Kolor: Bursztynowy, stało w pozycji pionowej cztery dni i jest ciągle bardzo zmętnione. [4] Piana: Biała, niezbyt wysoka, jednak gęsta i zbita niczym w jogurcie i podobna jest w osadzie na ściance szkła. [4] Zapach: Karmelowy, cytrusowy, z lekką naftą i ananasem, a oprócz tego kwiatki z ogródka. [4] Smak: Mało pszeniczne, słód ciężki i bardziej karmelowy niż pszeniczny. Goryczka średnia, ziołowa, trochę grejpfrutowa, nie zalega. Alkohol jest wyczuwalny. [3.5] Wysycenie: Niskie i w tym piwie akurat mi pasuje, jednak jak na styl pszeniczne imperialne z amerykańskimi chmielami jest zbyt małe. Mam mieszane uczucia... [4] Opakowanie: Etykieta nawiązuje do Mastodonta, prehistorycznego ssaka. Skład całkowicie pełny, kapsel firmowy. Podane jest IBU, które wynosi +100 i to raczej żart jest... [4] Uwagi: Piwo w stylu Imperial American Wheat. Pszenicy mało, amerykańskich doznań więcej i ogólnie jest to nudne piwo, co nie znaczy że złe, tym bardziej że alkohol zaczyna być przyjemnie rozluźniający na końcu...
Warka 15.01.2017.
Piwo mętne.
Barwa bursztynowa.
Piana średnio obfita, biała, bardzo drobna, gęsta i zbita; dość trwała. Opada powoli do cienkiej warstewki, obecnej aż do końca spożywania; bogato oblepia szkło
Wysycenie niskie do średniego.
Zapach przeciętnie mocny. Czuć cytrusy, karmel, nuty żywiczną i kwiatową, a w tle słód i drożdże.
W smaku piwo treściwe, ciężkie wręcz. Dominują cytrusy wraz z żywicą i karmelem oraz solidną podbudową słodową. Oprócz nich czuć nutę kwiatową, a w tle alkohol. Ten ostatni solidnie rozgrzewa trzewia. Goryczka mocna i trwała, ale taka trawiasta, ziołowo - grejpfrutowa.
W sumie bardzo dobre, solidne piwo.
Moja ocena to 8,5/10. Warka do 15.01.2017 r.
Nowe miejsce na Bałutach, otwarte niedawno, zasoby piw ciągle się poszerzają, a dodatkową atrakcją są piwa z kija (lane w butelki 0,5 lub 1 litr). W poniedziałki są one o 10% tańsze w ramach "Lanych poniedziałków" Profil na fb:https://www.facebook.com/Fabryka-Kra...-1105142011134...
Aromat - słodowa baza może nieco ziarnista, lekkie tony ziemisto-mineralne z łągodnym, ziołowym chmielem
Piana - średnia wysokość i trwałość, dłuższa koronka...
Comment