Zamkowy, Mastne Brackie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • jacer
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
    Bez przesady. Receptura jest całkiem fajna. A że nie przystaje do żadnego znanego stylu? Przecież mnóstwo piw domowych to bezstylowce.
    Gdyby przez setki lat piwowarzy trzymali się jakiś stylów, to by nie powstało całe dzisiejsze bogactwo.

    BJCP to nie św. Grall ani jakaś wyrocznia

    Leave a comment:


  • Twilight_Alehouse
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona
    PS: jakbym jako raczkujący piwowar domowy zapytał czy taka receptura i te drożdże to dobry pomysł, zaraz by mnie wysłali do sumiennego czytania
    Bez przesady. Receptura jest całkiem fajna. A że nie przystaje do żadnego znanego stylu? Przecież mnóstwo piw domowych to bezstylowce.

    Leave a comment:


  • jacer
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona
    PS: jakbym jako raczkujący piwowar domowy zapytał czy taka receptura i te drożdże to dobry pomysł, zaraz by mnie wysłali do sumiennego czytania
    nooo, jako raczkujący

    Leave a comment:


  • leona
    replied
    Wiedziałem, wiedziałem, wiedziałem.... Heniek już poczuł oddech domowych piwowarów na plecach. Najpierw ulokował agenturalną instytucję w środowisku a teraz "podrabia" domowe piwo


    PS: jakbym jako raczkujący piwowar domowy zapytał czy taka receptura i te drożdże to dobry pomysł, zaraz by mnie wysłali do sumiennego czytania

    Leave a comment:


  • zgroza
    replied
    Prohibicja to była w czasie wizyty papieża, na wybory nie. Z tego co się orientuje, głosować można nawet nawalonym w czarnoziem. Zabronione jest jedynie wchodzenie z bronią.
    Ostatnia zmiana dokonana przez zgroza; 2010-05-12, 11:43.

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
    Pomysł bardzo mi się podoba i z pewnością wypróbuję to piwo, bo na pewno nie odrzucę go a priori z uwagi na koncernowość.
    Zgadzam się. Bądźmy jak ojcowie - surowi, ale sprawiedliwi...

    Leave a comment:


  • Twilight_Alehouse
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
    Wg mnie powinny być drożdże niemieckie Dżermany, Stefany albo Kolsze. Co nie zmienia faktu, że piwo może wyjść ciekawe (nigdzie nie napisałem, że nie). Tylko zupełnie bezstylowe, coś jak Ale Ale właśnie.
    Ale to nie ma być klon Kelsza czy Alta, a już tym bardziej Stefana, tylko twórcza interpretacja dawnych piw cieszyńskich. US-05 powinny się dobrze sprawdzić jako drożdże o stosunkowo neutralnym (jak na górniaki) profilu.

    Pomysł bardzo mi się podoba i z pewnością wypróbuję to piwo, bo na pewno nie odrzucę go a priori z uwagi na koncernowość.

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    Wg mnie powinny być drożdże niemieckie Dżermany, Stefany albo Kolsze. Co nie zmienia faktu, że piwo może wyjść ciekawe (nigdzie nie napisałem, że nie). Tylko zupełnie bezstylowe, coś jak Ale Ale właśnie.

    Leave a comment:


  • kopyr
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
    No to dziwne... Świadomie robicie pszenicznego ale?
    Cóż trzeba będzie spróbować, może być niezłe...
    A wg Ciebie powinno być na jakich WB-06? Takie Ale Ale?

    Leave a comment:


  • jacer
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
    Primo - to nie dubbel.
    Dubbel to był przykład piwa górnej fermentacji.

    Czy do innych Ale'ów nie dodajesz pszenicznego? Tak zapytam.

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
    A co w tym dziwnego? Do Dubla nie dodajesz pszenicznego?

    Bój się Boga Seta, od Heinekena piwo będziesz pił
    Primo - to nie dubbel.
    Secundo - jeśli Heineken zrobi w końcu dobre piwo to będę je pił; teraz sięgam czasem po nie najgorszego Portera jak nie ma w sklepie nic lepszego.

    Leave a comment:


  • jacer
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
    No to dziwne... Świadomie robicie pszenicznego ale?
    Cóż trzeba będzie spróbować, może być niezłe...

    A co w tym dziwnego? Do Dubla nie dodajesz pszenicznego?

    Bój się Boga Seta, od Heinekena piwo będziesz pił

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Zdrój
    Teraz fermentuje na US-05.
    No to dziwne... Świadomie robicie pszenicznego ale?
    Cóż trzeba będzie spróbować, może być niezłe...

    Leave a comment:


  • jacer
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Zdrój
    Kolor, smak i piankę oceniali m.in. piwowarzy domowi jakiś czas temu, bo w Cieszynie kilkakrotnie ekeperymentalnie warzono już to piwo

    I co się z nim stało?

    Leave a comment:


  • Zdrój
    replied
    Kolor, smak i piankę oceniali m.in. piwowarzy domowi jakiś czas temu, bo w Cieszynie kilkakrotnie ekeperymentalnie warzono już to piwo
    Teraz fermentuje na US-05.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • HaJni
    Szkło Browaru Zamkowego z Cieszyna.
    HaJni
    W kolekcji szkiełek z Browaru Zamkowego w Cieszynie, dedykowanych do konkretnego piwa, posiadam: Brackie Mastne, Porter na 170lecie, Bracki Koźlak, Brackie Pale Ale, Bracki Grand Champion, Bracki Rauch Bock, Brackie Imperial IPA, Dubbel Cieszyński, Fruit Wheat, Rye Wine. Część z tych szkiełek...
    2020-02-24, 18:09
  • photek
    browar Cieszyn - Double IPA i Mastne
    photek
    Witam, jestem tu nowy. Do niedawna mogłem u siebie lokalnie kupić (w Sulejówku, mazowieckie) piwa z browaru Cieszyn, w szczególności Double IPA i - moje przeulubione - Mastne. Teraz już nie ma. Pytania:
    - czy te piwa są w ogóle jeszcze dostępne?
    - jeśli tak to gdzie?
    ...
    2024-11-01, 21:38
  • Warzywo
    Nadchodzi koniec Brackiego?
    Warzywo
    Piwo warzone w Cieszynie, zniknęło z rynku warszawskiego ale nie to skłania mnie do, dla mnie, ponurej refleksji - nadchodzi koniec Brackiego z Cieszyna.
    Byłem na feriach w Ustroniu, odwiedziłem też Cieszyn i Wisłę.
    Zmiany, które zaobserwowałem to dodawanie w lokalach do nalewaka...
    2018-01-22, 13:26
  • heckler
    Cieszyn, Katowicka 136, Browar - Karczma Pod Czarnym Kogutem
    heckler
    Bardzo się cieszę, że właśnie taki lokal powstał akurat w Cieszynie. Lubię tam jeździć, lubię klimat tego miasta, a na moim piwnym szlaku właśnie dodałem Czarnego Koguta.
    Browar wystartował pierwszego marca, a nam udało się ich odwiedzić dwa i pół tygodnia później czyli 18 marca. Browar,
    ...
    2023-03-22, 17:08
  • darekd
    Wrocław, Białowieska 13A, Delikatesy Premium
    darekd
    Większy samoobsługowy sklep na Popowicach z dość przyzwoitym wyborem polskich kraftów, trochę piw czeskich.
    Na uwagę zasługuje natomiast bardzo duży asortyment Browaru Zamkowego w Cieszynie (od Lekkiego Żytniego po trzy rodzaje ich barley wine).
    2021-02-10, 22:49
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...