Jasne piwa w zielonej butelce mają taki zapach, tym silniejszy, im dłużej są pod wpływem światła
Gościszewo, Naturalne Niefiltrowane
Collapse
X
-
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet -
To by mogła być prawda. Dlaczego? Otóż jeśli jest to piwo niefiltrowane, to ze względu na zawartość żywych drożdży powinno ono mieć termin przydatności znacznie dłuższy niż wersja filtrowana. A tymczasem do mnie do sklepu zwykle docierają obie wersje z tą samą (około miesięczną) datą. Sam ten fakt jeszcze o niczym strasznym nie świadczy, jednak piwo niefiltrowane, jeśli nie zostanie mocno przegrzane (w wyniku czego zostaną zabite drożdże), powinno być też znacznie trwalsze niż jego filtrowany odpowiednik - z powodów wymienionych powyżej. Tymczasem miałem okazję spróbować to piwo 3-4 tygodnie po terminie i było wyraźnie skwaśniałe, analogicznie do przeterminowanej wersji filtrowanej.
Powiem szczerze, że zastanawiałem się jak browar takiej wielkości zdecydował się na coś, co dla innych było problemem, a mianowicie rozlew piwa niefiltrowanego. Oczekiwałbym, że to będzie spora operacja, no bo po rozlewie niefiltra trzeba gruntownie przeczyścić całą instalację, itd.. Tymczasem piwko wyjeżdża sobie tego samego dnia w obu wersjach.
Oj nieładnie...
Comment
-
Ale po co rozlewać najpierw niefiltra? Tak na chłopski rozum to przecież dodawanie sobie roboty, właśnie ze względu na konieczność czyszczenia. Czy się mylę?
Jak dla mnie o prawdopodobieństwu hipotezy ze zmętniaczem może świadczyć wizualne zachowanie się piwa w naczyniu konsumpcyjnym
W takim np. Oslo Żywym wlewając piwo do butelki tworzy się piękna "chmura" zmętnienia rozchodząca się później po całym naczyniu. W Korneliuszu, Ciechanie Pszenicznym jest podobnie. Natomiast ani w Pszenicznym Bracie, Pszenicznym Okocimiu ani właśnie Naturalnym Niefiltrowanym niczego takiego nie udało mi się zaobserwować.
Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2008-02-15, 19:05."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
-
a czy możesz powiedzieć czym się zmętnia piwo? tzn. jakimi substancjami; i ewentualnie czy są one szkodliwe czy obojętne - a może nawet zdrowe (w co wątpię)Comment
-
"You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
-
Zmętniacze piwa, to raczej nowe, niezbyt ugruntowane pole "piwowarskiej" działalności
To zwykle czynniki pochodzenia naturalnego: np. kombinacja białek (sojowych, serwatkowych) i olejów (tłuszczów roslinnych, albo syntetycznych).
Albo peracylowana sacharoza (efekt syntezy chemicznej).
Albo emulsja oleju kokosowego (z kopry) stabilizowana gumami roślinnymi (polisacharydy), np gumą arabską - tworzą się kropelki o średnicy ok. 1 mikrometra i gęstości takiej jak ciecz, w której są zawieszone - do obejrzenia pod mikroskopem w Pszenicznym z Okocimia, jak przypuszczam
Nie sądzę aby zdrowiu szkodziły.O!Nanobrowar Domowy "PiwU"Comment
-
Mnie się wydaje wręcz przeciwnie, choć są pochodzenia naturalnego mogą być jak najbardziej szkodliwe. Jeśli ktoś ma co do tego wątpliwości, proponuję by spróbował kurary lub strychniny, obie substancje są jak najbardziej naturalne...Zmętniacze piwa, to raczej nowe, niezbyt ugruntowane pole "piwowarskiej" działalności
To zwykle czynniki pochodzenia naturalnego: np. kombinacja białek (sojowych, serwatkowych) i olejów (tłuszczów roslinnych, albo syntetycznych).
Albo peracylowana sacharoza (efekt syntezy chemicznej).
Albo emulsja oleju kokosowego (z kopry) stabilizowana gumami roślinnymi (polisacharydy), np gumą arabską - tworzą się kropelki o średnicy ok. 1 mikrometra i gęstości takiej jak ciecz, w której są zawieszone - do obejrzenia pod mikroskopem w Pszenicznym z Okocimia, jak przypuszczam
Nie sądzę aby zdrowiu szkodziły.
Sojowe białka, w większości są poddawane ostrej obróbce, do tego większość soi pochodzi z upraw genetycznie modyfikowanych, syntezy chemiczne brzmią groźnie, ale wymienionego związku nie znam, różnego rodzaju gumy pochodzące od roślin, też niekoniecznie dobrze na nas wpływają.
Proponuję, by osoby, które bardzo się zdrowiem przejmują, podeszły do tych substancji ostrożnie. Ja się chyba, aż tak nie przejmę
Comment
-
Dzisiaj z przerażeniem zauważyłem, że w baterii piw, czekających na spożycie, stoi jedno "NN". Data przydatności: dziś lub jutro (niezbyt dokładnie wycięta). Co było robić...?
Czekałem, aż "botwinka" mnie powali, wykrzywi i odrzuci, a tu... Owszem, da się wyczuć ten dziwny zapach i posmak, ale piwo daje się bezstresowo wypić.
Może więc trzeba je "terminowo przeciągnąć"?Comment
-
Otwarlem z ciekawosci butelke piwa Corona ktore stalo w domku wakacyjnym chyba z pol roku. Na swietle. Cos strasznegoCo rozumiesz jako ZAPACH SKUNKSA???
