Racibórz, Książęcy (Polski Chmiel)

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 13218

Racibórz, Książęcy (Polski Chmiel)

Jedno z trzech piw (obok Zuli i Oktawii) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.

Wszystkie piwa mają 11% i 4,5%

Chmiel: Książęcy, o którym wiem niewiele, na ecie wspominają o czerwonej pomarańczy i moreli. Gdzieś jakiś bloger wspominał, że cytrusy. Pogrzebałem w literaturze i jego pochodzenie to skrzyżowanie Lubelskiego, brytyjskiego Northern Brewer i dzikiej odmiany z dawnej Jugosławii. Chyba sprzedawcom chmielu zależy, żeby każdy chmiel był cytrusowy, taka moda...

Aromat - chmiel wyraźny, nuta żywiczna, delikatnie korzenna i muśnięta może limonką. Potem łagodna nuta słodowa
    Piana - umiarkowanie wysoka, niezbyt trwała, dłuższa koronka
    Barwa - zamglone ciemniejsze złoto
    Wysycenie - umiarkowane, musujące
    Smak - chmiel wyraźny, tu dominuje nuta korzenna, dość wyraźna goryczka, kropelka limonki, Nuta słodowa podobna jak aromacie (ciasteczkowo-chlebowa), też łagodna. Korzenno-goryczkowy długi finisz
    Treściwość - łagodna pełnia, odpowiednia jak na jedenastkę.

No więc profil chmielowy typowy dla polskich chmieli - trochę szorstki z korzennością. Twierdzę, że pasuje do belgijskich stylów, ale to subiektywna opinia. Cieszę się, że poznałem ten chmiel, szczególnie że piwo czyste w odbiorze.

Samo piwo to przyjemny klasyk, całkiem rześkie, fajnie zaznaczony chmiel, pijalne i dobre. Obawiałem się, że będzie się ocierał o raciborską słodycz, ale na szczęście to inne piwo od ich dotychczasowej linii. Fajnie.
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 13218

Click image for larger version

Name:	P1110252.JPG
Views:	82
Size:	21,5 KB
ID:	2326672

Comment

Related Topics

Collapse

• darekd
      Staropolski, Mistrzowskie Micro IPA Grand Champion 2023
      darekd
      Piwo inspirowane recepturą Fabiana Wojciecha, zdobywcy tytułu Grand Champion na Mistrzostwach Polski Piwowarów Domowych 2023 organizowanych Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych.

Ekstr. 10%
      Alk. 4,2%

Chmiele: Książęcy, Zula i Rody Hodowlane

Aromat...
      2024-10-29, 22:37
    • darekd
      Amber, Po Godzinach - Hoppy Bock
      darekd
      Ekstr. 18,1%, alk. 7%

Chmiele – Citra, Sabro, Chinook, Sybilla, Marynka. Chinook z własnych upraw browaru.

Amber święci 30 lat, o czym przypomina gustowny okolicznościowy kapsel

Aromat – początkowo chmielowo owocowo-cytrusowa nuta amerykańskich chmieli, następnie
      ...
      2024-07-21, 01:26
    • darekd
      SanFrutos, Lager
      darekd
      Kraftowy browar z miasta Segovia z regionu Kastylia i León (mniej więcej pomiędzy Madrytem a Valladolid).
      Działają od 2013 r.

Obok nazwy Lager jest dopisane również "German Pils"
      Piwo bezglutenowe
      4,6% alk.
      Chmiel - Hallertau Mittelfrüh
      ...
      2025-09-11, 23:08
    • darekd
      Ottakringer, Pils
      darekd
      Nowy produkt z przemysłowego, ale niezależnego browaru w Wiedniu.

Ekstr. 11,3%
      Alk. 4,8%

https://www.ottakringerbrauerei.at/d...akringer-pils/

Aromat - ziołowy chmiel dominuje, w tle łagodna nuta suszonego ziarna
      Piana - zdecydowanie wysoka,...
      2024-12-21, 00:22
    • darekd
      Mazák, Single Hop Ale Nelson Sauvin 13
      darekd
      Z tego co widzę, nie piłem Mazáka ok 10 lat Ten rzemieślnik z Moraw Południowych mocno się chyba rozwinął od tamtych czasów i jeśli chodzi o warzenie to ilość uwarzonych gatunków robi wrażenie. Dostępność też się poprawiła (kupiłem poza Morawami).

https://pivovarmazak.cz/nase-pivo/...
      2024-02-10, 00:47
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...