Browar na Jurze, Zawiercie Bursztynowe

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zgroza
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2008.03
    • 3620

Pite z beczki na zlocie.
    Piana: w normie
    Gaz: też
    Kolor: herbacianobrązowy
    Zapach: mocno owocowy, aromat chmielowy w tle
    Smak: szlachetna chmielowa goryczka z mocnym owocowym tłem
    B. dobre, b. klasyczne ale.
    Lotna ekspozytura browaru

Też Was kocham.

Comment

• Samoglow
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2007.07
      • 606

Ocena z ARTomatu

Kolor: Kolor ładny, choć spodziewałem się jeszcze ciut ciemniejszego. [4.5]
      Piana: Tu, podobnie jak w jasnym słabo. Szybko opada. [3]
      Zapach: Bardzo ciekawy - słodowo - karmelkowo - palony. [4.5]
      Smak: Ciekawy posmak, lecz przeszkadza tu to samo co w jasnym - gorycz lekarska. Za mocna i przy braku słodowej gładkości jest uczucie ostrości i gorycz w przełyku. [3.5]
      Wysycenie: Bardzo dobre, wysokie, lecz bez przesady. [5]
      Opakowanie: Eleganckie i posiada pełne info. [5]
      Uwagi:

Moja ocena: [4]

Comment

• kishar
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2003.10
        • 1691

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bardzo ładna barwa, ciemna, herbaciana. [4.5]
        Piana: Po nalaniu średnia, szybko się redukuje i przy końcu picia już nie wiele zostaje. [3.5]
        Zapach: Bardzo przyjemny karmelowy. [4.5]
        Smak: Bardzo dobre piwo o ciekawym smaku. Dominuje przyjemna goryczka, wyczuwalne także słodowe i karmelowe posmaki w tle owocowe ale posmaki. [4.5]
        Wysycenie: Jak dla mnie troszkę za małe. [4]
        Opakowanie: Nie jest złe ale też nie jest jakieś rewelacyjne. [4]
        Uwagi: Jest to zdecydowanie bardzo przyjemne piwo, do polecenia i powtórzenia.

Moja ocena: [4.35]

Comment

• becik
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2002.07
          • 15003

Ocena z ARTomatu

Kolor: piękna bursztynowa z niewielka domieszką mahoniu [5]
          Piana: po 3 wcześniejszych nowych odslonach Zawiercia sądziłem, ze bedzie marna ale po nalaniu....gęsta, zwarta, utrzymywała sie długo, osadza się na szkle krzaczkami, powoli opada, po kilku mnutach jest nawet ładny i konkretny kożuszek [4.5]
          Zapach: dośc cierpka owocowa słodycz, słód, zapach jest dośc wyraźny i miły [3.5]
          Smak: Czy oni w tym browarze wytłukli wszystkie krowy na Jurze aby zebrać z nich żółć? Z poczatku dominuje ta mocna gorycz, która na całe szczęście podczas picia jest przykrywana wyrażnym chemilwo-owocowo-pestkowym smakiem, piwo dość pełne, konkretne, wyraziste [4]
          Wysycenie: jak dla mnie bez zarzutu [5]
          Opakowanie: jak i w pozostałych, brak mi tylko firmowego kapsla [4.5]
          Uwagi: Zdecydowanie najlepszy produkt z nowej zawierciańskiej serii, sięgnę nie raz mimo, że dośc drogo (5 zł na Rudnickiego). Bedę sięgać ale nie często, nie chcę zgorzknieć od tej goryczy

Moja ocena: [4]
          Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• funky83
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2009.07
            • 136

Muszę przyznać, że goryczka faktycznie jest mocna i wyrazista w tym piwie, ale porównywanie jej do byczej żółci czy apteki to jakieś nieporozumienie. Piwo zdecydowanie szokuje kubki smakowe dużej części polskich (przyzwyczajonych do lekkiego chmielenia) piwoszy, w tym moje Piwo jest charakterne i na swój sposób smaczne, ale zdecydowanie nie traefia w mój gust czy przyzwyczajenia...

