Zamkowy, Mastne Brackie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • delvish
    replied
    Mnie nie. Przy wyższych temperaturach ładnie ujawniają się w przypadku dolniaków wszelakie wady. Jęczmienne górniaki na ogół, do pewnej granicy, zyskują wraz ze wzrostem temperatury.
    Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2010-07-03, 14:15.

    Leave a comment:


  • Pendragon
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish
    Ja bym proponował jednak wyższą temperaturę. Przy ca. 10-12 smakuje, mimo wspomnianej metaliczności, całkiem sympatycznie.
    Mi każde piwo o temp. 10-12 smakuje lepiej niż przy 8, bo to dla mnie optymalne temperatury.
    A w ogóle przeraża mnie myśl, że mi ktoś poda piwo o temp. 4 stopni, brrr.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2010-07-03, 13:36.

    Leave a comment:


  • delvish
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
    poczekam na wersję butelkową, to sobie ją schłodzę do 8 stopni, a nie do 2
    Ja bym proponował jednak wyższą temperaturę. Przy ca. 10-12 smakuje, mimo wspomnianej metaliczności, całkiem sympatycznie.

    Leave a comment:


  • Marusia
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rzeszowiak
    Podobny problem miała fortuna, ale teraz ładnie zamaskowali to warzywami
    Dobre To ja już wolę metal

    Piwko Mastne próbowałam podczas jego premiery w Cieszynie - podane lodowate, aż zęby zgrzytały, a że i na dworze ciepło nie było, to ciężko było je rozgrzać do odpowiedniej temperatury spożycia. Może też i dlatego wrażenia takie sobie - takie lekkie piwo górnej fermentacji. "Mastne" wydawało mi się, że będzie pełne w smaku, a tu taki lajcik. Ale poczekam na wersję butelkową, to sobie ją schłodzę do 8 stopni, a nie do 2 i wtedy ocena będzie rzetelniejsza

    Leave a comment:


  • BBZ
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik
    Może piwowar manifestuje swoje muzyczne preferencje?
    Tu akurat trafiłeś w 10
    pzdr z Browaru

    P.S.
    co do zawartości żelaza to niestety prędko się tego nie pozbędziemy. Generalnie nie powinno go być więcej niż 0,2 ppm w piwie, - tyle to go jest w samej wodzie jaką mamy z wodociągów, reszta dochodzi niemal na każdym etapie procesu, tak że finalnie może go być w piwie nawet >1ppm. I o takim właśnie pochodzeniu posmaku metalicznego tu mówimy, z cała pewnością nie jest to chmiel.
    jeszcze raz pozdrawiam

    Leave a comment:


  • keto
    replied
    Zapewne moje przeoczenie .

    Leave a comment:


  • dryx
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika keto
    Na piwie które jak kupiłem jak byk jest napisane: zawiera słód jęczmienny i pszeniczny, wynikałoby, że piwa sprzedawane poza "kominem" mają inną kontrę.
    Spójrz na informacje napisane na beżowym tle, nie na brązowym

    Leave a comment:


  • keto
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dryx
    I wreszcie piwo butelkowe na rynku. . Ekstrakt 13 %, alkoholu 5,8 %. Na kontrze podano słody: jęczmienny pilzneński, monachijski i karmelowy oraz słód pszeniczny.
    Na piwie które jak kupiłem jak byk jest napisane: zawiera słód jęczmienny i pszeniczny, wynikałoby, że piwa sprzedawane poza "kominem" mają inną kontrę.

    Dodam, że piwo zakupione w Warszawie.

    Leave a comment:


  • dryx
    replied
    I wreszcie piwo butelkowe na rynku. . Ekstrakt 13 %, alkoholu 5,8 %. Na kontrze podano słody: jęczmienny pilzneński, monachijski i karmelowy oraz słód pszeniczny. Piwo pasteryzowane. Ładna etykieta w stylu vintage, kapsel taki sam jak na wcześniejszym cieszyńskim koźlaku. Cena 3,90 zł, może wydawać się że dużo, ale mniej więcej tyle samo kosztują piotrkowskie Corneliusy czy amberowskie Złote Lwy, Koźlak, Żywe.
    Piana gęsta, zbita, tworząca trwały kożuch, po chwili opada, ale w dalszym ciągu się utrzymuje pozostawiając wyraźne ślady na szklance. Ciemno+bursztynowa barwa. Ładny chmielowy aromat. Wysycenia w sam raz, bąbelki cały czas pracują, gaz lekko szczypie w język. W smaku wytrawne, pije się z przyjemnością. Generalnie piwo warte powtórzenia. Na naszym nadal ubogim piwnym rynku piwo oryginalne i jedyne w swoim rodzaju.
    Attached Files

    Leave a comment:


  • dryx
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gringo-sl
    Dzisiaj będe w cieszynie, gdzie mogę się zaopatrzyć w dobrej cenie w Mastne Brackie (butelka) ?

