Kolor: ciemna barwa z ciemnobrązowymi przebłyskami [5] Piana: nikła, średniopęcherzykowata [2] Zapach: lekka paloność, owies; w składzie nie ma laktozy, ale ja wyczuwam aromaty związane z mlecznymi stoutami; siano, obora [2] Smak: słabo zbalansowany; wyraźna goryczka pochodząca ze słodów palonych, dalej jest fajna podbudowa słodowa, jest oczekiwana aksamitność; całość kończy kwaśny posmak z ciemnych słodów [3.5] Wysycenie: słabe; nie wpływa na odbiór piwa [3] Opakowanie: prosta papierowa etykieta z podstawowymi informacjami, bez zbędnych "morskich opowieści"; zgrabna buteleczka 0,33l (ma się to wkrótce zmienić, bo polski konsument wymusza standardową pojemność 0.5l), niebieski kapsel komponujący się z etykietą [4.5] Uwagi:
Kolor: Czarny, nieprzejrzysty. [4] Piana: Niska, szybko opada niemal do zera. [3] Zapach: Mokre zboże, karmel, lekko mleczny. [3.5] Smak: Kwaskowy, palony, lekki karmel. Goryczka palona, niska. [3] Wysycenie: Niskie. [4] Opakowanie: Mała butelka, etykieta trochę biedna. [3] Uwagi: Raczej słabe piwo, dodatku owsa poza zapachem nie czuć. Dość puste w smaku, blisko mu do kiepskiego dry stouta, palone i kwaskowe. Nie polecam.
Jakoś mi ten Gzub się schował... W Annopolu byłem na corocznym Beer Campie 22-23.06.2019, a dopiero teraz przypadkiem znalazłem notatki. Co prawda to nie mój pierwszy raz na tej imprezie, jednak po raz pierwszy miałem możliwość dokładnego obejrzenia części produkcyjnej. No prawie, gdyż...
Stout owsiany, ale w składzie oprócz słodu i płatków owsianych jest również słód żytni, do którego mają w browarze najwyraźniej słabość.
Chmiele - Pałacowy, Iunga
16% ekstr.
5,5% alk
Aromat - słodowy, oprócz tonów palonych jest też trochę jakby...
Comment