Zamkowy, Brackie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • fuliano
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2010.07
    • 1835

    Czy taki specyficzny słodki posmak to standard w Brackim?

    Comment

    • mwa
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2003.01
      • 5071

      Ja tam piłem ostatnio Brackie i niestety wydaje się że jego renoma spada.
      W porównaniu piłem Twierdzowe z Raciborza i chyba się przerzucę z Brackiego.
      Pozdrawiam Cię !!!!

      Comment

      • Żywiec
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.12
        • 1571

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
        Ja tam piłem ostatnio Brackie i niestety wydaje się że jego renoma spada.
        W porównaniu piłem Twierdzowe z Raciborza i chyba się przerzucę z Brackiego.
        Adam, nie wierzę? Zrezygnujesz z Brackiego na rzecz innego... Zawsze byłeś ostoją tego piwa na Śląsku. Może to efekt depresji jesienno-zimowej

        Comment

        • leona
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2009.07
          • 5853

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Żywiec
          Może to efekt depresji jesienno-zimowej
          To depresja ma tez wpływ na warzenie piwa w BBZ?

          Comment

          • Rzeszowiak
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼
            • 2009.04
            • 1597

            Mam podobne odczucie, dotąd brackie było dla mnie polskim nr 1 - ale po spróbowaniu twierdzowego już niekoniecznie.

            Comment

            • mwa
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2003.01
              • 5071

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Żywiec
              Adam, nie wierzę? Zrezygnujesz z Brackiego na rzecz innego... Zawsze byłeś ostoją tego piwa na Śląsku. Może to efekt depresji jesienno-zimowej
              Może, .
              Pamiętam jak 5 lat temu zmniejszono parametry piwa, też mi nie smakowało i to przez parę miesięcy.
              Może jakaś partia czy co
              Pozdrawiam Cię !!!!

              Comment

              • andszcz
                Porucznik Browarny Tester
                • 2008.07
                • 310

                Nie mam porównania do aktualnej butelkowej wersji (piłem dawno temu i jak dotychczas - tylko jeden raz), ale "konserwa" wydaje mi sie z metalicznym posmakiem (mimo, że oczywiście pita ze szkła).
                "Nigdy nic nie ma nie" (Lech W.)

                Comment

                • kopyr
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2004.06
                  • 9475

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika andszcz
                  Nie mam porównania do aktualnej butelkowej wersji (piłem dawno temu i jak dotychczas - tylko jeden raz), ale "konserwa" wydaje mi sie z metalicznym posmakiem (mimo, że oczywiście pita ze szkła).
                  Ma prawo, żelazisty posmak to "wizytówka" Brackiego. Również tego w butelce.
                  blog.kopyra.com

                  Comment

                  • abernacka
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.12
                    • 10861

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                    Ma prawo, żelazisty posmak to "wizytówka" Brackiego. (...).
                    Dość marna ta wizytówka.
                    Piwna turystyka według abernackiego

                    Comment

                    • kopyr
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2004.06
                      • 9475

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
                      Dość marna ta wizytówka.
                      A wiesz, jaką funkcję w mojej wypowiedzi pełnił cudzysłów?
                      Jeśli nie, to służę podpowiedzią.
                      Za wikipedia.pl
                      Cudzysłów – para znaków interpunkcyjnych, służących w języku polskim m.in. do wyodrębniania cytatów, pseudonimów, ironii.
                      Last edited by kopyr; 2010-10-28, 09:26.
                      blog.kopyra.com

                      Comment

                      • Pogoniarz
                        † 1971-2015 Piwosz w Raju
                        • 2003.02
                        • 7971

                        Piłem niedawno wersję butelkową i niestety barwa, piana i smak już nie ten co kiedyś.Jest mało wyraziste , lepsze od jakiegoś Fulla z Żywca, czy Warki, ale jak tak dalej pójdzie , to w szybkim tempie dorówna nijakością do "wielkich piw" z bandy heńka.


