Kolor: Jasnozłoty, zmętniony. [4] Piana: Średnio-wysoka obfitość, prawie biała, drobne pęcherzyki, średnio trwała, gęsto zdobi szkło. [4] Zapach: Lekko słodki, cytrusy, tropikalne owoce, trochę słodu pszenicznego, bardzo wyraźny i przyjemny aromat. [4.5] Smak: Średnia pszeniczna słodowość, z bardzo delikatnym kwaskiem, wyraźnie cytrusowe, średnio-wysoka goryczka grejpfrutowo-żywiczna, dość krótka i przyjemna, całość dość wytrawna, umiarkowana pełnia, lekkie i niezwykle pijalne. [4.5] Wysycenie: Umiarkowane - bardzo dobrze pasuje. [4.5] Opakowanie: Całkiem ładna etykieta, czytelna, pełny skład. [4] Uwagi: Bardzo smaczne piwo, tak powinna smakować amerykańska pszenica, dobrze zbalansowana, nie mdląca, lekka, orzeźwiająca i pijalna. Podoba mi się cała ta seria Kużnia Piwowarów, jeszcze się na niej nie zawiodłem. Warka do 16.02.2017. Gratulacje dla Wojciecha Karczka.
Kolor: na początku ciemnozłocisty i niezwykle klarowny, opalizacja minimalna; dopiero na końcu jak przelałem osad, pojawiło się zmętnienie o mlecznożółtej barwie, ale też sporo chmielin [2] Piana: średniotrwała, gruboziarnista, minimalny lacing [2] Zapach: tropiki (mango), intensywna żywica [3.5] Smak: powiedziałbym: jak przeciętna ipa (gdybym nie wiedział co piję), na początku mocna goryczka w grejpfrutowym stylu, później iglaki - posmak szamponu sosnowego i skórki zielonego pomelo, który się długo utrzymuje, wręcz szczypie w język jak kwasek cytrynowy, pszeniczna gładkość jest minimalna [3] Wysycenie: raczej wysokie [3] Opakowanie: jest wszystko co trzeba, łącznie z firmowym kapslem browaru, ciekawa kolorystyka, ale grafiki na etykiecie w tej serii średnio mi się podobają [4.5] Uwagi: kolejne piwo w tym stylu, które mi nie podeszło - american wheat chyba nie dla mnie, więc będę omijał kuźni też nie będę brał w ciemno, bo z moim nietypowym gustem mogę się zawieść
Jeśli warzenie piwa to Twoja pasja, czas pokazać światu, co potrafisz!
Uwarz piwo i sprawdź się w Mistrzostwach Polski Piwowarów Domowych 2026, które odbędą się 22-24 maja 2026 w Bałtowie. To największe i najbardziej prestiżowe wydarzenie dla piwowarów domowych w kraju!
Co Cię czeka?...
To już IV edycja tego wydarzenia. Kilkudziesięciu piwowarów z całej Polski zaprezentuje swój piwowarski kunszt, serwując gościom różnorakie style – od klasyki, przez style nowofalowe, aż po eksperymentalne warki z niezwykłymi dodatkami. Przekonaj się, że piwna rewolucja rozpoczęła się...
Comment