Jagiełło, Organic Beer 5,5%

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kloss
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.03
    • 2526

Jagiełło, Organic Beer 5,5%

Butelka 0,33.
    Alkohol 5,5%,ekstrakt 11% czyli parametry te same co Premium.
    Piana znikoma i błyskawicznie znika.
    Sporo bąbelków na ściankach.
    Barwa złocistobursztynowa.
    Zapach surowy.
    Smak również surowy,wręcz prymitywny kwaśnawo-gorzki i lekko zbożowy.
    Smakuje jakby nie zdążyło dojrzeć, przy czym niestety przypuszczam, że dojrzewanie nic mu nie pomoże.
  • Bekiesz
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.09
    • 140

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasny,pilsowy,przejrzysty. [4]
    Piana: Niewiele jej powstalo po wlaniu do kufla,znikła po pół minuty,pozostawiając jednak cienki kożuszek na powierzchni. [2.5]
    Zapach: Bardzo słaby,chmielowy. [2.5]
    Smak: Rozwodniony,bez wyrazu. [1.5]
    Wysycenie: Wysoce niezadowalające:bąbelki malutkie i za szybko uciekają. [1.5]
    Opakowanie: Bączek 0.33l.Kapsel czarny,etykieta ekologicznie zielona zawiera wszyskie potrzebne informacje,i na dodatek "certyfikat ekologiczności". [3.5]
    Uwagi: Co z tego,że ekologiczne,jak zwyczajnie nie dobre?

Moja ocena: [2.175]
    Jutro to dzisiaj,tylko jutro.

Comment

• Bombadil13
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.05
      • 2479

Ocena z ARTomatu

Kolor: bardzo ładny złoty [4.5]
      Piana: niezbyt obfita i szybko znika, pozostawia jednak delikatny dywanik [3.5]
      Zapach: wyraźny chmielowy, lekko słodowy [3.5]
      Smak: zdecydowanie wodniste, ale porządnie chmielone, przewaga chmielu nad słodem i dziwny nieprzyjemny posmak długo utrzymujący się w ustach, a do tego jakaś dziwna miodowa (spadziowa) słodycz [3]
      Wysycenie: przesadzone, ale w szklance prezentuje się ślicznie [3.5]
      Opakowanie: bączek o,33l., nic specjalnego, zielone kolory sugerują, że ekologiczne (znaczy Lech też ekologiczny), ani ładne ani brzydkie, wszystkie dane na etykiecie są, firmowego kapsla brak [3.5]
      Uwagi: otrzymane w darze od kol. kibi (wielkie dzięki)
      piwo wybitnie średnie ;-) wypiłem bom był spragniony i pragnienie ugasiło, ale bym się specjalnie delektował to nie powiem, trochę obniża ocenę dziwny posmak pozostający w ustach (patrz: smak)

Moja ocena: [3.35]
      Poszukuję

Comment

• KrzysiekM
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2006.05
        • 78

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13
        Smak: zdecydowanie wodniste, ale porządnie chmielone, przewaga chmielu nad słodem i dziwny nieprzyjemny posmak długo utrzymujący się w ustach, a do tego jakaś dziwna miodowa (spadziowa) słodycz [3]
        Dziś miałem (nie)przyjemność testować obie wersje Organica.

W obu przypadkach zapach był kwaśny, jakby lekko.. nieświerzy.

W obu przypadkach smak przypominał mi... wodę z wazonika (taką po kwiatkach, niezbyt często wymienianą).

Generalnie... nie powtórzę tego eksperymentu i nie polecam.

Pozdrawiam - K.

Comment

• bolek1970
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2005.12
          • 179

Co prawdan nie piłem ale na sam widok tego piwa w lodówce sklepowej (Zdrowa Żywność) miałem wrażenie, że będzie miało właśnie smak wody z wazonika. Dzięki za ostrzeżenie i potwierdzenie moich obaw.
          Ostatnia zmiana dokonana przez bolek1970; 2006-05-24, 20:34.

Comment

• becik
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2002.07
            • 15003

Ocena z ARTomatu

Kolor: jasnozlocisty, klarowne [5]
            Piana: biala, drobna szybo opada, nie osadza się na szkle [3]
            Zapach: przyjemny, lekki slodowy chmielowy z przweagą tego drugiego [4.5]
            Smak: puste, wodniste, mocno szczypiące w język i podniebienie, dziwna gorzkawa goryczka [2]
            Wysycenie: zdecydowanie za duzo [2.5]
            Opakowanie: bączek 0,33l, etykieta z nazwą Organic kojarzy mi się razzej z organami do przeszczepu, czarny kapsel [3.5]
            Uwagi: Bardzo przecietne, nawet ponizej średniej krajowej w smaku, więcej raczej się pokuszę. Zakupione w Joli na Koszykowej.

Moja ocena: [3.225]
            Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• slavoy
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              🥛🥛🥛
              • 2001.10
              • 5056

Wygląda na to, że trafiła mi się jakaś wyjatkowo dobra sztuka. Nie było rewelacyjne, ale całkiem wypijalne, taki przeciętniak. W smaku faktycznie trochę zbyt duża przewaga chmielu nad słodem, piana na początku ładna, jednak szybko opada, nasycenie w górnych granicach normy. Jedynie zapach jakiś trochę dziwny, metaliczny.
              Ogólnie daje radę, ale zważywszy, że kosztowało w Joli jakieś skandaliczne 3zł, kupiłem je chyba pierwszy i ostatni raz.
              Attached Files
              Dick Laurent is dead.

Comment

• MarcinKa
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼🍼
                • 2005.02
                • 2737

Ocena z ARTomatu

Kolor: Całkiem solidny, złoto bursztynowy. Piwo klarowne. [4.5]
                Piana: Tylko moment była mała piana, z dość dużych bąbli. Szybko zredukowała się do cieniutkiego kożuszka, który również szybko znikł. Do końca pozostał tylko pierścionek przy ściankach kufla. [2.5]
                Zapach: Nietypowy, dość słaby. Chmielowo słodowy. [3.5]
                Smak: Też nietypowy. Raczej słód przeważa, ale chmiel też się wyczuwa. Na koniec leciutka goryczka. Posmak słaby, goryczkowy. Generalnie piwo lekkie i delikatne w smaku, na granicy wodnistości. Smak taki jakby kwiatowy trochę. [3.5]
                Wysycenie: Za słabe. Takie wysycenie dobre by było w ciemnym piwie. [3]
                Opakowanie: Nic specjalnego, ale czepiać nie ma się czego, poza czarnym kapslem. Wzornictwo etykiet typowe. Kolorystyka kojarząca się z ekologią, dograna. Ekstrakt podany. [4]
                Uwagi: Nienajgorsze piwo, dobre jak człowiek nie bardzo może wypić więcej. Gdyby goryczka i wysycenie były większe, było by naprawdę atrakcyjne.

Moja ocena: [3.45]
                To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

Comment