    A tak przy okazji zna ktoś dobry skep z piwem (duży asortyment) w Czeskim Cieszynie ?
    Mastne kupisz w sklepach Społem. Ja zapłaciłem 3,90 zł , butelka bezzwrotna. Nie byłem w innych sklepach społemowskich, cena może być wszędzie taka sama lub najwyżej różnica w cenie 10-20 groszy. Tak na dobrą sprawę, szkoda chodzenia i szukania gdzie taniej.

    Co do sklepu w Czeskim Cieszynie, to duży wybór ma sklep U Kamila na ul. Moskevskiej , tuż przy samym rynku. Tak na oko około 40-50 piw do wyboru.

    Leave a comment:


  • Pendragon
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gringo-sl

    A tak przy okazji zna ktoś dobry skep z piwem (duży asortyment) w Czeskim Cieszynie ?
    Wiadomość poszła na PW.

    Leave a comment:


  • Gringo
    replied
    Dzisiaj będe w cieszynie, gdzie mogę się zaopatrzyć w dobrej cenie w Mastne Brackie (butelka) ?

    A tak przy okazji zna ktoś dobry skep z piwem (duży asortyment) w Czeskim Cieszynie ?

    Leave a comment:


  • cieszyniak
    replied
    otrzymałem od pana dyrektora Brackiego Browaru Zamkowego

    Leave a comment:


  • agaslayer
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cieszyniak
    widzę że brak zaw. alkoholu w piwku Mastnym Podaję: 5,8 % obj.
    Parametry sprawdzone, piłem i mam buteleczkę tego piwka
    a gdzie ja kupiles?

    Leave a comment:


  • cieszyniak
    replied
    zawartość alkoholu

    widzę że brak zaw. alkoholu w piwku Mastnym Podaję: 5,8 % obj.
    Parametry sprawdzone, piłem i mam buteleczkę tego piwka

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • HaJni
    Szkło Browaru Zamkowego z Cieszyna.
    HaJni
    W kolekcji szkiełek z Browaru Zamkowego w Cieszynie, dedykowanych do konkretnego piwa, posiadam: Brackie Mastne, Porter na 170lecie, Bracki Koźlak, Brackie Pale Ale, Bracki Grand Champion, Bracki Rauch Bock, Brackie Imperial IPA, Dubbel Cieszyński, Fruit Wheat, Rye Wine. Część z tych szkiełek...
    2020-02-24, 18:09
  • photek
    browar Cieszyn - Double IPA i Mastne
    photek
    Witam, jestem tu nowy. Do niedawna mogłem u siebie lokalnie kupić (w Sulejówku, mazowieckie) piwa z browaru Cieszyn, w szczególności Double IPA i - moje przeulubione - Mastne. Teraz już nie ma. Pytania:
    - czy te piwa są w ogóle jeszcze dostępne?
    - jeśli tak to gdzie?
    ...
    2024-11-01, 21:38
  • Warzywo
    Nadchodzi koniec Brackiego?
    Warzywo
    Piwo warzone w Cieszynie, zniknęło z rynku warszawskiego ale nie to skłania mnie do, dla mnie, ponurej refleksji - nadchodzi koniec Brackiego z Cieszyna.
    Byłem na feriach w Ustroniu, odwiedziłem też Cieszyn i Wisłę.
    Zmiany, które zaobserwowałem to dodawanie w lokalach do nalewaka...
    2018-01-22, 13:26
  • heckler
    Cieszyn, Katowicka 136, Browar - Karczma Pod Czarnym Kogutem
    heckler
    Bardzo się cieszę, że właśnie taki lokal powstał akurat w Cieszynie. Lubię tam jeździć, lubię klimat tego miasta, a na moim piwnym szlaku właśnie dodałem Czarnego Koguta.
    Browar wystartował pierwszego marca, a nam udało się ich odwiedzić dwa i pół tygodnia później czyli 18 marca. Browar,
    ...
    2023-03-22, 17:08
  • darekd
    Wrocław, Białowieska 13A, Delikatesy Premium
    darekd
    Większy samoobsługowy sklep na Popowicach z dość przyzwoitym wyborem polskich kraftów, trochę piw czeskich.
    Na uwagę zasługuje natomiast bardzo duży asortyment Browaru Zamkowego w Cieszynie (od Lekkiego Żytniego po trzy rodzaje ich barley wine).
    2021-02-10, 22:49
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...