                        Prawie jak Piwo
                        SZCZECIN

                        Comment

                        • darekd
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🍺🍺🍺
                          • 2003.02
                          • 12509

                          W sieci "C" nabyłem puszkową wersję. Barwa złoto, piana, gęsta, oblepia szkło, ale smak no cóż... gdy sięga się po innym, ciekawym piwie to wypada niestety blado. Brak balansu, klasyczna w tym piwie metaliczność gryzie się ze słodowością, ale taką mdławą, potem goryczka, ale też taka nieciekawa; wszystko jakieś nierówne. Dopiero po wypiciu połowy piwa kubki smakowe "akceptują" ten smak.
                          Ogólnie nie ma katastrofy, ale zawsze jak sięgam po to piwo, to pozostaje mi lekki zawód.
                          Czy to lane, czy z puszki, czy z butelki.
                          W tym konkretnym wypadku nie czuć tej słodowej pełni, tylko mdławe posmaki, moim zdaniem świadczące, że poza jęczmiennym słodem mamy do czynienie jeszcze z jakimś dodatkiem, Mam rację?

                          Niestety więcej legendy jest wokół tego browaru niż walorów samego piwa, choć i browarowi i piwu życzę jak najlepiej, ale raczej nie jako "czynny" konsument

                          Comment

                          • jacer
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2006.03
                            • 9875

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd
                            Mam rację?
                            Nie. Wiesz, pierwszy raz piłem 3 lata temu z beki w Żywcu, naczytałem się i byłem bardzo pozytywnie nastawiony. Dwa łyki i mnie rozczarowało.

                            Ale niefiltrowane zaskoczyło mnie jeszcze bardziej Jednym słowem filtracja to kastracja.
                            Last edited by jacer; 2010-10-28, 23:07.
                            Milicki Browar Rynkowy
                            Grupa STYRIAN

                            (1+sqrt5)/2
                            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                            No Hops, no Glory :)

                            Comment

                            • kopyr
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2004.06
                              • 9475

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                              Nie. Wiesz, pierwszy raz piłem 3 lata temu z beki w Żywcu, naczytałem się i byłem bardzo pozytywnie nastawiony. Dwa łyki i mnie rozczarowało.

                              Ale niefiltrowane zaskoczyło mnie jeszcze bardziej Jednym słowem filtracja to kastracja.
                              Moim zdaniem Brackie jest przeleżakowane, jednym słowem stare. Sprzedaje się za słabo, za dużo czasu spędza w tankach, z których przechodzi coraz więcej żelaza. Niefiltrowane, które piliśmy w październiku, a niefiltrowane, które piliśmy w styczniu to były kompletnie dwa różne piwa.
                              Podstawowy problem z Brackim jest taki, że GŻ nie ma pomysłu na wykorzystanie browaru cieszyńskiego. Próbują z tego piwa robić drugiego Specjala, a to nie wychodzi. Nie wykorzystują atutów tego browaru jakimi są otwarta fermentacja, długie leżakowanie itd. To Cieszyn powinien warzyć piwo Dawne, Starodawne czy Tradycyjne, a nie jakieś blaszane browary w stylu Jabłonowa czy Konstancina (bez urazy).
                              blog.kopyra.com

                              Comment

                              • YouPeter
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2004.05
                                • 2379

                                Od ponad roku od kiedy mam stały dostęp do Brackiego piję to piwo regularnie. Od około 2 miesięcy zauważyłem pewną prawidłowość. A mianowicie piwo to jest mętne. Kiedy ostatnio pokazałem je bratu, ten stwierdził, że jest to pewnie piwo pszeniczne.

                                Dodam, że wszystkie zakupione ostatnio Brackie miały termin ważności do listopada i grudnia br. i na pewno nie leżą one po kilka miesięcy w sklepie, bo kupuję je w Marii a tam często Brackiego brakuje i sklep czeka na nową dostawę.

                                Czy Brackie ostatnimi czasy tak słabo schodzi, że leży u producenta prawie 9 miesięcy i przychodzi do sklepów tuż przed końcem terminu ważności? Czy może są to jakieś problemy w filtracją?
                                Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.

                                Comment

                                Przetwarzanie...