Kolor: Jasnożółty, mętny. [4] Piana: Wysoka, trwała, zostaje duży kożuch, oblepia szkło. [5] Zapach: Cytrusy, kwaśny. [4] Smak: Kwaskowy, mocno cytrusowy, lekko słodowy, goryczka niska, skórkowa, na koniec słony posmak wyklejający usta. [4.5] Wysycenie: Niskie/średnie. [4] Opakowanie: Szczerze mówiąc, to nie mam pojęcia co jest na tej grafice. Wolałem starsze, ta wygląda jak coś pod mikroskopem albo tzw. sztuka współczesna. Kapsel pomarańczowy golas. [4] Uwagi: Świetne piwo, bardzo orzeźwiające i pijalne. Dobrze zbalansowane, słona końcówka dobrze równoważy silną cytrusowość. Smaczne, w sam raz na lato. Polecam.
Kolor: Jasnozłote, bardzo jasne. Umiarkowanie opalizujące. [4.5] Piana: Ładna, drobna i obfita. Po dłuższej chwili opada do grubej obrączki i sporej wyspy na powierzchni. Zostawia całkiem ładny lejsing. [4.5] Zapach: Mocno cytrusowe, w tle sporo nut zbożowych. Nie przypomina znanych mi dotychczas gose. [3.5] Smak: Pop Up Gose #2 jest piwem bardzo wytrawnym, wręcz wodnistym, choć lekko słony smak wyraźnie podwyższa jego pełnię. Smak zdominowany jest przez fantastyczne nuty cytrusowe, autentycznie przypominające świeżego grejpfruta. Piwo jest bardzo rześkie i pijalne. Na finiszu wyczuwalne jest coś pomiędzy cierpkością a goryczką - odpowiada za to raczej dodatek skórki grejpfrutowej niż chmiel. [4] Wysycenie: Poniżej średniego. [4.5] Opakowanie: Ciekawa, czytelna etykieta z kompletem informacji. [4.5] Uwagi: Data przydatności: 30.12.2016 r.
Ekipa kontraktowego Ritterguts Gose wyszła w warzeniu poza Gose i w saksońskim browarze Reichenbrand odtworzyli recepturę z Turyngii.
Lichtenhainer to stary górnofermentacyjny styl, który podobnie jak Grodzisz jest nieco wędzone i podobnie jak Berliner Weisse do brzeczki dodano bakterie...
Z racji mnogiej liczby piw w bazie danych i w tym roku czeka nas podsumowanie poprawności listy piw branych pod uwagę m.in. w Plebiscycie na Piwo Roku, komentarze też mi posłużą do uporządkowania spraw w BrowarBizie, zatem liczę na owocną współpracę...
India Export Porter uwarzony we współpracy z Marcinem Chmielarzem (Mason) i jego firmą Marjot.
I to w zasadzie tyle informacji na temat czego mamy się spodziewać, a co zostało napisane na ecie.
Ciekawa saksońska współpraca. Odwołujące się do tradycyjnej 200-letniej receptury gose kontraktowego Ritterguts Gose z Borny, warzone w sięgającym historią drugiej połowy XIX browarze Reichenbrand z Lipska. Styl Gose, wywodzący się właśnie z tych rejonów Niemiec to jeden z najstarszych...
Kolejne dwa browary jakie zamierzaliśmy odwiedzić w Brukseli olały piwoszy i wywiesiły na drzwiach kartki o treści "w sierpniu jesteśmy na wakacjach, zapraszamy we wrześniu". Dlatego postanowiliśmy przejechać się do przepięknego miasteczka Leuven odległego od Brukseli o 20...
Comment