Browar Zakładowy, Sezon Grzewczy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 13101

    #1

    Browar Zakładowy, Sezon Grzewczy

    czyli koźlak z syropem klonowym.

    Ekstr. 16%
    Alk. 7%

    Aromat - no czuć, że jest ten syrop, Tak wyraźny, że już na starcie jest obawa, że to będzie ulepek. W tle jakaś taka trudna do określenia mniej przyjemna nuta (po przelaniu łodygowo-ziemista), która wraz z tą słodyczą niezachęcająco pachnie
    Piana - średniowysoka, trwałość średnia, zostaje długa koronka
    Barwa - miedziano-herbaciana, zamglona
    Wysycenie - łagodne, za małe
    Smak - rozwodniony syrop klonowy, jakieś masło. To że jest to piwo przypomina spóźniona, tępa goryczka. To dość ciekawe uczucie bo najpierw jest budyniowa słodycz, trochę mdława. A jak już cię tak zemdli, że ockniesz się wbity ustami w zachwaszczonej glebie, to zaczynasz się zastanawiać dlaczego zostając ofiarą jakiś dziwnych pseudoeksperymentów musiałeś dodatkowo za to płacić... Zlegający tępy chmiel powoduje, że człowiek kompletnie zapomina, że miał do czynienia z koźlakiem
    Treściwość - ta słodycz daje iluzję, że jest solidna, ale jak na podany ekstrakt to nie jest.

    Wypiłem 3/4 tego produktu i potem wyciągnąłem puszkę Schultenbräu Pilsa z Aldi i dolałem do reszty. Chciałem to dopić do końca, skoro już tak się wykosztowałem. No i okazało się, że było to ze szkodą dla tej belgijskiej marketowej masówki... Chciwość jednak nie popłaca, tym razem do tyłu kolejne 2,99 zł. Poprawiło się tylko wysycenie. Mdlący zapach i ziemistość z zielskiem tak łatwo nie schodzą. Na ten posmaczek to chyba można zwabić dżdżownice przed wyprawą na ryby. I to tyle z pozytywów.

    Pociesza mnie tylko to, że zdaje mi się, iż browar inwestując tyle w ten syrop klonowy (bo zakładam że jest naturalny, mi kojarzy się z syropem klonowym, który lubię) będzie na tym piwie jeszcze bardziej stratny niż ja.

    To piwo symbolizuje wady polskiego kraftu. W opór dodatków, w opór chmielu, a co potem z tego wyjdzie to najmniej ważne.
    Szczególnie dotyczy to "dokręcania" klasycznych stylów. Na szczęście nie jest to zasada, bo pity niedawno wiedeński lager od innego kraftowca zrobił na mnie odwrotne wrażenie:

    https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...rs-bullet-time

    To że wybierając nasze piwo kraftowe czujesz się jak na polu minowym, to też jest wciąż cecha krajowego rynku.

    Ogólna ocena: ndst
  • Pancernik
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.09
    • 9822

    #2
    Dzięki za ostrzeżenie.
    Jak znam siebie, pewnie bym się skusił.
    Lubię konkretne dolniaki (m.in. koziołki), ten browar...
    Tym razem jednak zachowam daleko idącą rezerwę .

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 13101

      #3
      Zdjęcie: Click image for larger version

Name:	P1140937.jpg
Views:	55
Size:	130,8 KB
ID:	2347627

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • darekd
        Pinta Barrel, Immensity
        darekd
        Imperialny stout z kawą, wanilią i syropem klonowym.

        Ekstrakt 35% (!),
        Alk. 13,0%

        Uwarzone w kooperacji z browarem Forager (Rochester – Minesota – USA).
        18 miesięcy w beczce po bourbonie Heaven Hill, w którym następnie leżakował syrop klonowy

        https...
        2022-02-27, 01:22
      • darekd
        Founders, Curmudgeon's Better Half
        darekd
        https://foundersbrewing.com/our-beer...s-better-half/

        Jeden z "old ale" z tego browaru. Ten warzony z melasą i leżakowany w beczce Maple Syrup Bourbon wydawało mi się, że w beczce po burbonie z syropem klonowym. Jednak syrop klonowy widnieje też jako składnik...
        2019-03-20, 23:45
      • darekd
        Gruut, Maîtresse
        darekd
        Browar Z Gandawy, warzy gruity. Zamiast chmielu użyto zioła.

        Piwo zimowe z dodatkiem chilli i syropu klonowego.

        Alk. 7,0%

        Aromat - owoce, syrop w typie karmelu
        Piana - średnia, umiarkowanie trwała
        Barwa - ciemny bursztyn
        Wysycenie...
        2020-01-21, 01:53
      • Brandis
        Podwójny Brewkit i syrop z sosny.
        Brandis
        Kupiłem po okazyjnej cenie dwa brewkity coopers lager(okazjonalna bo za 2 sztuki tylko 50 PLN a wada jest to ze ktoś zakosił drożdże ) i tak się zastanawiam czy lepiej zrobić piwo z 2 brewkitów (będę używał drożdży S-04 ) czy tez lepiej tradycyjnie 1 brewkit i jeden ekstrakt słodowy...
        2018-01-25, 17:34
      • darekd
        First Craft Beer, Fake Coffee
        darekd
        Myślałem, że ten budapesztański browar to kontraktowiec, ale okazuje się, że mają własny browar, o którym pisał Volker na swoim blogu:

        http://blog.brunnenbraeu.eu/?p=15746

        Piwo określili jako breakfast stout

        Ekstr. 20,5%
        Alk. 8%
        IBU 50
        ...
        2019-11-15, 02:12
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...