Stary, smakuje Ci to dobrze. Jak nie wierzysz Czesowi, który zawodowo zajmuje się browarnictwem i to nie poprzez pracę na linii, tylko ma z tego doktorat, to Twoja sprawa. Powiedz mi tylko, dlaczego:
- naturalne filtrowane jak i niefiltrowane docierają do sklepów z tą samą datą przydatności. Mają wiec tak samo długi termin przydatności, i są rozlewane tego samego dnia.
- piwo 2 tygodnie po terminie jest zepsute, skwaśniałe.
- piwo się nie klaruje? Osad drożdżowy nie zbiera sie na dnie. W niefiltrowanych pszeniczniakach, po kilku tygodniach masz już gruba warstwę osadu drożdżowego na dnie.
Niestety, ale za tym, że to piwo jest zmętniane sztucznie przemawiają także argumenty ekonomiczne. Łatwiej i taniej dodać zmętniacz, niż zasyfić sobie drożdżami linię do rozlewu piwa. Gdyby to piwo było naprawdę niefiltrowane, to z racji kosztów rozlew następowałby raz na jakiś czas, a nie tak samo często jak naturalnego.
PS: I jeszcze dwa pytania jak to się dzieje, ze zagraniczne piwa niefiltrowane mają wielomiesięczny termin przydatności? Jak to się dzieje, że piwa domowe nie ulegają zepsuciu przez lata?
- naturalne filtrowane jak i niefiltrowane docierają do sklepów z tą samą datą przydatności. Mają wiec tak samo długi termin przydatności, i są rozlewane tego samego dnia.
- piwo 2 tygodnie po terminie jest zepsute, skwaśniałe.
- piwo się nie klaruje? Osad drożdżowy nie zbiera sie na dnie. W niefiltrowanych pszeniczniakach, po kilku tygodniach masz już gruba warstwę osadu drożdżowego na dnie.
Niestety, ale za tym, że to piwo jest zmętniane sztucznie przemawiają także argumenty ekonomiczne. Łatwiej i taniej dodać zmętniacz, niż zasyfić sobie drożdżami linię do rozlewu piwa. Gdyby to piwo było naprawdę niefiltrowane, to z racji kosztów rozlew następowałby raz na jakiś czas, a nie tak samo często jak naturalnego.
PS: I jeszcze dwa pytania jak to się dzieje, ze zagraniczne piwa niefiltrowane mają wielomiesięczny termin przydatności? Jak to się dzieje, że piwa domowe nie ulegają zepsuciu przez lata?
Powtórzę więc. Po co rozlewać niefiltra przed filtrowanym? Jaki jest sens w zwiększaniu partii piwa o tak krótkiej trwałości? Nie kapuję.

Polecam
Comment