Łomża, Niepasteryzowane

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Kwadri
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2009.10
    • 1216

Ocena z ARTomatu

Kolor: Lekko bursztynowe złoto. [4.5]
    Piana: Początkowo piwo mocno się spieniło. Piana gruboziarnista i lekko beżowa, jednak bardzo szybko opadła do małej obrączki, która nie przetrwała zbyt długo. [3]
    Zapach: Początkowo przyjemny mocno chmielowy. Po opadnięciu piany mocno słodowy z zakończeniem kwiatowo-miodowym. Dość przyjemny, nie odrzucający. Pod koniec chmiel mocniej się przebija. [4]
    Smak: Delikatny z nie za mocną, aczkolwiek przyjemną goryczą, z lekko kwaskowym tłem. Przyzwoite, ale nie rewelacyjne. [3.5]
    Wysycenie: Średniowysokie. Choć czuć lekkie mrowienie na języku dla mnie nieco brakuje. [4]
    Opakowanie: Etykieta retro - prosta, z cieniem tańczącej pary. Bezzwrotny bączek, a kapselek z jednym z "tańczących" (2 rodzaje). [4]
    Uwagi:

Moja ocena: [3.725]

Comment

• chemmobile
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2009.03
      • 2168

Ocena z ARTomatu

Kolor: Złoty. [4.5]
      Piana: Średnio ziarnista, utrzymująca się jako kożuch, nawet do kufla lubi się przykleić. [4]
      Zapach: Słaby; słodowy, kwaskowato-kwaśny (jak zielone jabłka) z niewielką mleczarnią w tle. [3.5]
      Smak: Po pół rocznej przerwie podejście nr 2. I nic się nie zmieniło. Nagazowanie maskuje i tak mało treściwy smak. Goryczka mała do średniej, cierpka. Podkład słodowy bardzo skąpy. Lekko kwaskowate. W posmaku końcowym słód bardziej się uwydatnia. [4]
      Wysycenie: Dobre dla porządnego pilsa, tutaj niestety wzmacnia wrażenie wodnistości piwa. [4]
      Opakowanie: Retrobączek. [3]
      Uwagi: Pierwszy raz piłem w maju, teraz skusiłem się ponownie. I za cholerę nie mogę zrozumieć zachwytów nad tym piwem. Jest przeciętne z dość płytkim smakiem. Ma natomiast zadatki na dobrego pilsa w stylu niemieckim i dlatego stoi, jak dla mnie, poziom wyżej niż popularne Tyskie czy Żywiec.

Moja ocena: [3.8]
      Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
      Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

Comment

• Mikko
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2008.12
        • 583

Imho najlepsze z serii mass non pasteurized (MNP) Słodowo, chlebowy smak z niewielką goryczką ale zawsze, z przyjemnym słodowym zapachem (który np w Perle n/p w porównaniu do wersji pasteryzowanej jakoś się zdegenerował). Nie czuć 6%. Wole kupić, jeśli nie mam po drodze do specjalistycznego sklepu, bardziej niż chybotliwe ostatnio Noteckie. Jak ktoś napisał - nie zachwyca ale wchodzi dobrze.

Comment

• pioterb4
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.05
          • 4322

Imho najlepsze z serii mass non pasteurized (MNP)
          Spośród tych niepasteryzowanych mikrofiltrowanych wypuszczonych przez koncerny zdecydowanie tak.

Comment

• piwo68
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2011.01
            • 1

Ocena z ARTomatu

Kolor: Złoty,nawet ładny. [4]
            Piana: Na początku ładna pianka,która szybko znika i nie pozostaje po niej żaden ślad na ściankach. [2.5]
            Zapach: Niewłaściwy dla piwa niepasteryzowanego.Brak świeżości i wielobarwności piwa niepasteryzowanego. [1.5]
            Smak: Gorzki a potem kwaśny,bardzo słabiutki słodowy akcent. [1.5]
            Wysycenie: Zdecydowanie za duże, zabija i tak zbyt nijaki i płaski smak. [1.5]
            Opakowanie: Brak informacji o ekstrakcie i zawartości chmielu.Etykieta retro,ładna,prosta i estetyczna. [3.5]
            Uwagi:

Moja ocena: [1.825]

Comment

• zgoda
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.05
              • 3516

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piwo68
              Zapach: Niewłaściwy dla piwa niepasteryzowanego.Brak świeżości i wielobarwności piwa niepasteryzowanego. [1.5]
              Ha, to teraz już wiem po czym odróżnić P od NP w ślepym teście. Żebym tylko wiedział jak w zapachu wyczuć wielobarwność?
              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• Pancernik
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2005.09
                • 9827

Maskę. Musisz zdjąć maskę .

