Łomża, Export

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • skitof
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2007.11
    • 2486

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ładny złoty, klarowny, ale nie wiadomo z jakiego ekstraktu. [4]
    Piana: Nie tworzy się zbyt duża, nie jest też zbyt gęsta, ale powiedzmy jest poprawna. To akurat słaba strona tego całkiem dobrego piwa. [3.5]
    Zapach: Wyraźny zapach chmielowy [4]
    Smak: Całkiem dobry klasyczny smak chmielowo-goryczkowy. Na podniebieniu pozostaje lekka goryczka. Piwo nie jest bardzo treściwe, ale dlatego jest lekkie. Nie jest to piwo mainstreamowe, ale mogłoby konkurować z najpopularniejszymi, bo je wręcz przewyższa ciekawością smaku [4]
    Wysycenie: Dobre, lekko wyczuwalne na języku, dodaje świeżości. [4]
    Opakowanie: Brak informacji o ekstrakcie należy zapisać browarowi na minus. Zielona butelka, zielono - czerwono - białe tonacje kolorystyczne. Podoba mi się napis: Lomza - Warsaw - Chicago - New York [4]
    Uwagi:

Moja ocena: [3.95]

Comment

• petrus33
      Gość
      • 2008.01
      • 888

Piję to piwo po raz kolejny i niestety widzę, że nie jest to już to samo, co było kiedyś. Strasznie płaskie, praktycznie bez smaku, lekka goryczka i niewiele poza tym. Mam wrażenie, jakbym pił piwo rozcieńczone wodą. Piana to chyba jakiś żart znika w 15sek. Ktoś tu wcześniej zauważył, że warki są bardzo nierówne. Poprzednie, które próbowałem były lepsze, ta dzisiejsza jest bardzo kiepska. Kupiłem, bo sklepy z zacnymi browarami już zamknięte i wolę Łomżę od Żywca lub innych płynów piwopodobnych.
      W USA pewnie to piwo się sprzedaje i wcale mnie to nie dziwi, ponieważ Amerykanie znają się na dobrym piwie tak samo jak na jedzeniu
      pozd

Comment

• dadek
        Major Piwnych Rewolucji
        🍺🍺
        • 2005.09
        • 4927

Masz całkowita rację - rozcieńczone jak najbardziej!
        Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2008-10-12, 16:19. Powód: usunięto nieadekwatny odnośnik

Comment

• granat862
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2004.12
          • 945

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasno złoty, klarowny [4]
          Piana: Średniopęcheżykowa, szybko redukuje się do nikłej warstewki. [3]
          Zapach: Chmielowo-słodowy. [3.5]
          Smak: Przyjemna goryczka, i trochę większa niż kiedyś slodowość. [4]
          Wysycenie: Duże, dlugo się utrzymuje. [4]
          Opakowanie: Zielona bezwrotna butelka. [3.5]
          Uwagi: Jak zobaczyłem na półce w E'LeClerku to sie bardzo ucieszylem , bo dawno nie piłem tego piwa a bardzo mi smakowało, zapamiętałem je z wyraźnym chmielowym zapachem i przyjemna goryczką a tu takie małe rozczarowanie. Może kiedy indziej trafie na lepszą warkę.

Moja ocena: [3.7]
          Szklanka wody nie jednemu człowiekowi juz zaszkodziła, natomiast szklanka Pilznera nigdy."

Comment

• ziomal-111
            Porucznik Browarny Tester
            • 2006.09
            • 288

Dzisiaj udało mi sie zakupic po raz pierwszy. Zdobyte w Gostynskim Intermarche. Bardzo duzo słyszałem o tym piwie i bardzo się ucieszyłem gdy moim oczom pojawiła sie zielona butelka tego piwa. A co do samego smaku. Dobry orzeźwiający pils. Spodziewałem się jednak czegos lepszego. Ogólnie wart polecenia i wiem, ze do niego wróce

Ciesze sie z nowego kapsla do mojej skromnej kolekcji
            Browar gawron to witaminy!!

