ReCraft, Oatmeal Stout

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 13303

ReCraft, Oatmeal Stout

Nie tak dawno było lekka szydera (czyt. konstruktywna krytyka) w związku innym ich piwem:

https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...gon-sprau-aipa

Panowie poszli za ciosem. Wypuścili Oatmeal stouta. Zapewne nie macie pojęcia co to za styl. W związku z tym dopisali w uzupełnieniu:

"PIWO JASNE W STYLU IPA"

Obok bbizwych białych porterów pojawiły się jasne stouty!

Piwo dodatkowo sygnowane jest logiem PSPD, bo to kooperacja z piwowarami domowymi. To już jest mniej śmieszne. Takiego psikusa wykręcili Damianowi Wadasowi (autorowi receptury), bo uprzedzam - piwo jest czarne jak stoutowa smoła.

Ekstr. 16, alk. 6,5%
    W składzie m.in. słód owsiany i płatki owsiane

Aromat - umiarkowany palony słód, trochę kawy, ciut innych, bardziej miękkich słodowych tonów
    Piana - wyższa, dość szybko opada do trochę dłuższego kożuszka by do końca zostawiać obrączkę
    Barwa - smolista, nieprzejrzysta
    Wysycenie - średnie, potem umiarkowane, musuje
    Smak - nuty palone nieprzegięte (nie uciekają w kwasowość), kawowe. Jest trochę mlecznego, owsianego zmiękczenia, ale dość łagodnie. Nie ma wątpliwości - jest to stout z palonymi nutami a nie jakaś jasna IPA wydaje mi się, że jest też nieco chmielu w tle, ale goryczka jest palona z długim finiszem
    Treściwość - pełne, ale nie ciężkie, nie powiedziałbym że to 16%

Palony, wygładzony lekko owsem, z bardzo dobrą pijalnością, prosty, fajny klasyk w stylu czarny stout. W sam raz raz na jesień.
    Takie cuda tylko w Aldi. Uwaga kolekcjonerzy - seria limitowana

Click image for larger version

Name:	img_20251007_223044179.jpg
Views:	0
Size:	98,1 KB
ID:	2351295

• ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 24272

Piwo zacne, szkoda że przepuścili bez poprawki tego gniota na etykiecie. Masprodukcja ciągle nowych piw musi być wyczerpująca od tej strony niepiwnej, bo widać nie mają czasu na korektę tego co idzie do druku.

A... Damian jeszcze podesłał mi info że chmielone Iungą, a IBU w okolicach 40. Mnie podeszło bardzo.
    Attached Files
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment