Kolor: Po prostu czarny (a może "kary", jeśli to kawaleria ma być...?). [4] Piana: Jasnobeżowa, bardzo drobna, niezbyt wysoka i średniotrwała. [3.5] Zapach: Słód, karmel, kawa i czekolada, lekki ślad chyba właśnie płatków owsianych. [4] Smak: Wytrawna kawa, zaraz potem delikatna gorzka czekolada, lekki popiół. Ślad kwasku daleki, który jednak dość natarczywie rośnie..., psując nieco doznania. [3.5] Wysycenie: Niskie. [4] Opakowanie: W stylu browaru, nie bardzo rozumiem "zasady przyznawania stopni" . Wysoka jakość. [4] Uwagi: Przyzwoity całkiem stout, chociaż pod koniec degustacji ten kwasek staje się nieco męczący...
Kolor: Czarny, pod światło nie widać przebłysków. [5] Piana: Beżowa, drobnopęcherzykowa, krótka, średnio trwała. [3] Zapach: Słód, kawa zbożowa, karmel, trochę suszonych fig. [4] Smak: Mało słodkie, goryczka popiołowo-tytoniowa, zalegająca. Palony jęczmień w składzie wyraźnie odczuwalny, trochę zbyt kwaskowy. Piwo mogłoby być odrobinę treściwsze, końcówka jest wodnista i smakuje jak herbata z gorzkich ziół przy papierosie. [3] Wysycenie: Średnie w stronę niskiego. [3.5] Opakowanie: Pełny skład, bardzo czytelnie rozmieszczony, dobrej jakości etykieta, czarny kapsel. [4] Uwagi: Przeciętne piwo, na dodatek kosztowało 9,49 zł. Nie wiem czemu tak drogo, inne piwa z Setki są tańsze. Może dlatego, że kooperacja?
Warka 13.05.2017.
Kolor: czarny, smolisty [5] Piana: beżowa z drobnych i średnich pęcherzyków opadła do minimalnej warstwy, tworząc ślad na szkle. [4] Zapach: niezbyt intensywny. ciemne i palone słody – kawowo-czekoladowe nuty łączą się z toffi. Do tego korzenno-ziołowa przyprawa od chmieli. [3.5] Smak: dominują bardziej palone nuty z kawą i czekoladą na czele. Wkład owsiankowy wygładza te doznania, kwasek na finiszu jest minimalny. Goryczka niska w kierunku średniej wyczuwalna w nucie palonej a następnie korzenno-ziołowej. [3.5] Wysycenie: Wysycenie niskie do zerowego nawet mogłoby być ciut wyższe! [3.5] Opakowanie: Ubogie, chociaż tyle, że info dobre. [3.5] Uwagi: Bardzo pijalny stout
O tym browarku powiedział nam piwowar z browaru LAB w Splicie, jako że właściciele to jego kumple. Dzwonił nawet do nich żeby nas umówić na wizytę, która doszła do skutku po dwóch dniach 19.08.2021 gdy to jeden z piwowarów był na miejscu.
Solin znany głównie z ruin antycznego amfiteatru...
Brązowo-czarny z szybko znikającą pianą , na szczęście w smaku jest lepiej . Lekka słodycz skontrowana bardzo przyjemną goryczką , kawa , czekolada i lekka mleczność . Gładkie i chlalne . Idealny starter przed czymś mocniejszym . Mam na myśli porter czy ris bo ten Zwycięski belgijski...
Comment