Tak się zastanawiałem, dlaczego nikt nie oceniał tego dość dobrze dostępnego piwa.
Kolor bladożółty, jakby przybrudzony, podobny do nektaru z lat PRl. Piwo o wyraźnym zmętnieniu.
Piana nikła, opada szybko, nie zpostawia śladów na szkle, trudno też mówić o wyraźnej obrączce po opadnięciu piany.
Zapach: świeża woda plus minimalnie landrynki.
Smak: coś w rodzaju lekko gazowanego napoju energetyzującego skrzyżowanego z jakimś landrynkowym sokiem, śladowa goryczka.
Jak wynika z tego opisu piwo o nazwie "Desitka" nie ma nic, ale to nic wspólnego z lekką czeską dziesiątką. Moim zdaniem, gruba pomyłka, będę omijał z daleka.
.
Jak wynika z tego opisu piwo o nazwie "Desitka" nie ma nic, ale to nic wspólnego z lekką czeską dziesiątką. Moim zdaniem, gruba pomyłka, będę omijał z daleka.
Chyba wymieniłeś powód A tak serio jakoś nie zauważyłem tego piwa w moich sklepach , a ogólnie wola piwa z dobrymi chmielami
Kolor: Złoty, lekko zmętnione. [4] Piana: Biała, drobnopęcherzykowa, obfita i trwała. [5] Zapach: Nuta chmielowa, po chwili jednak wyraźnie wyczuwalny aromat owocowy, coś jakby miodowy. Całość uzupełniona o nuty diacetylu. [3] Smak: Lekkie w odbiorze, delikatna słodycz, posmak owocowo-miodowy z nutą ziołową. Goryczka niewielka, finisz nieco kwaskowaty. [3] Wysycenie: Średnio wysokie. [4.5] Opakowanie: Firmowy kapsel, niedokładny skład. Niezbyt wyszukana grafika etykiety, mnie specjalnie nie przekonuje. [3.5] Uwagi: Ogólnie jako piwo to do zaakceptowania, jednak z czeskim pilsem (desitka) ma to niewiele wspólnego. Butelka o pojemności 0,5L, termin do 11.03.2020.
Ekstrakt 10.0*, alko 3.8%.
Chmiele: Marynka i Lubelski.
Piana - więcej na początku potem cienka warstewka.
Lacing - sporo.
Barwa - złoto.
Gaz - średni.
Aromat - ciekawy, ziołowość plus iglaste,
Smak - słód i gorzkawa ziołowość po "żatecku"...
Pomysł na kompleks z pensjonatem i browarem, gdzie samym się jest producentem lokalnej żywności, nie jest nowy. Na takowy też wpadła rodzina Durkovych, w niewielkiej miejscowości o ciekawej nazwie- Żabokreky nad Nitrou. Ta nie ma nic specjalnego do zaoferowania, za to przez jej centrum przebiega...
Ciekawa sprawa, browar ma kilka dziesiątek oraz lekkich piw w swojej ofercie, a tego nie ma na ich stronie.
Jest podobne nowe piwo - Brodská desítka. Też ekstra gorzka:
Comment