Nie oceniam artomatem bo będąc 4.06 u Majera nie robiłem notatek. Jednak, że piwo było świetne i pełne biermannowych smaków, znanych mi choćby ze Zlotu, to mogę napisać.
Kolor: ciemno-rubinowo-kawowe, czy było klarowne, nie patrzyłem [4.5] Piana: po podaniu w pokalu była jedynie ok centymetrowa warstwa piany, która dość szybko opadała, dość mocne ecru, drobna, osiadała na szkle malutki krzaczkami [2.5] Zapach: bardzo słabo wyczuwalny, owocowe nuty mieszały się z palonymi [3] Smak: jak dla mnie dość wodniste, dominuje pestkowa goryczka, w ślad za nią idzie lekka kawowość, dalej w tyle niewielka, przygaszona słodycz, mało treściwe, zbyt mocno wyczuwane drożdże, [3] Wysycenie: zdecydowanie za duże, bębelki przeszkadzały mi smakowanie piwa [2.5] Opakowanie: browar restauracyjny, firmowe zgrabne szkło, brak tylko firmowego wafla pod pokal choć rozumiem [4.5] Uwagi: Wypiłem w całości na kilka łyczków, ale żebym się zachwycał to tego nie powiem
Ostatnia zmiana dokonana przez becik; 2011-06-20, 16:31.
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943http://zamkidwory.forumoteka.pl
Kolor: Bardzo mocny brąz, niemal czerń. Lekkie wiśniowe refleksy [4.5] Piana: Z początku ładna, szybko opadła do cienkiego kożucha [3.5] Zapach: Mało intensywny, lekko wytrawny, dość płaski [3.5] Smak: Dominują smaki gorzki i kwaśny, aczkolwiek dość stonowane. Na początku smak jest płaski, mocniej czuć go na końcu języka. Smak palonego słodu nie jest zbyt mocny, nie drażni, ale przyjemnie rozchodzi się w ustach. W miarę ogrzewania smak staje się pełniejszy i bardziej słodki [3.5] Wysycenie: Bąbelki dość intensywne, ale bardzo drobne [4] Opakowanie: [5] Uwagi: Pite na miejscu w restauracji
Kolor: Brązoworubinowy, mętny. [4] Piana: Kremowa, średniowysoka, średniodrobna, niezbyt trwała. [3.5] Zapach: Karmel i słód palony, jakieś owoce... [4] Smak: Nuty dymno-wędzono-palone, w tle karmel, piwo wytrawne, nie słodkie. [4] Wysycenie: Niby niewielkie, ale w paszczy delikatnie musuje. [4] Opakowanie: W browarze wszystko OK, na wynos także - litrowa krachla. [5] Uwagi: Byłem zbyt objedzony i napity innymi piwami, aby ciemniaka degustować w browarze, oceniam więc wersję "nawynosową".
Kolor: Ciemnobrunatne, mętne. [4.5] Piana: Średnio obfita, beżowa, zostawia ślady na szkle. [4] Zapach: Słabo wyczuwalny, słodowy. [3.5] Smak: Piwo jest lekkie, jak na 12,5% wręcz nieco wodniste. Jest lekko wytrawne. Dominuje posmak palonego słodu, lekka, pasująca goryczka. Dobre. [4] Wysycenie: Właściwe. [4.5] Opakowanie: Butla 1L z porcelanką. Etykiety bez polotu, krzywo naklejone. [4] Uwagi: Dobre piwo na upalne dni, ale ekstazy nie daje
Poprawny schwarzbier o bardzo delikatnym, ale ładnym palonym zapachu. Piwo łagodne w smaku, co nie znaczy, że pozbawione charakteru, lekka wytrawność, dalekie echa karmelowo-słodowe, bardzo dalekie...
Ogólnie: przyjemne, do degustacji wtedy, kiedy nie ma się ochoty na coś cięższego.
Kolor - czarny, nieprzejrzysty Piana - beżowa, całkiem obfita, szybko się redukująca, pozostawia drobny kożuszek, lekko oblepia szkło Zapach - pierwszy plan to palone aromaty przeplatane z kwaskowym aromatem oraz nutą czekoladową, czuć również niezbyt przyjemny zapach octowy Smak - palono-kawowy z domieszką gorzkiej czekolady oraz kwaskowym posmakiem. Finisz słodkawy. Wysycenie - średnie Opakowanie - prosta etykieta (analogiczne do pozostałych etykiet z Majera), podanym ekstrakt, zaw. alk., podstawowy skład oraz krótki opis. Kapsel czarny goły. Uwagi - dobre, lekkie piwo, o całkiem przyjemny smaku. Treściwość może nie jest jakaś przesadna, ale to jednak 12,5 blg.