Comment

• Ramiel
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2010.11
                  • 207

Przyzwoite piwo ale nic ponadto. Niemniej jednak wypada lepiej niż pozostałe masówki.

Comment

• szu29
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2011.04
                    • 98

Lepiej niż większość masówek. Jednak zbyt słabo. Ocena 1,3/5 Fajny kapsel Nowy Sącz TESCO 2,39zł.
                    http://www.bogatyojciec.pl/?A=59337

Comment

• cesarz
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2011.04
                      • 6

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasne złoto - nie powiem co mi przypomina [3]
                      Piana: Prawie brak [1.5]
                      Zapach: Paskudny, smierdzący jak lech czy inne tałatajstwo [1.5]
                      Smak: Paskudny - jedno z najgorszych piw jakie piłem. Jak woda gazowana z octem [1]
                      Wysycenie: Zdecydowanie za duże [1]
                      Opakowanie: Bardzo ładna oprawa - łatwo się nabrać i pomyśleć że to naprawdę dobre piwo regionalne [3.5]
                      Uwagi: Przyznam że nie dałem rady wypić całości - beznadziejne piwo.

Moja ocena: [1.45]

Comment

• Feti
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2010.10
                        • 801

Pił ktoś warkę do 30.12,2011 ? Czuć DMS, niezbyt mocna, ale czuć.

Comment

• dyczkin
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2011.05
                          • 3656

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasna słomka, przy 6%. alc. powinien być ciemniejszy [3]
                          Piana: średniowysoka, gruboziarnista, szybko opada, nie pozostawia śladów. [2]
                          Zapach: słodowy słabo wyczuwalny, po ogrzaniu można wyczuć lekki chmiel [2.5]
                          Smak: płaski, lekko ścierowaty, goryczka szorstka, brak mu lekkości piw niepasteryzowanych [3]
                          Wysycenie: na początku wydaje się byś wysokie, w połowie zaczyna go brakować [3]
                          Opakowanie: tradycyjny bączek, etykieta mało wyrazista, kapsel nietypowo dedykowany, z postacią ludową, brak podanego ekstraktu [3]
                          Uwagi: Ciekawi mnie dlaczego ten bączek jest nie zwrotny, piwo do zapomnienia.

Moja ocena: [2.725]
                          Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

Comment

• wasyll
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2008.09
                            • 1823

Ocena z ARTomatu

Kolor: Trochę nietypowy - za ciemny na słomkowy, za jasny na złoto. Mimo wszystko trochę blady. Niby nie ma do czego się przyczepić, ale coś mi nie podchodzi. [3.5]
                            Piana: Praktycznie zupełny brak. [1.5]
                            Zapach: Na pierwszy 'rzut oka' ładny, słodowy, stonowany. Jednak z czasem zaczynam wyczuwać warzywa, średnia kompozycja. [2.5]
                            Smak: Przede wszytkim słodowy, zbyt słodowy (pozostaje na języku) z delikatnym nachmieleniem w tle. Lekka metaliczność (?) Ciezko mi stwierdzić, ale coś jeszcze wyczuwam. [3]
                            Wysycenie: Za dużo, zdecydowanie za dużo. Piwo szczypie w podniebienie i to bardzo nieprzyjemnie. [2]
                            Opakowanie: Bączek, bytelka bezzwrotna, etykietka mi się podoba, kapsel też fajny. [4]
                            Uwagi:

Moja ocena: [2.7]
                            www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!

Comment

• MlodyPiwosz
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2012.04
                              • 73

Piwo nawet dobre , ale jest trochę rozwodnione i to psuje smak , za dużo gazu , pianka szybko znika , jeśli chodzi o zapach to wyczuwalny jest świeży chmiel . Cena minimalnie wygórowana (od.2.60zł -> POLO MARKET) - bo za tą cenę możemy kupić coś lepszego np.Kasztelana . Buteleczka przypomina mi dawne bączki od oranżad i wód gazowanych . Etykieta prosta i sympatyczna,brak podstawowych informacji . Dołączam aktualne zdięcie . Pozdrawiam
                              Attached Files

Comment

• pioterb4
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2006.05
                                • 4322

bo za tą cenę możemy kupić coś lepszego np.Kasztelana
                                Ciekawy system wartości Ale za wyczucie "świeżego chmielu" w łomży wielki szacun - tym bardziej że z chmielowych produktów najprawdopodobniej to piwo widziało tylko ekstrakt.

Comment