Jagiełło, Kuba - piwo ciemne rumowe

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pendragon
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2006.03
    • 13964

Jagiełło, Kuba - piwo ciemne rumowe

Piwo gotowe do oceny

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
  • kloss
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.03
    • 2526

Alkohol 6%, ekstraktu brak, butelka 0,33.
    Piana niewielka, niezbyt trwała, jasnobeżowa.
    Zapach rumowego cukierka (kojarzy mi się z kuleczkami z rumem).
    Smak dokładnie taki jak zapach, czyli cukierka z rumem.
    Słodkie, ale jak dla mnie poziom słodyczy jest jeszcze akceptowalny, chociaż blisko krytycznego.
    Wyczuwalna też nuta alkoholowa mimo, że piwo nie jest przesadnie mocne.
    Etykieta, czy raczej zawijka dość kiczowata: lazurowe morze, palma, pod palmą stary amerykański krążownik szos, a na dole morze płomieni.
    Attached Files

Comment

• becik
      🥛🥛🥛
      • 2002.07
      • 14999

Ocena z ARTomatu

Kolor: bardzo mocnej herbaty lub....rumu tuzemskiego [5]
      Piana: beżowa, obfita po nalaniu, jednak szybko opada nie osadzając się na szkle [3]
      Zapach: słodowo rumowy, nic więcej nie czuć, jest dość miły i delikatny [3.5]
      Smak: Piwo w miarę treściwe, w smaku dominuje lekka słodkawo-alkoholowo-rumowy posmak wymieszany z lekko słodowymi nutami, całość jest spójna, miła i naprawdę robi dobre wrażenie [4]
      Wysycenie: nagazowanie bez zarzutu [5]
      Opakowanie: podoba mi się ten typ etykiet, rzuca się w oczy i zachęca do kupna [5]
      Uwagi: Jako piwo smakowe jest dobre i interesujące, gdybym takie piwa często pijał to Kuba byłaby w moim stałym repertuarze, niestety raz spróbowałem i dziękuję, wole klasyki

Moja ocena: [3.875]
      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• rysioz
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2007.10
        • 144

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kloss
        Alkohol 6%, ekstraktu brak, butelka 0,33.
        Ekstrakt 14,2
        Jak napisali tak smakuje,wyraźny rumowy smak i zapach.
        Jagiełło jak zwykle dobry,jeśli ktoś lubi rum to ma swoje piwko.

Comment

• becik
          🥛🥛🥛
          • 2002.07
          • 14999

samo piwo
          Attached Files
          Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• otvirak
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            🍼
            • 2005.04
            • 794

Czytam i przecieram oczy ze zdumienia Może trafiła mi się nieszczególna partia. Moje było za słodkie, wysycenie prawie zerowe, smak rozwodnionej coli z rumem. Tak szybko znikającej piany nie pamiętam w żadnym z ostatnio degustowanych piw. Plus za oryginalne opakowanie (ale kapsel 'goły'). Czyli 1,5 w skali do 10. Nigdy więcej.
            niepoprawny czechofil

Młody junaku pamiętaj: zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach!
            WISŁA MISTRZ!

Comment

• Fala
              • 2004.07
              • 671

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
              Kolor: ....rumu tuzemskiego ...
              już mi się podoba
              Napis: "ściągnięto 99%" cieszy tylko przez pierwsze pół godziny.
              Admin ma zawsze rację

PIWOSZE WSZYSTKICH KRAJÓW ŁĄCZCIE SIĘ

Comment

• Pancernik
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2005.09
                • 9808

Ocena z ARTomatu

Kolor: Rubinowo-herbaciany, w zasadzie, jak rum z colą (cuba libre) . [3.5]
                Piana: Kremowa, drobna, średniowysoka, nietrwała. [3.5]
                Zapach: Cukierkowy, jak austriackie "Rum und Kokos-Kugeln", zero zapachu, kojarzącego się z piwem... [2]
                Smak: Znowu cuba libre, ale taka słabsza, z podrabianym rumem. Idę po limonkę, może przełamie ten ulepek... . [2.5]
                Wysycenie: Niewysokie, czyżby cola była odgazowana? . [3.5]
                Opakowanie: Owijka z klimatem karaibskim, trzyma się konwencji. [3.5]
                Uwagi: Mimo, iż karaibskie klimaty kojarzą mi się z podróżą poślubną (czytaj: dobrze ).
                Jak ktoś szuka takiego smaku, to po co sięga po piwo? Nie lepiej właśnie rum+cola?
                Teraz czekam z lekkim przestrachem na kolejną innowację: proponuję piwo słowiańskie o zapachu i smaku żytniej, owinięte po prostu w starą gazetę .