Mam przyjaciół w Teksasie, których młody i głupi pies chciał się zaprzyjaźnić ze skunksem... A skunks widocznie nie chciał...
"Zapach" stał się znośny (nie znaczy, że znikł
) po trzykrotnej kąpieli psa (2 x psi szampon, 1 x płyn do mycia naczyń) i dwóch dobach kwarantanny pluszaka w wietrzonej silnie piwnicy... 
Czy któreś piwo tak "pachnie"???
Przyjacielom z Teksasu poradz zeby nastepnym razem kapali zwierzaka mikstura plynu do naczyn z woda utleniona i soda do pieczenia. Nie pamietam proporcji ale powiedzial bym paczka sody na butelke wody utlenionej i lyzka plynu do naczyn. Wg. znajomej weterynarki soda katalizuje zmiany w substancjach smierdzacych dzieki czemu utleniaja sie a przxede wszystkim nowe substancje sa rozpuszczalne w wodzie wiec daja sie zmyc. Moj pies dalej smierdzial po takiej kapieli (na zewnatrz oczywiscie) ale dalo sie z nim wytrzymac wewnatrz. A przydarzylo mi sie to 3 razy. Wydzielina skunksa ma cholernie mocna won pizmowa. Przenika to wszedzie i "wisi" w powietrzu bez konca a czuc to na pare kilometrow. Raz to nawet skunks nas gonil kilkanascie metrow. Skubany co pare susow staje na przednich lapkach i straszy...Comment
-
Dla mnie świetne piwo jakiego nie ma na rynku ,opakowanie jest podobne do Żywego z Ambera czyli paczki tekturowe mieszczą 10 szt piwa i etykiety w podobnym stylu dodatkowo plus za zawieszkę na szyjce z instrukcją jak nalewać .Dla mnie to piwo przypomina pszeniczne po tym zmetnieniu i sposobie nalewania tylko wyraznie czuć smak zbożowy ale jęczmienny ,może powinno się nazywać "jęczmienniak" ?
Comment
-
Ja gdzieś czytałem, że zapachu skunksa można się pozbyć przy pomocy soku pomidorowego.Co rozumiesz jako ZAPACH SKUNKSA???
Mam przyjaciół w Teksasie, których młody i głupi pies chciał się zaprzyjaźnić ze skunksem... A skunks widocznie nie chciał...
"Zapach" stał się znośny (nie znaczy, że znikł
) po trzykrotnej kąpieli psa (2 x psi szampon, 1 x płyn do mycia naczyń) i dwóch dobach kwarantanny pluszaka w wietrzonej silnie piwnicy... 
Czy któreś piwo tak "pachnie"???Comment
-
1. Cieszę się, że komuś oprócz mnie smakujeDla mnie świetne piwo jakiego nie ma na rynku ,opakowanie jest podobne do Żywego z Ambera czyli paczki tekturowe mieszczą 10 szt piwa i etykiety w podobnym stylu dodatkowo plus za zawieszkę na szyjce z instrukcją jak nalewać .Dla mnie to piwo przypomina pszeniczne po tym zmetnieniu i sposobie nalewania tylko wyraznie czuć smak zbożowy ale jęczmienny ,może powinno się nazywać "jęczmienniak" ?
2. Z całą sympatią do Ambera to nie mogę zrozumieć skąd ta cała historia z podobieństwem. Bez przesady, w pewien sposób stylistyka zbliżona, ale bez problemu na półce rozpoznaję gdzie stoi Żywe, a gdzie niefiltrowane i to przez ladę, nawet wówczas, gdy zmieni się układ na półce
Comment
Related Topics
Collapse
-
Czy piwo niepasteryzowane i niefiltrowane może być przechowywane poza lodówką?
Nie mam na myśli długiego leżakowania a powiedzmy tydzień przetrzymywania w szafie.-
Channel: Piwo - ogólne
-
-
Dzień Dobry, przy okazji podróży nad Bałtyk wstąpiłem do wspaniałej Piwiarni Bumerang i uwierzyłem ich filmikowi https://m.facebook.com/1000247900828...1851821296454/ i żałuję.
Lubiłem...-
Channel: Piwo - konkretnie
2023-08-01, 17:25 -
-
chciałbym coś skrócić z tej nazwy, ale wychodzi na to, że takie jest pełne brzmienie
piwo też jest pełne, dość krągłe i gładkie, moc znamionowa to 5,3 obrotu (tak piszą)
litrowa petka i gazetowa etykieta przywodzą na myśl najgorsze tradycje piwowarskie
zakupił ten...1 Photo-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Wahałem się długo, nie wiedząc, gdzie umieścić opis, bo Lechista ma dokładnie takie same parametry jak ich Szewc. (E: 11, 6. A: 4,5). Lechista, bo piwo uwarzone dla kibiców Lechii Gdańsk, więc tym bardziej wygląda to na klon istniejącej już marki. Jako że nie pamiętałem już swoich wrażeń...
-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-08-02, 17:26 -
-
Pils o ekstrakcie 11.6*, alko 4.5%
Chmiele: Hallertauer Mittelfrūh i Hersbrucker.
Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
Lacing - sporo.
Gaz - średni.
Barwa - zamglony, jasny żółto pomarańczowy.
Aromat - cytrusy i zbożowość....-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-07-15, 13:56 -
- Loading...
- Koniec listy.

Comment