A teraz znowu inaczej. Bardzo ładna goryczka, bardzo ładnie ułożona, długo utrzymująca się piana. Kie licho?
Kormoran, Kormoran Jasny
Collapse
X
-
Mnie osobiście warka do 10. 07 bardzo smakowała. Może nie była tak dobra jak poprzednia (11. 06 ach ta "trawiasta" goryczka), ale tamta warka to był po prostu majstersztyk na 5/5. Tutaj mamy nieco słabszą, ale wciąż solidną goryczkę i ... może się mylę ale piwo jest chyba ciut lżejsze niż poprzednio. Jak dla mnie 4/5.
A co do innego smaku piwa tej samej warki - coś takiego zdarzyło mi się jedynie przy Ciechanie Lagerowym, nigdy przy Kormoranie - ciekawe...Ostatnia zmiana dokonana przez Manifesto; 2013-04-29, 15:06.Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Piwo całkowicie klarowne, kolor jasnozłoty. [4]
Piana: Całkiem spora, drobnopęcherzykowata, drobnoziarnista, długo się utrzymuje. Nie zostawia szczególnych śladów na szkle. [4]
Zapach: Chlebowy, chmielowy. Gdzieś w tle wyczuwam też przyjemny, lekko słodkawy zapach czegoś, czego nie jestem w stanie zidentyfikować; tak pachniała któraś z pitych przeze mnie niedawno... Herbat owocowych.
Zapach niezbyt intensywny. [4]
Smak: Piłem to piwo nieraz w swoim życiu i nie przypominam sobie tak mocnej w nim goryczki. Czuć też odrobinę żywiczne nuty. Po przełknięciu całkiem nieźle orzeźwia. Niestety, poza tą goryczką - jak zauważył kolega wyżej - ciężko znaleźć cokolwiek innego (poza wspomnianą żywicznością, która jednak majaczy gdzieś w tle). Niemniej piwo jest smaczne.
Edit: wraz ze wzrastającą temperaturą coraz silniej daje o sobie znać smaczne, słodowe "ciało". Cieplejsze jest smaczniejsze! [4.5]
Wysycenie: W porządku, jednak wraz z każdym łykiem coraz mniej daje o sobie znać, aż staje się prawie niewyczuwalne. [4]
Opakowanie: Etykieta ładna, klasyczna, acz szału nie ma; na kontrze wymienione rodzaje użytego chmielu i ostrzeżenie, że jest bardzo mocno chmieloneKapesel życzy mi wesołych świąt. Butelka bezzwrotna - mimo że niejeden browar takie same butelki traktuje jako zwrotne, za to minus. [4]
Uwagi: Jakiś czas temu przestałem pijać piwa z tego browaru - lagery czy pilsy to nie moja bajka, więc Kormoran Jasne Mocno Chmielone równeiż nie przypadł mi szczególnie do gustu. Niemniej zachęcony pozytywnymi opiniami na temat ostatnich warek skusiłem się - i nie żałuję - to piwo jest po prostu smaczne. I, co ciekawe, im cieplejsze, tym bardziej mi smakuje!
Moja ocena: [4.2]Comment
-
CholeraNie wiem czy mam omamy smakowe ale po wypiciu dzisiaj warki 10. 07 (piwo pite po zjedzeniu ostrej karkówki z grilla) czułem jakieś dziwne posmaki słodowo - owocowe ze znikomą goryczką. Czyżby im się kadź "zawiesiła"
?
Comment
-
Warka 24.07
Długo utrzymująca się piana. Goryczka niezła, trawiasto-ziołowa. Niestety w porownaniu z bardzo dobrą warką z bodajże 10.06, piwo wydaje się slodsze. Akurat dla mnie to minus. Nieco mniej goryczki, a wiecej słodowo-owocowych smaczków. W zapachu wyczuwam lekki karmel?Comment
-
Warka 24.07
Długo utrzymująca się piana. Goryczka niezła, trawiasto-ziołowa. Niestety w porownaniu z bardzo dobrą warką z bodajże 10.06, piwo wydaje się slodsze. Akurat dla mnie to minus. Nieco mniej goryczki, a wiecej słodowo-owocowych smaczków. W zapachu wyczuwam lekki karmel?Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ładny, złoty kolor, w pełni klarowny - bez zastrzeżeń. [4]
Piana: Po przelaniu ładnie urosła, po czym szybko opadła do skromnej otoczki. [2]
Zapach: Niezbyt intensywny, sugerujący coś słodkiego. [3.5]
Smak: Te 5 odmian chmielu daje o sobie znać. W smaku dominuje goryczka, jednak nie jest ona tak nachalna i intensywna jak np. w Black Hope. Jest za to podobna w charakterze - żywiczna. Czuć też słodowość, ale dość słabo. Piwo odbija się swoim aromatem. Generalnie dość smaczne. [3.5]
Wysycenie: Na początku ok, lecz z czasem coraz słabsze. [3]
Opakowanie: Etykieta ładna, podoba mi się, jednak przydałoby się podanie informacji o sugerowanej temperaturze spożycia. [4]
Uwagi: Piwo jest w porządku, charakteryzujące się dość intensywną goryczką, która wcale nie znika od razu z języka. Jednak nie spowodowało tego, żebym bardziej polubił jasne lagery.
Moja ocena: [3.375]Comment
-
Comment
-
Zamiast żywicy i trawiastości wolałbym posmaki chlebowe, zbożoweComment
-
Na kontretykiecie jest chyba ostrzeżenie - Uwaga super (czy cos takiego) goryczkowe piwo.
Cóż jest troche bardziej chmielone od wyrobów z Tyskiego czy Żywca, jest też bardziej słodowe i lepsze. Ale tego chmielu to jest ledwo wyczuwalna ilość więc tego typu ostrzeżenia budzą niestety tylko pusty śmiech.
Piwo jest przyzwoite, do wypicia."Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"Comment
-
No piszą to raczej dla tysko-żywco-redso pijców
Bo nie dla tych bardziej wtajemniczonych, bo wtedy na Ataku czy Jacku pisałoby
UWAGA CHMIEL ZABÓJCA !!!
BTW>Lagerowe póki co trzyma w moim PiP cenę 2,99zł +kaucja
Tesco 3,99zł
Leclerc coś ok 3,40złOstatnia zmiana dokonana przez dlugas; 2013-07-01, 12:02.Comment