Mnie w nim najbardziej przeszkadza to wysokie napięcie - voltaż 6% to dla mnie stanowczo za dużo w "dwunastce". Nie czuć w gardle, ale wali w dekiel za mocno jak na moje wymarzone piwo.
Lwówek, Lwówek Książęcy
Collapse
X
-
-
To piwo ma 5,2 - 5,4 % alkoholu. Tak jak już pisałam - etykiety poszły do druku wcześniej, niż piwo zostało uwarzone i na następnych już będzie prawidłowe "oprocentowanie".Comment
-
A ekstrakt?
Informacja ta, to moim zdaniem nie tylko pomyłka drukarska, bowiem informacja o danych tego piwa widniały na stronie internetowej browaru...Comment
-
Strona nie jest przecież zbyt często aktualizowana, więc mogły tam trafić wcześniejsze dane na temat zawartości alkoholu i zostać.Comment
-
Aktualizacja strony: czas - 10', koszt - 0zł.
Druk nowych etykiet: czas - tygodnie, koszt - konkretne złotówki.
Skaza na wizerunku - długotrwała.Comment
-
Ekstrakt 12,1 się zgadza. Darku, ja nie wpisuję na forum wiadomości nie sprawdzonych u źródeł, zatem Twoje zdanie jest tym razem niepotrzebne
Co do samej sytuacji, to faktycznie jest nieco niezręczna - myślę, że na stronie są takie same dane, jak na ecie, żeby nie czynić zamieszania w głowach przeciętnego konsumenta. My to i tak wiadomo, że się zawsze przyczepimy
Jeśli o mnie chodzi, doceniam fakt, że uczciwie podzielono się ze mną informacjami na temat rozbieżności między informacją na etykiecie, a tym, co sugeruje smak i wystarcza mi informacja, że babol zostanie poprawiony. Oczywiście, tak, jestem skłonna o wiele więcej wybaczyć małemu browarowi, niż dużemu (a koncernom nie wybaczam z zasady
), zwłaszcza browarowi na rozruchu, zwłaszcza jedynemu browarowi na Dolnym Śląsku
Comment
-
Można zatem przypuszczać, że informacja o butelce bezzwrotnej jest również przedwczesna? Bo moja wydaje mi się być zwrotną, zresztą tak została potraktowana w sklepie.
Co do samego piwa, metaliczny posmak jest tak silny, że zachwyciłby fana Iron Maiden. Poza tym coś więcej trudno mi napisać, chyba tylko tyle, że przy pierwszym łyku wyczułem przyjemną goryczkę, a pod koniec akcenty znane mi z Ciechana. Piwo z datą 21 (22, 23?) sierpnia.Comment
-
Ciekawe ile jeszcze będzie postów o bezzwrotnej butelce? Na etykiecie jest taka informacja, ale z tego co wiem, Lwówek leje w butelki typu ŻGB lub PP (Polskie Piwo), które SĄ zwrotne, Wystarczy spojrzeć na sygnaturę nad dolną krawędzią...Comment
-
Z 3 zakupionych wczoraj wszystkie były PP, ale sklep nie policzył kaucji.Comment
-
Marusiu, to nie jest zarzut wobec Ciebie. Na tym forum grasuje formalny-nieformalny rzecznik browaru, który w rozbrajający sposób informuje zainteresowanych o różnych sprawach.Ekstrakt 12,1 się zgadza. Darku, ja nie wpisuję na forum wiadomości nie sprawdzonych u źródeł, zatem Twoje zdanie jest tym razem niepotrzebne
Co do samej sytuacji, to faktycznie jest nieco niezręczna - myślę, że na stronie są takie same dane, jak na ecie, żeby nie czynić zamieszania w głowach przeciętnego konsumenta. My to i tak wiadomo, że się zawsze przyczepimy
Jeśli o mnie chodzi, doceniam fakt, że uczciwie podzielono się ze mną informacjami na temat rozbieżności między informacją na etykiecie, a tym, co sugeruje smak i wystarcza mi informacja, że babol zostanie poprawiony. Oczywiście, tak, jestem skłonna o wiele więcej wybaczyć małemu browarowi, niż dużemu (a koncernom nie wybaczam z zasady
), zwłaszcza browarowi na rozruchu, zwłaszcza jedynemu browarowi na Dolnym Śląsku
Rozumiem, że p. Jakubiak nie jest w stanie panować nad różnymi detalami w obu browarach, ale najwidoczniej brakuje mu we Lwówku zaufanej osoby, która kontrolowałaby wszystkie niedociągnięcia, bo trochę się już tego zebrało. Piszę to z nie ze złośliwości - na różnych głupich błędach w naszym kraju popłynął już niejeden browar.Comment
-
No nachmielenie nie jest wysokie, różnią się jednak w paru innych detalach. Przede wszystkim w filtracji, jako "alter ego" bym go nie zaliczył. Bo to jest już różnica widoczna.Nie no, każdy ocenia subiektywnie, to oczywiste. Ale Kácov spośród czeskich piw smakuje mi mniej właśnie poprzez słabsze nachmielenie i słabiutkie nasycenie. To piwo wchodzi w człowieka litrami więc nigdy nie powiem, że jest pełne w smaku. Chciałbym nawet, żeby Lwówek utrzymał taki poziom, bo o intensywnej goryczce nie ma tu nawet co marzyć. Marzyć można jedynie o stabilnym poziomie tego piwa.
Moim zdaniem są inne czeskie piwa bardziej podobne, ale jak słusznie zauważyłeś ocena jest w takich przypadkach subiektywna.
A czy pełne w smaku piwo może "nie wchodzić"? Zasadniczo dwunastka powinna być pełna (toż Lwówek to piwo jasne pełne - full ligt
co nie oznacza, że musi być ciężkie.
Comment
-
Wczoraj kolejne podejście i zauważyłem bardzo duże podobieństwo w zapachu do mojego ulubionego Krakonosa 10. Bardzo podobna kombinacja słodu i chmielu aromatycznego. Piana o dziwo drobniutka i gęsta, wytworzyła czapę na jakiś centymetr ponad szklankę i trzymała się sztywno, zostawiając sporą warstwę do samego końca konsumpcji. W smaku dodałbym trochę chmielu i zwiększył delikatnie nasycenie, ale i tak jest bardzo dobrze jak na polskie warunki zwłaszcza.
Warka 21.08.2010.
Comment
-
A ja właśnie dziś zmierzyłem sie z drugą butelką zakupioną razem z poprzednią, którą oceniałem wczoraj i tu niespodzianka - piana może nie tak obfita jak na prezentowanym stronę wcześniej zdjęciu, ale była naprawdę uczciwa, gęsta, drobnobabelkowa, na ok 1,5-2 cm i utrzymywała się do samego końca kufla, choć już w postaci białego dywaniku, przyjemnie oblepiającego ścianki kufla.
Warka z datą do tego samego nia so poprzednia butelka.Comment
-
Comment
-
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment