Piłem jakiś czas temu, owocowe, cytrusowe, trochę sosny. Bardzo mętne i gładkie. Alkohol dobrze schowany. Mam straszne podejrzenie, że infekcja znana z Corneliusów rozprzestrzenia się na kolejną markę Ale tak poważnie, to całkiem fajne piwo, o ile nie jesteśmy purystami gatunkowymi i uznamy że "IPA" niekoniecznie tu oznacza "IPĘ". Piwo na 3+ w skali szkolnej, może nawet 4- jeśli bierzemy pod uwagę cenę...
Kolor: Ciemny żółty , mętny [4] Piana: Średnio trwała , nie za duża [3.5] Zapach: Słód , owoce [3.5] Smak: Owocowo-słodowy , goryczka prawie nie wyczuwalna [3.5] Wysycenie: Średnie [3.5] Opakowanie: Przeciętnie ładne , opis w miarę pełny [3.5] Uwagi: Jako IPA rozczarowuje brakiem goryczki i żywicy , poza stylem jest miarę dobre .
Może teraz gdzie indziej warzą, ale aromat już o otwarciu kapsla daje znać, że nie ma lipy. Goryczka jest krótka, ale intensywna, nie tępa jak w Jagielle i pozostawia przyjemny finisz. Owszem brak tu pazura, ale przy tym balingu zostało pewnie sporo cukrów resztkowych. Za 5-taka mogę brać w ciemno.
Nowość w Dino. Cena 2,99zł, alkohol 5,2%, ekstrakt 11,7%. Na przedniej etykiecie mamy napis "piwo dolnej fermentacji". Na tylnej mamy informację, że to pils i że idealna temperatura spożycia to 4-7st. Barwa ciemna słomka, zapach marginalny, słodowy, piana gęsta, obfita. Smak zaskakujący....
Ekstrakt 10.9*, alko 4,5%
Chmiele: Magnum i Lubelski.
Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
Lacing - trochę było.
Gaz - średni.
Barwa - złoto.
Aromat - zbożowość z nutą chmielu.
Smak - lekko...
Comment