Comment

• skitof
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼🍼
              • 2007.11
              • 2485

To wg mnie najlepsze piwo z nowej odsłony Zawiercia. Na pewno ta goryczka może być znakiem rozpoznawczym. Jak na piwa górnofermentacyjne jest bardzo dobra. Jedynie w posmaku nieco za bardzo piołunowa. Ale co by nie mówić, to naprawdę bardzo fajny polski Strong Bitter (EPA).

Comment

• żąleną
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.01
                • 13239

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgroza
                B. dobre, b. klasyczne ale.
                Właśnie mam wątpliwości, czy takie bardzo klasyczne. Goryczka i owocki są, ale to wszystko siedzi na wyraźnej, przydającej ciężkości podbudowie słodowej, której w wyspiarskich ale'ach nie zauważyłem. Podobny akcent miała Kama Sutra.

Ogólnie piwo mi smakuje, ale bardziej odpowiada mi "profil" Mastnego.

Comment

• docent
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2002.10
                  • 5205

Ocena z ARTomatu

Kolor: Zgodny z nazwą czyli bursztynowy. [5]
                  Piana: Przy pierwszym nalaniu do szkła średnioziarnista, przy kolejnych nalaniach drobna, o beżowym odcieniu. Obfita. [4]
                  Zapach: Kompozycja chmielowo-słodowa. Skoro górna fermentacja to przydałoby się trochę owoców. [4]
                  Smak: Wyraźna goryczka ale w typie "ściągającej". Trochę wodniste, bez słodowej podbudowy. Z beczki na IX Zlocie (chyba było niefiltrowane) smakowało o wiele bardziej. Było treściwsze, z owocowymi akcentami, których brakuje mi w butelce. [4]
                  Wysycenie: Bez zastrzeżeń. [5]
                  Opakowanie: Ogólnie mówiąc zgrzebne. Pomysł na etykietę może być, gorzej z wykonaniem. Przy tej cenie razi goły kapsel. [3.5]
                  Uwagi: Różnica między beczką a butelką jest spora na niekorzyść tej drugiej.

Moja ocena: [4.075]
                  Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                  Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                  Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                  Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

• leona
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2009.07
                    • 5853

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną
                    ...Goryczka i owocki są, ale to wszystko siedzi na wyraźnej, przydającej ciężkości podbudowie słodowej, .....
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent
                    ... Trochę wodniste, bez słodowej podbudowy.
                    pięć znaków

Comment

• żąleną
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.01
                      • 13239

Docent się nie zna

Comment

• Gringo
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼
                        • 2007.07
                        • 2164

Ocena z ARTomatu

Kolor: Przyciemniony bursztynowy, klarowny. [5]
                        Piana: Na początku obfita, gruboziarnista, dość szybko opada ale kożuch trzyma się długo, a na koniec znika do zera. [3.5]
                        Zapach: Intensywny karmelowy lekko przypalany, w zapachu przypominał mi mocne piwa belgijskie typu ale. [5]
                        Smak: potężna dawka goryczki, lekko drażniąca gardło, bardzo mi podeszło to piwo, pod koniec picia jak piwo się zagrzeje ujawniają się słodowe posmaki na drugim planie. [4.5]
                        Wysycenie: Po 10 minutach nie stwierdzono. Do tego czasu było w porządku. [4]
                        Opakowanie: Rycina zawierciańskiej "Karczmy u Stacha", nazwa i bryłka bursztynu na gałązce chmielu "ostemplowana" pieczęcią. Pełna informacja. Minus za brak firmowego kapsla. [4]
                        Uwagi: Dla mnie najlepsze piwo z czwórki zawierciańskiej. Na pewno będzie jednym z moich faworytów na Piwo Roku 2010.