Warka do 3.07.2014 (?)
Kupione poprzez Piwonię, internetowo. Czuć wyraźne zepsucie, zbyt duża kwaskowość (kwasowatość), choć ciągle do wypicia, przynajmniej przeze mnie. Ciekawi mnie, jak takie piwa przechowuje się w sklepie? .
Volenti Non Fit Iniuria//Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Wczoraj spróbowałem wersji butelkowej, warka 12.10.14.
Ciężko mi powiedzieć cokolwiek więcej o tym piwie poza tym, że było kwaśne.
Lekko wyczuwalna ni to kawa, ni to gorzka czekolada, karmelu raczej brak, wodniste, lekkie.
Piwo w sklepie stało na półce, temp. pokojowa, bez nasłonecznienia.
Ja się zastanawiam czy Ciemne, Oatmeal Stout i Schwarzbier to jedno i to samo piwo. Na pewno pomiędzy tymi dwoma już istniejącymi wątkami oceny zostały przemieszane. Jedni Ciemne oceniają w OS a inni w Ciemnym Schwarza.
Dla mnie po degustacji na WFP mogę tylko stwierdzić, że piwo było mało w stylu schwarz, a bardzie w stronę stout. Dość pełne i gładkie, a nie takie jak kojarzę z płaskim czarnym. Aromat czekoladowy. Nie podobała mi się tylko zbyt duża kwasowość.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
Ja się zastanawiam czy Ciemne, Oatmeal Stout i Schwarzbier to jedno i to samo piwo. Na pewno pomiędzy tymi dwoma już istniejącymi wątkami oceny zostały przemieszane. Jedni Ciemne oceniają w OS a inni w Ciemnym Schwarza.
Dla mnie po degustacji na WFP mogę tylko stwierdzić, że piwo było mało w stylu schwarz, a bardzie w stronę stout. Dość pełne i gładkie, a nie takie jak kojarzę z płaskim czarnym. Aromat czekoladowy. Nie podobała mi się tylko zbyt duża kwasowość.
Piłem kilkukrotnie majerowego stouta i ciemne i były to zupełnie inne piwa. Faktem jest, że ostatnie moje spotkanie z nimi nastąpiło kilka miesięcy temu - od tego czasu zmienił się piwowar chyba. Czy się mylę i Biermann dalej warzy w Gliwicach?
Kolor: Brunatnobrązowe, zmętnione. Trochę jak syrop na kaszel. [4] Piana: Bardzo wyraźna, obfita. Beżowo-kremowa. Obecna przez całą degustację. [4.5] Zapach: Po otwarciu kiszona kapusta. Z czasem dołączają do niej kawowo-likierowe nuty. Ogólnie taki sklepik ogólnospożywczy na przedmieściach. [2] Smak: Mocno cierpka kawa, słody palone. Silny wpływ drożdży na kubki smakowe. Piwo orzeźwiające, ale nie można o nim powiedzieć, że smaczne. Co prawda jeszcze tydzień do upływu terminu ważności, ale sprawia wrażenie zepsutego. [3.5] Wysycenie: Dosyć wysokie, ale nie psuje smaku, bo nie ma czego zepsuć. [3.5] Opakowanie: Bardzo manufakturowe. Zbyt wiele się z etykiety nie dowiemy. Kapsel czarny. [3.5] Uwagi: Warka do 20.10.2014
Z racji mnogiej liczby piw w bazie danych i w tym roku czeka nas podsumowanie poprawności listy piw branych pod uwagę m.in. w Plebiscycie na Piwo Roku, komentarze też mi posłużą do uporządkowania spraw w BrowarBizie, zatem liczę na owocną współpracę...
Cześć,
mam taki niecny plan odwiedzin wszystkich browarów restauracyjnych w Polsce, tylko problem stanowi ustalenie ich kompletnej listy. Już myślałem, że mi się to udało i takich miejsc jest 109, ale w zeszły weekend byłem w Giżycku i okazało się, że tam również jest minibrowar...
Hi, I am looking for any information about the beer brewery in Zaliztsi/Zalozce, Tarnopol, Ukraine. I found that it was owned by Meyer/Majer Teichholz. I am trying to know further like its brand and its address. Anything would be helpful. ...
Comment