Dzwoniłem do Sulimaru, rozmawiałem z 3 osobami i żadna osoba nie potrafiła (nie chciała?) udzielić mi informacji czy ten porter bedzie jeszcze ważony,nie mówiąc już o tym kiedy.
Kolor: Brunatny, nieprzejrzysty. W zasadzie CZARNY. Światło nie przenika. [5] Piana: Niewysoka (5 mm), ciemnobeżowa (jak na dobrej włoskiej kawie), krótkotrwała. [4.5] Zapach: Niezbyt silny, nuty owocowo-winne, ale też i słodowo-chlebowe. [4] Smak: Palony, lekko-kawowy, taki "pylisty" , na koniec ujawnia drzemiącą moc (która jest z nami), drapiącą w gardło. [4] Wysycenie: Niezbyt wysokie, idealne porterowe, nawet po pięciu dniach w plastiku. [5] Opakowanie: Ja prosiłem o nalanie do PET-a... . Ale lokal zacny, to go punktuję. [4] Uwagi: Pan barman zeznał, że piwo ma 11,2% alkoholu.
Miałem szczęście trafić na "białego kruka" (nie mylić z "białym porterem" ), wracając ze Zlotu.
Gdybym miał jeszcze jedną butelkę i nie bał się wpływu PET-a, bezwzględnie bym go leżakował!
W każdym łyku czuć moc tego piwa.Nie jest to z pewnością porter "ugładzony" i bliżej mu,według mnie,do Portera Łódzkiego niz np do Grand Imperiala. Jak dla mnie posmak alkoholowy jest nieco za intensywny,tłumiąc reszte smaków.Porter Kipera jest mocno wytrawny,w finale występuje goryczka.Słodyczy ja tutaj nie wyczułem w ogóle. Jednym słowem : piwo dla smakoszy cięzkich, mocnych , wytrawnych porterów,wielbiciele Grand Imperiala raczej będzą zawiedzeni.
Na koniec dodam tylko,że piwo nalewano mi do butelki,spożyłem je dopiero po dotarciu do domu więc nie był to egzemplarz "prosto" z kija.
Ja mam takie pytanie: gdzie mamy opisywać nowy Porter Bałtycki z Corneliusa, bo ten to jako żywo nie ten. Ten nowy ma 22 blg i 8,1 alk. I smakuje inaczej, niż tu czytam...
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rycho_128
Ja mam takie pytanie: gdzie mamy opisywać nowy Porter Bałtycki z Corneliusa, bo ten to jako żywo nie ten. Ten nowy ma 22 blg i 8,1 alk. I smakuje inaczej, niż tu czytam...
Dziwne pytanie - od zawsze jest tak, że jeśli coś się nowego pojawia a nie ma tego piwa opisanego zakłada się nowy wątek.
No źle patrzyłem, teraz już widzę. No to idę do nowego tematu, a tu - niestety nie mam nic więcej do powiedzenia, bo tego próbnego portera z 10% alkoholu nie dane było mi poznać...
Nowość w Dino. Cena 2,99zł, alkohol 5,2%, ekstrakt 11,7%. Na przedniej etykiecie mamy napis "piwo dolnej fermentacji". Na tylnej mamy informację, że to pils i że idealna temperatura spożycia to 4-7st. Barwa ciemna słomka, zapach marginalny, słodowy, piana gęsta, obfita. Smak zaskakujący....
Z racji mnogiej liczby piw w bazie danych i w tym roku czeka nas podsumowanie poprawności listy piw branych pod uwagę m.in. w Plebiscycie na Piwo Roku, komentarze też mi posłużą do uporządkowania spraw w BrowarBizie, zatem liczę na owocną współpracę...
Cześć,
moja kolekcja, w porównaniu z innym dostępnymi w internecie, przedstawia się dość nędznie, ale jest ku temu jeden ważny powód - zbieram kapsle jedynie z piw, które wypiłem sam.
Jako, że kolekcja wystartowała w listopadzie 2019, a mnie się już udało uzbierać tych...
Ekstrakt 10.9*, alko 4,5%
Chmiele: Magnum i Lubelski.
Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
Lacing - trochę było.
Gaz - średni.
Barwa - złoto.
Aromat - zbożowość z nutą chmielu.
Smak - lekko...
Piwo kupiłem w puszce na stacji benzynowej w Zgorzelcu za 2,5zł. Parametry: alkohol 4,4%, ekstrakt 11,8%. Podany pełny skład. Piwo bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło. Ładna, złota barwa, fajna piana z dobrym lacingiem. Zapach chmielowo-metaliczny. Smak bardzo przyjemny, rześki, czuć chmiel,...
Comment