BrowarBiz utrzymuje się z dobrowolnych datków PremiumUżytkowników. Do absolutne podstawowego działania serwisu niezbędnych jest 100 wspierających osób. Żeby go móc rozwijać - potrzeba 300+ wspierających. Dodaj swoją cegiełkę teraz!
Nieustające wsparcie daje nam sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa pokrywając resztę brakujących talarów - zapraszamy na zakupy!
Po długiej nieobecności w moim przełyku znów zagościła Warka Strong. I znowu nie daję się przekonać tej wręcz nachalnej słodyczy. Z dobrych rzeczy to to że dosyć obficie ładnie mi się zapieniła (ale na tylko na początku), w miarę przyjemnie pachnie i kolor ma dość dosadny.
Ale ten smak...... To zecydownie nie dla mnie. Landrynka w piwie rozpuszczona.
3-
Czytam sobie te posty i nie ma w nich żadnych konkretów poza tym, że piwo jest mocne i słodkie.
Więc tak dla ścisłości:
alkohol - 7,8% vol.
ekstrakt - 15,1% vol.
p.s. dla mnie strong jest niezły na kaca - słodki klin
pułaś
--------------------------------- "(...)W kącikach flechtów wieczór już Lśni jak porzeczka krwawa Ukradkiem z rdzy wycieram nóż I między bajki wkładam"
Skoro ma być scisle:
na etykiecie zapewne jest napisane : alkohol do 7,8 % obj. albo maks. 7,8 % obj.
Jest tak napisane bo Polska Norma przewiduje, że piwo o takim ekstrakcie moż tyle etanolu zwierać.
Dokładnie jest w PN tak:
ekstrakt brzeczki podstawowej 15,1 % - 16,0 % wag.
- to alkohol etylowy 5,3 - 7,8 % obj.
Otóż Warka Strong jest piwem stosunkowo płytko odfermentowanym - stąd ta jej słodycz.
Nie sądzę aby było w niej więcej niż 5,5 % obj. etanolu - jest więc mocna tylko z nazwy.
Chyba sie pomyliłem pisząc 15,1% vol - powinno być 15,1% wag.
A tak swoją drogą to pamiętam czasy, gdy zawartość alkoholu podawana była wagowo a nie objetościowo. Czy to też 'sprawka" polskich norm czy raczej celowe działanie browarów w celu "podniesienia woltażu"?
pułaś
--------------------------------- "(...)W kącikach flechtów wieczór już Lśni jak porzeczka krwawa Ukradkiem z rdzy wycieram nóż I między bajki wkładam"
Piwo to ma słabą pianę , która szybko znika. Znaczny smak alkoholowy ( co się objawia dominującą słodyczą ). To piwo ,dla mnie regionalne, konsumuję co pewien czas , ale zdecydowanie lepszy jest Okocim czarny lub ostatnio Dębowe. Ocena 3+.
Dziś pierwszy raz spróbowałem Warki Strong warzonej w Elbrewery (mimo moich uprzedzeń do tego browaru), butelka 0.33 no i nalewam, Matko Boska, gdzie Rzym a gdzie Krym, pianka znika, gaz buzuje, w smaku jakieś takie ostre, a gdzie się podział wspaniały bukiet? jednak to nie jest to samo co mocna wareczka z Warki, moje uprzedzenie do Elbrewery ma coraz mocniejsze fundamenty, jesli warka to tylko z Warki
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943http://zamkidwory.forumoteka.pl
stanowczo protestuję przeciwko umieszczeniu mojego tematu pod obecny tu wczesniej tzn Warka Strong - warzone w browarze Warka, Warka z Warki a Warka z Elbąga to są zupelnie dwa rózne różne piwa (wszak pod jedną nazwą) dwa browary, rózna woda, rózne smaki, Warka cacy Elbląg błe
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943http://zamkidwory.forumoteka.pl
Wczoraj piłem W.S i było całkiem niezłe, aż musiałem sprawdzić na butelce gdzie było robione.
I tu zaskoczenie (po przeczytaniu powyższych postów): w Elblągu.
Podsumowując całkiem dobre, pomimo słabej pianki.
Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."
"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Ocena dotyczy Warki z Warki. Kiedyś to było całkiem fajne piwo z ładną pianą i ciekawym słodkawym smakiem. NIestety majstrowanie przy piwie przez finansistów sprowadziło je na manowcew i dzisiaj to już tylko przeciętne mocne piwo i tak jednak jeszcze do wypicia. Warka strong z Elbląga nie nadaje się do picia.
To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
Zastanawiałem się, czy dwutygodniowy pobyt w północnej Portugalii uprawnia do założenia takiego wątku, ale moje skrupuły zostały przełamane, kiedy okazało się, że nikt wcześniej tego nie zrobił.
Kraj niby wina, z wielkim kobinatem chlania, pardon, degustowania w Viilla Nova de Gaia...
Wieś Neerijse jest położona 13 km na południowy zachód od Leuven, skąd dojechać tu można autobusem nr. 70. Idąc od przystanku nie sposób ominąć kompleksu starych budynków z czerwonej cegły, tym bardziej że od razu w pierwszym można przez okno zobaczyć stare urządzenia piwowarskie,...
Comment