Nepomucen, Carpio

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kaczka116
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2015.10
    • 1351

    #1

    Nepomucen, Carpio

    Piwo gotowe do oceny
    Nie mów hop zanim nie nachmielisz
    Untappd
  • rafalek21
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2015.04
    • 1407

    #2
    W zapachu słód, melanoidyny i nieco karmelu, w tle słabiutko jakaś dziwna nuta coś między dms, a fenolami, ale nie przeszkadza specjalnie.
    Smakowo głównie melanoidyny, słód, stosunkowo wytrawny, średnio pełny, goryczka średnio-niska chmielowa(skojarzenia mam z klasycznymi odmianami)

    Warka do 07.03.2019. Całkiem przyjemne, smakowo nie mam nic do zarzucenia, 3,5/5.

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 13342

      #3
      Koźlak holenderski (górna fermentacja)

      Alk. 6,7%

      Aromat - wspomniane melanoidynowe słody (tony podpalane)
      Piana - średnie, zwarta, umiarkowana trwałość
      Barwa - esencja ciemnej herbaty/ciemny rubin
      Wysycenie - łagodne, minimalnie musuje. Na finiszu już go nieco brakuje
      Smak - podpalane słody, łagodna mleczna czekolada (bez słodyczy), odrobinę suszonych owoców (na czele ze śliwką, ale jest też kwaskowe muśnięcie innych owoców), bardzo łagodna podpalana goryczka
      Treściwość - pełne piwo

      Przydałoby się nieco wyższe wysycenie i treściwość. Choć piłem oryginalne koźlaki z Holandii i niektóre też były takie lżejsze. To nie jest styl ze sztywnymi zasadami.
      Przyjemne, łagodne, sesyjne piwo, które zawdzięczamy ich dawnemu piwowarowi - Jacerowi (miłośnikowi tego typu piwa i osobie, dzięki której w ogóle się pojawiło u nas), a który kontynuuje warzenie tego stylu obecnie w swoim browarze w Miliczu:

      Twoje zdanie na temat konkretnych wytworów piwowarskichPoddziały: Polska | Europa | Piwa domowe (...)


      W bezpośrednim porównaniu to piwo jednak trochę ustępuje tamtemu. Cechą wspólną jest praktycznie taka sama barwa piwa.


      Comment

      • darekd
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍺🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 13342

        #4
        Click image for larger version

Name:	P1100395.JPG
Views:	70
Size:	24,0 KB
ID:	2323720

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • darekd
          Nepomucen, Nepo Lager
          darekd
          Coraz bardziej chcą zapomnieć o starej nazwie browaru na rzecz „Nepo Brewing”

          4,9% alk.

          Aromat – nijaki, ani słód, ani chmiel bez jakiegoś profilu i niewyraźnie. Na dodatek jakaś kwaskowość i minimalna kiszonka
          Piana – dość wysoka, nietrwała, dłuższa koronka
          Wysycenie
          ...
          2024-07-21, 00:42
        • dadek
          Szkaradowo 115, Browar Nepomucen
          dadek
          Kto dawno nie odwiedzał Browaru Nepomucen zapamiętał go jako nieduży rodzinny browarek ale warzący zawsze świetne, nowofalowe piwa. Na szczęście bez problemu można było je dostać u "badylarzy", a także spróbować w licznych knajpach i na festiwalach. Najprzyjemniej jednak spijało...
          2025-11-09, 01:19
        • darekd
          Nepomucen, Nepo No Title
          darekd
          Mam problem z wpisaniem tytułu, bo browar najwyraźniej chciałby zapomnieć o nazwie Nepomucen, ale firma tak jest zarejestrowana...

          Quadrupel w półlitrowej puszce, hm...

          24,5% ekstr.
          10,5% alk.

          Po otwarciu puchy poczułem galaretkę malinową z odrobiną...
          2024-11-29, 00:44
        • darekd
          Nepomucen, Crazy Lines #43 Pacific Dream
          darekd
          West Coast IPA chmiel: Motueka, Nelson Sauvin

          7,5% alk.
          16,5 ekstr.

          Aromat - przede wszystkim ubogi z lekkimi nutami cebulowo-czosnkowymi i jakimiś łagodnymi cytruskami
          Piana - wysoka, umiarkowanie trwała, ale z długim kożuszkiem, zostaje na szkle
          Barwa...
          2024-03-12, 20:46
        • darekd
          Gut Forsting [Tilmans Biere], Das Helle
          darekd
          Browar kontraktowy, który prowadzi Ludwig Tilman z Monachium. Piwo uwarzono również dość niedaleko Monachium w browarze Gut Forsting.

          Warzą dolną i górną fermentację, z klasykami trochę eksperymentują, trochę jak w tym wytrawnym exporcie:

          https://www.browar.biz/forum/piwo/...
          2024-11-27, 01:10
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...