Kolor: Jasnozłoty zmętniony. [4] Piana: Biała, bardzo drobna, wysoka, ale nietrwała... [3] Zapach: Cytrusy-banan-goździki-słód. [4] Smak: Kwasek i goryczka grejpfrutowa, lekki banan i jeszcze lżejsze goździki. [3.5] Wysycenie: Dość wysokie, lekko balonuje, no, ale to pszenica... [4] Opakowanie: Pomarańczowo-żółta eta "w serii", jakiś smutny kolo z rozwianą czupryną (surfer?), kapsel browaru. [3.5] Uwagi: Liczyłem na nieco więcej treści, tak bardziej "hefe", zapach mnie tak prowadził...
Kolor: Złote, umiarkowanie zmętnione. [4] Piana: Piana średnia, jak na weizena niska, dość szybko się redukuje prawie do zera. [3.5] Zapach: Zbożowy, słodowy, lekko bananowy. [4] Smak: Zbożowe, sporo mocno dojrzałego banana. Goździków niestety niewiele. Piwo sprawia wrażenie pełnego i trochę mało orzeźwiającego. [4] Wysycenie: Niskie. [3] Opakowanie: Sama etykieta ładna, gorzej z kontrą, na której jest sporo tekstu, ale w sumie konkretów niewiele. [4] Uwagi: Data przydatności do spożycia: 20.01.2017
Kolor: złoty, lekko zmętniony. [4.5] Piana: jak na pszenicę niezbyt wysoka, drobna, niezbyt trwała. [3] Zapach: średnio intensywny, banan i goździki. [3.5] Smak: lekko kwaskowy, trochę banana, niewielka goryczka. Piwo jest nieco wodniste i przeciętne jak na pszenicę. [3] Wysycenie: średnie. [4] Opakowanie: taka sobie etykieta, brak pełnego składu, kapsel na 25-lecie browaru. [3] Uwagi:
Coś mało wyraźne to piwo. Aromat nikły. Głownie goździk. W smaku wodniste, średni goździk. Banana czy gumy balonowej zero.
Niby 12blg a ciała brak. Na końcu kwaskowy i lekko cierpki posmak. Taki troszku byle jaki ten pszeniczniak. Taki wykastrowany.
Po mocnym zabełtaniu i dolaniu osadu pełni troszkę przybyło.
Jednak nadal jest słabo.
Kolor pomarańczowy, lekko zmętniony. Piana niezbyt obfita z drobnych i średnich pęcherzyków opadła niemal do zera.
Delikatny aromat słodów i nut bananowo-goździkowych. W smaku czuć przede wszystkim słody zbożowo-biszkoptowe z kwaskiem na finiszu. Z czasem dochodzi nuta banana i przyprawy goździkowej. Gryczka ledwie wyczuwalna. Jest lekko słodkawo.
Wysycenie poniżej średniego, trochę zbyt niskie jak na styl. Pijalność średnia.
Poprawnie, bez szału.
Z racji mnogiej liczby piw w bazie danych i w tym roku czeka nas podsumowanie poprawności listy piw branych pod uwagę m.in. w Plebiscycie na Piwo Roku, komentarze też mi posłużą do uporządkowania spraw w BrowarBizie, zatem liczę na owocną współpracę...
Wahałem się długo, nie wiedząc, gdzie umieścić opis, bo Lechista ma dokładnie takie same parametry jak ich Szewc. (E: 11, 6. A: 4,5). Lechista, bo piwo uwarzone dla kibiców Lechii Gdańsk, więc tym bardziej wygląda to na klon istniejącej już marki. Jako że nie pamiętałem już swoich wrażeń...
Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
Lacing - sporo.
Gaz - średni.
Barwa - zamglony, jasny żółto pomarańczowy.
Aromat - cytrusy i zbożowość....
Comment