Kolor: Nieprzejrzysty i czarny (jak podniebienie Kaszuba ). [4] Piana: Beżowa, drobna, dość wysoka ale - skucha - nietrwała. [3.5] Zapach: Suszone owoce (a może wiśnie w likierze?), lekki karmel. Jak na porter bałtycki to nieco jednowymiarowy... [3] Smak: Wytrawny. Suszone owoce, nie wiem, czy wiśnie, delikatny ślad ziemi/popiołu. Też trochę mi brakuje do wypełnienia bałtyckich smaków... [3.5] Wysycenie: Niskie. [4] Opakowanie: Mała flaszka, elegancka eta, bojowa nazwa. Wk**wia mnie lakowanie kapsla (z logo browaru, zresztą), to cholernie niewygodne i pretensjonalne. Za to minus. [3.5] Uwagi: Porter robi wrażenie młodego, więc drugą butelkę zadołowałem. Mam nadzieję, że lak skruszeje, a piwo osiągnie oczekiwaną pełnię smaków i zapachów...
Po czasie porter złagodniał, wyaskamitniał...
Moim zdaniem nadal jednak nie oferuje pełnej palety smaków i aromatów "rasowego bałtyka".
Nie jest to, oczywiście, złe piwo, choć liczyłem, że dojrzeje... bardziej.
Niestety, nadal (albo jeszcze bardziej) wk*** mnie lakowany kapsel.
Lak jest twardszy, kruszy się i nadal skutecznie zalepia przestrzeń do użycia otwieracza.
Zaświniłem pół kuchni, najlepszy nóż do chleba (!) i ze trzy różne otweracze . Walka trwała kwadrans... .
Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!
Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano...
Na forum każde z serii Pannepot ma osobny wątek. Poszczególne roczniki są leżakowane w różnych beczkach jako vintage czy grand reserva vintage, jak np. tu:
Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w Jubileuszowym X Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego.
Termin konkursu będzie zgodny z IV Częstochowskim Festiwalem Piwa (szczegóły...
Aromat - palony słód, suszone, podwędzane śliwki
Piana - średnie, nieco trwalszy cienki kożuszek
Barwa - praktycznie czarna, pod światło obok czerni jakiś bardzo ciemno-wiśniowy...
Comment