Bazyliszek, Czarny Roman

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dyczkin
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2011.05
    • 3656

    #1

    Bazyliszek, Czarny Roman

    Piwo gotowe do oceny
    Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

    Moje warzenie // Piwny Wojownik

    Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

    Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
  • Twilight_Alehouse
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.06
    • 6310

    #2
    Ocena z ARTomatu

    Kolor: Niemal czarny. [5]
    Piana: Średnia, beżowa, szybko opada do niepełnej warstwy. [2]
    Zapach: Kawa, trochę czarnej porzeczki, orzechy, nuty tostowe. [3]
    Smak: Mieszanka cierpkiej czarnej porzeczki z nutami czekoladowymi i kawowymi. Smak jest intrygujący, ale krótko, bo piwo szybko robi się męczące. [2.5]
    Wysycenie: Średnio wysokie, czyli w porządku. [4.5]
    Opakowanie: [5]
    Uwagi: Pomysł ciekawy, wykonanie pozostawia trochę do życzenia.

    Moja ocena: [2.975]

    Comment

    • nietzschee
      Porucznik Browarny Tester
      • 2016.07
      • 319

      #3
      Bazyliszek ma swój browar? Wg mojej etykiety uwarzone w Browarze Jana w Zawierciu

      Wygląd: kolor ciemny brunatny, piana beżowa, spora, ale jakbym szybko nie przelał to wyszłoby z butelki, piana mieszana, od puchu po grube pęcherze, niezbyt trwała, lacing niemal żaden
      Zapach: pachnie naprawdę bardzo owocowo, głównie czarną porzeczką (liść i jagoda), ogólnie jagodowo, czyli borówkowo, aroniowo, nawet jakaś nuta poziomkowa jest, a do tego i jakiś cytrus, poza tym mleczna czekolada, kawa zbożowa oraz mocna zbożowość.
      Smak: Piwo lekkie, ale bardzo puszyste i gładkie, przede wszystkim owocowe, porzeczkowe, kwaskowe, jakaś świeża śliwka (owoców dużo więcej można się doszukać, glównie ciemnych, kwasnych), więcej czekolady było w zapachu, w smaku bardziej kawa i to raczej zbożowa, mocne wysycenie, chyba za mocne, aż piecze, ostrość zbożowa, chmielowość swojska czeska i typowo angielska, tytoniowo-herbaciana. No jest to stout, jest owocowy, goryczka odrobinę niska, największym mankamentem tego piwa jest chyba przegazowanie.
      Attached Files

      Comment

      • yaro74
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2012.09
        • 2089

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nietzschee
        Bazyliszek ma swój browar? Wg mojej etykiety uwarzone w Browarze Jana w Zawierciu
        Ma, a Ty opisałeś piwo nie w tym temacie. Wszystkie butelkowe są z Browaru Jana.
        Do przeniesienia do tego tematu:
        Twoje zdanie na temat konkretnych wytworów piwowarskichPoddziały: Polska | Europa | Piwa domowe (...)

        Comment

        • nietzschee
          Porucznik Browarny Tester
          • 2016.07
          • 319

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yaro74
          Ma, a Ty opisałeś piwo nie w tym temacie. Wszystkie butelkowe są z Browaru Jana.
          Do przeniesienia do tego tematu:
          https://www.browar.biz/forum/showthr...t=czarny+roman
          Ok, przeniesione

          Comment

          • kaczka116
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼🍼
            • 2015.10
            • 1351

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yaro74
            Ma, a Ty opisałeś piwo nie w tym temacie. Wszystkie butelkowe są z Browaru Jana.
            Do przeniesienia do tego tematu:
            https://www.browar.biz/forum/showthr...t=czarny+roman
            Jana i Zodiak. Warza w 2 browarach kontraktowo na potrzeby butelek. Podobnie Piwne podziemie

            Wysłane z mojego GT-I9195 przy użyciu Tapatalka
            Nie mów hop zanim nie nachmielisz
            Untappd

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • darekd
              Máša, Stout 11%
              darekd
              Browarek z miejscowości Řevničov w kraju środkowoczeskim (powiat Rakovník)

              https://pivomasa.cz/

              11% ekstr., 4,4% alk.

              W opisie "klasyczny, pijalny stout". W składzie dodatkowo prażone żyto.

              Aromat - kawa zbożowa (wyraźniejsza paloność),...
              2024-02-18, 23:48
            • darekd
              Maryensztadt, Brown Ale
              darekd
              Nie znalazłem w wyszukiwarce tego piwa, a wydawało mi się, że kiedyś mogłem sięgnąć po to piwo

              Seria " Maryensztadt klasycznie", alk. 5%

              Aromat - słodowy, głównie kawa zbożowa, potem dochodzą orzechy i miękkie tony (ale nie karmel)
              Piana - wysoka, zwarta,...
              2025-10-07, 20:49
            • dadek
              Niemcy, Mönchhagen, An der Postsäule 1, Maennerhobby Brennerei&Brauerei
              dadek
              Miejscowość Mönchhagen jest położona 13 km na północny wschód od Rostocku. W ciągu 11 minut łatwo się tu dostać pociągami kursującymi co godzinę (w szczycie co 40 minut). Co prawda budynek browaru stoi blisko toru, jednak ze stacji trzeba dojść 1300 m chodnikiem wzdłuż szosy. Ewentualnością...
              2025-08-20, 03:14
            • dadek
              Niemcy, Bischberg, Regnitzstraße 2, Brauerei Zur Sonne
              dadek
              Bischberg leży 5 km na północny zachód od Bambergu (autobusem z dworca DB około 15 min.), a browar w samym centrum miejscowości w starych budynkach przy głównej ulicy. Rodzina Schumann będąca właścicielami, chwali się że piwo warzy się tu już od 1587 roku, a obecnie pracuje tu piąte...
              2025-01-28, 01:04
            • darekd
              Moon Lark, Wharf
              darekd
              English Brown Porter,

              5,2% alk.

              Chmielony nie wiedzieć w sumie czemu Citrą i Mosaikiem. Nawet już z amerykańskich chmieli wybrałbym coś bardziej odpowiedniego do tego typu piwa, ale na ich stronie jest rozbieżność (zresztą nie po raz pierwszy), bo podają niemiecki...
              2024-12-02, 23:48
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...