Chciałem spróbować dzisiaj to piwo. W sklepie mieli tylko z datą ważnosci 24.05 czyli jeszcze dwa dni ale piwo już jest mocno zepsute. Otworzyło się jak szampan z hukiem i mnóstwem piany co poskutkowało oblanymi ścianami w pokoju zapach odpycha w smaku kwas. Trudną mam jeszcze inne ciechany do spróbowania na dzisiaj.
Ciechan, Pszeniczne
Collapse
X
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Najsłabszy punkt tego piwa. Jakiś taki... szary... [3]
Piana: Po nalaniu bardzo ładna, wysoka, kremowa, drobnopęcherzykowa i zwarta. Niestety dosyć szybko opada, na szczęście zostawiając niewielki dywanik i lekkie zabrudzenia na szkle [4]
Zapach: Jestem zachwycony jest banan, pachnie słodko, do tego lekki goździk, niezbyt intensywny, ale łatwo wyczuwalny. Całość pięknie zharmonizowana, mógłbym w ogóle nie pić tylko wąchać, gdyby nie... [5]
Smak: ...no właśnie klasyka gatunku! Lekko kwaskowate i orzeźwiające, ale przy okazji bardzo aksamitne. Uwielbiam takie Weizeny. To co w zapachu znalezione, znajduje potwierdzenie w smaku. Piwo sprawia wrażenie treściwego, nie jest wodniste. [5]
Wysycenie: Może Weizen powinien mieć więcej, ale do tej aksamitności pasuje to, co jest. [4]
Opakowanie: Mam ambiwalentne odczucia. Z jednej strony etykieta nie zachwyca, prosta i jakaś taka bez fantazji. Z drugiej strony estetyczna, czytelna. Niestety, ostatnio chyba zalało hurtownie, czy magazyny Ciechana. Wszystko odchodzi, jest postrzępione, pourywane, blee:/ ocena powinna być niższa, gdyby nie nowy kapsel. Też bez szału, ale lepsze to niż golas. [3.5]
Uwagi: Warka z terminem do 20.07.2010. Rewelacja! Polecam! Bardzo długo nie mogłem się do tego piwa przekonać, nawet Sulimar i Gościszewo były lepsze, ale chyba w końcu znaleziono w Ciechanowie rozwiązanie Najlepsza polska pszenica, lepszą chyba tylko w ojczyźnie Hefeweizena jeszcze warzą.
Moja ocena: [4.675]Comment
-
To piwo lubi sobie skwasniec, niestety. Ostatnio kupilem 3 butelki z data do 20.06 na 6 dni przed data waznosci. Wypic dalo sie z trudem To juz nie pierwszy raz jak nacialem sie na tym piwie... Powinni je lepiej dopracowac - tak jak dopracowali Miodowe. Nie moze tak byc, ze piwo za 4,50zl czasem wybucha lub czasem kwasnieje przed terminem :/"Jedno pivo ne vadi!"
"Kupuje tylko w polskich sklepach!"Comment
-
Ono zazwycczaj kwaśnieje przed terminem. Staram sie je brać tylko ze świeżych warek, zwłaszcza jeśli piwo nie stoi w lodówce. Ostatnia warka 03.08 świetna. Swoją drogą to piwo jest pasteryzowane czy nie?Comment
-
Warka do 16.07 wrecz idealna! I to pod kazdym wzgledem niczym Ciechan Miodowy A juz definitywnie chcialem dac sobie spokoj z Ciechanem i przerzucic sie na Corneliusa lub ukrainskiego Obolona..."Jedno pivo ne vadi!"
"Kupuje tylko w polskich sklepach!"Comment
-
Warka do 18.08. bliska ideałowi, gdyby nie wyczuwalny posmak metaliczny. Na szczęście z czasem już się nie pojawiał. Na polskim rynku pszenica nr 1. Jedyna jaka ją póki co globalnie przebiła to pszenica z Nachodu.Comment
-
Na szybko wypiłem, bo trza wyjść na koncernówkę na Rynek
Piana, piana, piana, jedna wielka piana. Nalewałem chyba z 8 min, ale pszeniczniak bardzo dobry, na dnie spory osad drożdżowy. Brawo.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Warka z 24.08 - kwas...
Ostatnio też miałem jakąś sierpniową i też kwas...
A w czerwcu byłem nim ponownie zachwycony. Jak koledzy napisali ważna jest temperatura przechowywania i (w moim przypadku) klimatyzowany sklep nie wystarczy, a może te ostatnie temperatury miały aż taki wpływ...Comment
-
A moim zdaniem na pewno nie gorszy (lepszy? inny!) jest Franziskaner i wczoraj chciałem zrobić porównanie, ale oczywiście dostanie jakiegokolwiek produktu Ciechana (oprócz Portera) nie jest łatwe w moim mieście"Nigdy nic nie ma nie" (Lech W.)Comment
-
Myślę, że to może być po prostu trefna warka.Comment
-
A co do Ciechana - to możesz zakupić przez sklep internetowy u nich.Comment
-
Jasne, że mogę; ale nie ma takiej potrzeby - raz na tydzień/dwa tygodnie przyjeżdża dostawa Ciechana. Tylko popyt przerasta podaż A poza tym bawiąc w zeszłym tygodniu in der Bundes Republik Deutschland przywiozłem spory zapas Franziskanera Szczęka mi opadła, gdy po przeliczeniu wyszło jakieś 3,2 za butelkę! Cena "prawie" jak w Polsce!Last edited by andszcz; 2010-07-26, 19:29."Nigdy nic nie ma nie" (Lech W.)Comment
-
Jasne, że mogę; ale nie ma takiej potrzeby - raz na tydzień/dwa tygodnie przyjeżdża dostawa Ciechana. Tylko popyt przerasta podaż A poza tym bawiąc w zeszłym tygodniu in der Bundes Republik Deutschland przywiozłem spory zapas Franziskanera Szczęka mi opadła, gdy po przeliczeniu wyszło jakieś 3,2 za butelkę! Cena "prawie" jak w Polsce!Comment
Comment