Nepomucena.

Comment

• Pancernik
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2005.09
                      • 9829

Ocena z ARTomatu

Kolor: Złoty, śladowo zamglony. [4]
                      Piana: Białokremowa, strzępiasta, wysoka, dość drobna i trwała. [4]
                      Zapach: Wędzonka, w tle sosnowe powiewy i delikatny słód. [4]
                      Smak: Sosna i słód, może owoce. Wędzonka tym razem jest w tle. [4]
                      Wysycenie: Niewysokie. [4]
                      Opakowanie: Prosta, brązowa eta z pomarańczowymi literami. Estetyczna, ale nic poza tym. [3.5]
                      Uwagi: Ciekawa odmiana ajpy, choć mnie raczej trudno było doszukać się żyta.
                      Poza tym - to piwo nazywa się AIPA RYE & SMOKED, a nie "żytnie wędzone".

Moja ocena: [3.975]

Comment

• kenny
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2009.04
                        • 712

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bursztynowy, mętny. [4]
                        Piana: Bardzo wysoka, trwała, jak z ubitych białek, zostaje wielki kożuch. [5]
                        Zapach: Wędzonka. [4]
                        Smak: Wędzonka, drewniany posmak, goryczka grejpfrutowo-łodygowa, długa. [3.5]
                        Wysycenie: Średnie. [4]
                        Opakowanie: Estetyczne, spokojne, jak to u Nepomucena. Kapsel firmowy. [4]
                        Uwagi: Hm, nic amerykańskiego w nim nie czuję. Smakuje jak mocno goryczkowa wędzonka - i tyle. Wyraźne nuty drzewne, jakby beczka czy inny podkład kolejowy Wydaje się lekko słonawe, ale może to autosugestia. Chmielenia nie czuć ani w smaku, ani w zapachu, jedynie w goryczce. Ta ostatnia jest trochę zbyt męcząca. Lubię wędzonki, ale spodziewałem się czegoś innego.

Moja ocena: [3.9]

Comment

• DariuszSawicki
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼
                          • 2012.08
                          • 2870

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasny bursztyn, lekko zmętnione. W butelce swobodnie pływa nikła ilość farfocli. [4]
                          Piana: Kremowa, wysoka, sztywna i bardzo trwała mimo średnich pęcherzyków. Tworzy ciekawe firanki na szkle. [4.5]
                          Zapach: Drewniany, palony, mało amerykański i niezbyt intensywny. [3.5]
                          Smak: Odwrotnie niż w zapachu, chmiele bardziej wyraziste, a wędzonka mniejsza. Goryczka jest długa, pestkowa, łodygowa z lekkim tytoniem w tle. Piwo jest dobrze zbalansowane, słodu nie brakuje. [4]
                          Wysycenie: Średnie, odpowiednie. [4]
                          Opakowanie: Ładna i stylowa etykieta, pełny skład i firmowy kapsel. [4]
                          Uwagi: Zapowiadanej oleistości od słodu żytniego trudno się doszukać. Może to i dobrze przy dzisiejszym afrykańskim upale...
                          Końcówka jest bardziej goryczkowa i w odczuciu wyższa niż 52 IBU.
                          Warka 16.09.2016.

Moja ocena: [3.875]

Comment