Arcyksiążęcy Browar Zamkowy Cieszyn, Herbowe

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • AaLeX
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    🥛🥛🥛
    • 2011.07
    • 793

    #1

    Arcyksiążęcy Browar Zamkowy Cieszyn, Herbowe

    Parametry piwa: Ekstrakt 13%, alkohol 5,6%. Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel, drożdże. Barwa bursztynowa. Zapach słodowy. Piana ambitna, lacing do końca. Smak - no właśnie. Piwo mnie zawiodło. Mowa jest na etykiecie o mocnym chmieleniu. Tego nie czuć. Piwo na początku pustawe, potem dochodzą smaki palonego słodu i tępawa, delikatna goryczka. Nie smakowało mi powiem szczerze. Dopiero poznaję obecne wyroby z Cieszyna (piłem pilsa który jest niezły), ale to piwo do mnie nie przemawia. Ciekaw jestem opinii pozostałych smakoszy.
  • kosher
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2005.04
    • 2341

    #2
    Ciężko coś powiedzieć, kiedy piwo jest nieosiągalne na rynku, poza okolicami samego browaru.

    Comment

    • AaLeX
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      🥛🥛🥛
      • 2011.07
      • 793

      #3
      Piwa nie kupiłem w okolicach browaru. Jest dostępne w Makro i Selgrosie. Ja kupiłem w tym drugim za około 7zł. W Makro jest tańsze, w granicach 5zł.

      Comment

      • Javox
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2009.11
        • 6972

        #4
        Piwo pojawia się dalej niż na Śląsku.

        Piana - spora na początku potem pełna warstwa.
        Lacing - ładne krążki.
        Gaz - średni.
        Barwa - złoty bursztyn.
        Aromat - nuta piwniczna, chmiel, lekko karmel.
        Smak - słodkawe, z czasem coraz bardziej gorzkawe, słodkawy karmel i jasne susze owocowe. Generalnie goryczka raczej lekka.

        Ciekawe posmaki... po chwili namysłu wychodzi, że więcej jest na plus dla tego piwa.
        Attached Files

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • Javox
          Arcyksiążęcy Browar Zamkowy Cieszyn, Porter
          Javox
          Ekstrakt 22.0*, alko 9.8%

          Piana - więcej na początku potem cienka warstewka.
          Lacing - trochę było.
          Gaz - średni.
          Barwa - pod bardzo mocne światło małe refleksy rubinowe.
          Aromat - ciemne susze owocowe.
          Smak - przyjemne posmaki porterowe, słodkawe motywy...
          2025-10-31, 17:18
        • Javox
          Arcyksiążęcy Browar Zamkowy Cieszyn, Double IPA
          Javox
          Ekstrakt 18.0*, alko 8.0%.

          Chmiele: Chinook, Simcoe, Citra, Amarillo, Centennial.

          Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
          Lacing - sporo.
          Gaz - średni.
          Barwa - zamglony bursztyn.
          Aromat - zioła i cięższe cytrusy.
          Smak - dość...
          2025-05-30, 09:19
        • Javox
          Arcyksiążęcy Browar Zamkowy Cieszyn, Pszeniczne
          Javox
          Hefe-weizen o ekstrakcie 12.5*, alko 5.4%

          Piana - więcej na początku potem niepełna warstewka.
          Lacing - trochę było.
          Gaz - średni.
          Barwa - zamglony, jasny żółto pomarańczowy.
          Aromat - dość płaska bananowość. Banan z ciasta bananowego.
          Smak -...
          2025-05-22, 11:20
        • Javox
          Arcyksiążęcy Browar Zamkowy Cieszyn, Lager
          Javox
          Ekstrakt 11.5*, alko 5.0%, IBU 26.

          Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
          Lacing - ładne firanki.
          Gaz - średni.
          Barwa - złoto.
          Aromat - chmiel ziołowy.
          Smak - słodkawe, słodowe z fajnym chmielem i dopasowaną goryczką

          Bardzo...
          2024-11-12, 16:31
        • telek
          Arcyksiążęcy Browar Zamkowy Cieszyn, Pilsner
          telek
          Z obawą sięgałem po to piwo, nie wiedząc czego spodziewać się po nowych właścicielach.
          Wygląd: jasnożółte (słomkowe), z obfitą i trwałą pianą pozostawiającą laceing, raczej niskie wysycenie.
          Aromat: czysty lagerowy, zbożowy, lekko kwaskawy.
          Smak: słodowa zbożowość,...
          2023-10-14, 21:57
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...