Comment

• kjaros
              Porucznik Browarny Tester
              🍼
              • 2007.03
              • 378

Ocena z ARTomatu

Kolor: Złoty, klarowny, zachęca do degustacji [4.5]
              Piana: Trudna do opanowania przy nalewaniu ale szybko zredukowała się do podziurawionego dywanika. Nie utrzymała się do końca [2.5]
              Zapach: Przyjemny słodowy z przebijającym się chmielem [4]
              Smak: Piwo dobre do gaszenie pragnienie ale za płaskie. Po prostu goryczka i nic więcej. [3.5]
              Wysycenie: Na początku solidne wysycenie gazem, ale szybko słabnie. Pozostał do samego końca. [3.5]
              Opakowanie: Bezzwrotna butelka nieznanego mi typu. Moim zdaniem średnio zachęcające. [3.5]
              Uwagi: Wypijany napój ale nie zachwyca

Moja ocena: [3.625]
              Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

Comment

• matek69
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2009.01
                • 5

Ocena z ARTomatu

Kolor: Cudowny jasny, prawie słomkowy kolor. Aż pić się chce. [5]
                Piana: Pianka dosyć długo znika, nie jest bardzo goryczkowa, więc można pić i z dużą pianką bez utraty walorów smakowych. [4.5]
                Zapach: Bardzo przyzwoity, przyjemny zapaszek. [4.5]
                Smak: Pyszne piwko. Jednocześnie aromatyczne, ale nie przesadzone. Smak zostaje na dłużej po kazdym łyku, ale nie pozostawia takiego "kapcia" w ustach po jakimś czasie. [5]
                Wysycenie: Nasycenie spore, ale nie przesadzone, jak to potrafią czasami zrobić. To nie jest piwo dosycane do granic możliwości i czuje się to smaku. Dobrze, że w browarze umieli zachować umiar (Nie kazdy lubi pić wodę gazowaną o smaku piwnym!) [5]
                Opakowanie: Trochę ludowa etykietka, ale zieleń w bardzo ładnym soczystym odcieniu. Pełen szacunek dla projektującego etykietkę. Kapsel pod kolor ubranka i koloru butelki. [5]
                Uwagi: Pamiętam kiedyś Łomżę z beczki, była tania jak barszcz, ale po wypiciu 4/5 piwa resztę się wylewało, bo pływały tam dziwne rzeczy (taki syrop, ble) zatem na początku bałem się Eksportu ruszyć. A tu niespodzianka! Jak człowiek chce to potrafi zrobić bardzo dobre piwo! Kupuję je jak tylko gdzieś uda mi się trafić.

Moja ocena: [4.775]

Comment

• e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19356

podzielam entuzjazm przemówcy.
                  zakupiona dziś łomża export z datą ważności 19.11 jest naprawdę dobra. już po nalaniu widać, że piana jest obfita, drobnoziarnista. ładnie osadza się na szkle a regularna jej warstwa utrzymuje się solidnie na powierzchni podsycana dobrym, drobnoziarnistymi bąbelkami gazu.
                  w zapachu czuć zielonobutelkowy zapaszek, ale po chwili zupełnie nie przeszkadza.
                  goryczka dobrze zaznaczona, choć z czasem jakby łagodniała. mimo to jest odpowiednia.
                  opakowanie jak opakowanie - nie lubię zielonych butelek ;p na kontrze wspomnieli o nagrodzie w Brukseli dla tego piwa, zasłużenie. DOBRE PIWO!
                  a już tak na marginesie to chyba zmienię Grybów na Łomżę
                  Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2009-03-26, 15:38.

Comment

• petrus33
                    Gość
                    • 2008.01
                    • 888

Piłem je ponownie tydzień temu i stwierdzam, że niewiele się zmieniło. Dla mnie nadal temu piwu czegoś brakuje. Jakaś tak płytkość jest w tym piwie, brak mi charakteru i elementu, który by mi pozwolił to piwo zapamiętać. Nie chcę skreślać Łomży z mojej listy, ale niestety znajduje się ona raczej na jej końcu. A szkoda.

Comment

• bono_boniecki
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2007.10
                      • 177

To piwo jest może nieco płytkie, ale cały czas różni się od masówek. Ma wyraźną goryczkę, dobre nachmielenie. Poza tym piana w Łomży jeszcze chyba nigdy nie zawiodła, jest biała, mięsista, drobnopęcherzykowa. No i mam duży sentyment do tego piwa.