Moja ocena: [4.55]

Comment

• Kwadri
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2009.10
                          • 1216

Ocena z ARTomatu

Kolor: Mocny bursztynowy. [5]
                          Piana: Lekko beżowa, niestety szybko opadła do kołderki, później obręczy. Zostawia drobne ślady. [3.5]
                          Zapach: Intensywny, owocowy. W tle czuć chmiel, a po ogrzaniu lekką karmelowość. [4]
                          Smak: Już w pierwszym łyku uderza bardzo mocna gorycz. Później początek lekko słodkawo(karmelowo)-owocowy, ale szybko zostaje zdominowany przez silną gorycz. Mocno chmielone piwo. Długo pozostaje goryczkowy posmak. Takie piwa lubię. [5]
                          Wysycenie: Drobne, ale nie brakuje. [4]
                          Opakowanie: Dla mnie ładne, w bajkowym stylu. Wszystkie informacje podane. Do pełni szczęścia brakuje dedykowanego kapsla. [4.5]
                          Uwagi: Warka z datą 04.03.11

Moja ocena: [4.425]

Comment

• Pancernik
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2005.09
                            • 9827

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bursztynowy właśnie, a nawet koźlakowy . [4.5]
                            Piana: Drobna, kremowobeżowa, spora, opada powoli. [4.5]
                            Zapach: Słód, minimalny karmel, akcenty winno-koźlakowe. [4]
                            Smak: Łagodna goryczka, palony słód, ogólnie wytrawne . [4.5]
                            Wysycenie: Widoczne małe bąbelki, w sam raz. [4]
                            Opakowanie: Rewelacji nie ma, ale - po pierwsze - jest postęp, po drugie - na kontrze jest wszystko. [3.5]
                            Uwagi: Bardzo ciekawe piwo "górnozaworowe" na naszym rynku.
                            Jak dla mnie, odkrycie co najmniej kwartału (obok, oczywiście czeko Magnusa ).

Moja ocena: [4.25]

Comment

• YouPeter
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.05
                              • 2379

Ocena z ARTomatu

Kolor: Mocna herbata, miedziany. [5]
                              Piana: Białobeżowa, bardzo rzadka i utrzymująca się krótko. Jednak jeśli przyjmiemy że jest to bitter to na pewno nie jest to wadą. [4]
                              Zapach: Średnio intensywny, przyjemny. Na pierwszym planie klasyczna górnofermentacyjna ciepła owocowość. Na drugim planie karmel. [4.5]
                              Smak: Ale-owa owocowość z lekkimi karmelowymi nutkami i palonym posmakiem. Wszystko szybko przykrywa mocna i bardzo przyjemna goryczka. Piwo stosunkowo pełne w smaku. [4.5]
                              Wysycenie: W sam raz. [4.5]
                              Opakowanie: Etykieta skromna w pastelowych barwach jednak trochę niedopracowana. Do całości nie pasuje krawatka, która jest jakby zrobiona w innym stylu. Plus za podanie zawartości ekstraktu, minus za goły kapsel. [4]
                              Uwagi:

Moja ocena: [4.45]
                              Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.

Comment

• Tapir
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2009.10
                                • 730

Ocena z ARTomatu

Kolor: Miedziany, klarowny. [5]
                                Piana: Niezbyt obfita za to gęsta i dość trwała, opadając mocno oblepia szkło. [4]
                                Zapach: Średnio intensywny, sporo nut owocowych, lekki chmiel i karmel coraz mocniej wyczuwalny w miarę ogrzewania piwa. [4]
                                Smak: Świetna, intensywna goryczka długo pozostaje w ustach, do tego nieco akcentów owocowych, znowu leciutki karmel i delikatnie słodowe tło. [5]
                                Wysycenie: Idealne. [5]
                                Opakowanie: Całkiem ładna etykieta, krzywo naklejona krawatka, na kontrze skład i parametry, kapsel goły. [3.5]
                                Uwagi: Kupione za 5zł na Pejzażowej. Warka 26.03.11 A44.

Pyszne, mocno goryczkowe piwo. Na pewno do niego wrócę.

Moja ocena: [4.475]
                                Nie mam problemu z alkoholem. Mam problem z pieniędzmi na alkohol.

Comment