Piwo Starogdańskie Classic 6,1% alk.
Bardzo dobrze się pije, super smak, mega motor rozmów do ranka .
Mimo (o zgrozo) wypicia około 10 butelek - siedziałem za blisko skrzynki, ranek był bardzo rześki i bez żadnych komplikacji, tylko smak chmielu w ustach pozostał .
Śniadanie zjedzone ze smakiem a około g. 13 alkomat wykazał zero !!!
Normalnie już po 2 piwach ze sklepu mam dosyć i rano "boli głowa" i niekiedy dzień z głowy.
Kolega wyjaśnił mi że to oznaka między innymi naturalnego składu piwa, braku chemii oraz długotrwałego procesu ważenia.
14% więc spodziewałem się treściwego, słodowego piwa, takiego na chłodniejszy sezon.
Uderzył chmielowy zapach (zielsko, trawa, ciut skunksowate ale nie od utlenienia, zapach który mi się kojarzy z zapachem niektórych plastrów). Taki podobny smaczek.
na kontrze marketingowa informacja o p. Lucjanie od starego Heveliusa i jego uczniu Sebastianie....
Sprawdziłem, że p. Lucjan skończył pierwszy rocznik Technikum Przemysłu Browarniczego w Tychach, które powstało w 1949. O którym wzmianka tu:
informacje o nieistniejących już browarach i inne historyczne...
Bez urazy, ale albo pan Lucjan wiele zapomniał (lub posłużył za "bro-celebrytę") albo pan Sebastian niewiele się nauczył, bo zajmuje się jak wyguglałem głównie promocją tzw. produktu regionalnego, co zapewne zajmuje wiele czasu. W związku z tym produkt należy do "Grupy Piw Pomorskich" i został wpisany na listę ministerialnych produktów itp, idt.
Niestety nachmielenie chmielem lubelskim nie spowodowało, że to "pomorskie" piwo smakuje jak te z innych regionów. Ma natomiast coś wspólnego z Żuławami - mimo, że równe, to jednak niskie.
Piana - więcej na starcie potem pełna warstwa.
Lacing - nie za dużo.
Gaz - średni.
Barwa - jasne złoto.
Aromat - zbożowość.
Smak - słodkawa zbożowość, gorzkawa ziołowość,...
Nowość w Dino. Ciekawa bezzwrotna butelka 375ml. Cena 4,99zł. Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel, drożdże. Alkohol 5%. Ekstraktu brak. Producent napisał "jasne pełne z chmielową duszą". Piana obfita. Piwo jest niefiltrowane. Barwa złota. W zapachu chmiel i trochę siarki....
Wahałem się długo, nie wiedząc, gdzie umieścić opis, bo Lechista ma dokładnie takie same parametry jak ich Szewc. (E: 11, 6. A: 4,5). Lechista, bo piwo uwarzone dla kibiców Lechii Gdańsk, więc tym bardziej wygląda to na klon istniejącej już marki. Jako że nie pamiętałem już swoich wrażeń...
Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
Lacing - sporo.
Gaz - średni.
Barwa - zamglony, jasny żółto pomarańczowy.
Aromat - cytrusy i zbożowość....
Comment