Comment

• chemmobile
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2009.03
                        • 2168

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemniejszy złoty. [5]
                        Piana: Średnio i drobno pęcherzykowa. Niestety bardzo szybko opadła do kożucha przypominającego mydliny. Z tym, że mydliny żyją dłużej. [1.5]
                        Zapach: Raczej słaby i w stosunku do smaku wyraźniejszy słód. [3]
                        Smak: Pierwszoplanową rolę gra goryczka, po chwili robiąca się lekko cierpka, ale do zaakceptowania. Słodowy posmak zdecydowanie w roli drugoplanowej; za mało, za mało, przecież piwo to także (przede wszystkim) słód jęczmienny. W epizodycznej roli pojawia się posmak alkoholu. [3]
                        Wysycenie: Do ostatniego łyku czuć było dobre wysycenie. [5]
                        Opakowanie: Zielono standardowo - jak co roku na wiosnę. Standardowo także brak info o ekstrakcie. [3]
                        Uwagi: Warka z datą przydatności 1 grudzień 2009, zatem dość świeża. Niestety nie podzielam optymizmu poprzedników. Największy minus to niewielka słodowość w smaku. Odbija się to mocno na treściwości i przywołuje skojarzenia z "wodnistością". Za butelkę 0,5 l dałem kwotę z przedziału 2,40-2,70 zł (paragon zgubiłem), co w kategorii cena/jakość daje u mnie 3(3,5)/5 punktów.

Moja ocena: [3.05]
                        Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
                        Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

Comment

• rad998
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2008.12
                          • 52

Ocena z ARTomatu

Kolor: coz... kolor jak to kolor w tym wypadku jest ok. Jest odpowiedni, troszke ciemnej słomki. Nic wiecej nie da sie napisac. [4.5]
                          Piana: piana nie była bardzo obfita, ale za to korzuszek w wysokosci 3-5 mm pozostaje do konca. Pozostawia slad na szklanicy. [4]
                          Zapach: Tutaj bardzo miła niespodzianka. Dużo w tym chmielu jak na koncerniaczki. Słodowy zapach raczej zerowy lub bardzo niewielki. [4.5]
                          Smak: FAJNIE ! Na poczatku bardzo lekko słodowy po czym nastepuje bardzo miła goryczka, ktora pozostaje w ustach na dlugo po wypiciu. [4.5]
                          Wysycenie: Na poczatku bardzo dobre, jednak szybko uchodzi. [4]
                          Opakowanie: Etykieta w pozadku - na 1 mysl przychodzi - polskie piwo. Butelka jednak kojarzy mi sie z junakami ( wiem ze sa brazowe ale tak czy siak mi sie z nimi kojarzy ) [4]
                          Uwagi:

Moja ocena: [4.4]

Comment

• Piekny
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2009.03
                            • 72

Ocena z ARTomatu

Kolor: jasny klarowny bursztynek [3.5]
                            Piana: po nalaniu była , o ięciu minutach ostał się jeno mały bury wianuszek [2.5]
                            Zapach: ładny chmielowy , przyjemnie wierci w nosie do samego końca szklanicy [3.5]
                            Smak: troszkę goryczy , więcej słodkości , troszkę przebija nutą alkoholową ( wpływ właściciela ? ) , przyjemny posmak chmielu na języku. [3.5]
                            Wysycenie: średnie po 10-15 minutach bąbelki są tylko wspomnieniem [3]
                            Opakowanie: tańczące zielone ludowe ludziki na zielonym tle w zielonej bezzwrotnej butelce - za dużo tego zielonego. Seria specjalna - tylko czemu nie podano ekstraktu ? [3.5]
                            Uwagi: od czasu do czasu wypiję - płodozmian stosowano już wiele stuleci wstecz -:

Moja ocena: [3.375]

Comment

• mavierk
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2009.01
                              • 12

W sumie nie chciałem nic pisać, bo ostatnio, jak kupiłem sobie jedno, to było całkiem smaczne - ciekawa pianka, znośne nasycenie, nienajgorszy smak... ale dzisiaj, co kupiłem, dobiło mnie totalnie - piwo smakuje jak zepsuta warka Żubra z stacji paliw... ten gorzki smak jest nie do wytrzymania. Kupiłem 3... jak zmęczę pół, to będę uważał się za bossa...

Comment

• bier-man
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2009.03
                                • 24

Ocena z ARTomatu

Kolor: jasny, złoty [3]
                                Piana: Szybko opadła, niezbyt gęsta [2.5]
                                Zapach: lekko mniej chmielowy niż smak, przyjemny, nie-plastikowy- no i dobrze! [3]
                                Smak: mocno chmielowy, czuć piwo a nie produkt piwopodobny. [4]
                                Wysycenie: średnie, nie za dużo nie za mało [3]
                                Opakowanie: zielonkawe, przypomina tamte strony [3.5]
                                Uwagi:

Moja ocena: [3.375]

Comment