Moja ocena: [2.575]

Comment

• baklazanek
                  † 2014 Piwosz w Raju
                  • 2001.08
                  • 3562

Jedno z gorszych piw, jakie piłem w tym roku. Smak mnie po prostu odrzucił i nie dałem rady wypić nawet połowy. Zgodzę się z opinią, że przypomina cukierki rumowe, ale te z najniższej półki.
                  Podoba mi się natomiast rodzaj etykiety, który jest bardzo ciekawy i poza Belgią do tej pory przeze mnie niespotykany.

Comment

• Kwadri
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2009.10
                    • 1216

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemnowiśniowy. [4.5]
                    Piana: Beżowa, drobnobąblowa. Szybko opada do cienkiej powłoki, lekko brudząc szkło. Zostaje pierścień. [3.5]
                    Zapach: Całkiem przyjemny, rumowy. W tle słody i trochę czekolady. [4]
                    Smak: Słodki z rumowym tłem. Tło trochę gryzące, jakby alkoholowe. Później ledwo wyczuwalna, delikatna goryczka. [3.5]
                    Wysycenie: Średnie i drobne. [4]
                    Opakowanie: Ładna owijka. Parametry, skład i producent podane. [4.5]
                    Uwagi:

Moja ocena: [3.8]

Comment

• wrednyhawran
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2010.07
                      • 1784

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemny, pod światło rubinowy - jak wszystkie...Magnusy [4.5]
                      Piana: Słaba i niewysoka. Znika natychmiast po nalaniu. Zostawia drobne plamki i minimalne zacieki na szkle. [2]
                      Zapach: Zapach cukierków z wódką, czyli słodki alkohol i ekstrakt rumowy. Jest to przyjemne, choć w niczym nie przypomina piwa. [3.5]
                      Smak: Słodki. Słodki. Słodki. Potem dopiero jakieś przebłyski gorzkiego kakao lub czekolady. No i oczywiście aromat rumowy. [3.5]
                      Wysycenie: Średnie. W sumie dobre, bo wyższe zabiłoby całą ideę i smak, a niższe zalepiłoby całkowicie. [4]
                      Opakowanie: Papierowa owijka, a na niej palmy, wyspa, ocean, stary kubański samochód i..jakieś dziwne płomienie od spodu (może grafikowi przypomniała się "Kuba wyspa jak wulkan gorąca") Na kontrze wszystkie info podane, minus za goły kapsel. [4]
                      Uwagi: Pewnie niedługo ujrzymy nową odsłonę Magnusa - tym razem rumową, która będzie niczym innym jak Kubą w nowej postaci.
                      Z początku było fajnie - Magnus Czekoladowy i Wiśniowy to ciekawe "deserowe" pozycje, ale niestety im dalej w las tym robi się co raz nudniej...Skończy się tak, że konkurencja ucieknie (chociażby Pinta, czy Gościszewo), a Jagiełło dalej będzie dodawać do swojego Magnusa co raz to bardziej dziwne aromaty.

Moja ocena: [3.45]
                      Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
                      Małe Piwko Blog
                      Małe Piwko Blog na facebooku
                      Domowy Browar Demon

Comment

• Twilight_Alehouse
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2004.06
                        • 6310

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bardzo ładny, czerwonobrązowy. Jak to Magnus [5]
                        Piana: Drobnopęcherzykowa, beżowa, dość wysoka. Niestety szybko opada i niewiele zostaje na ściankach. [3]
                        Zapach: Dominuje zapaszek rumowy, jednak nie jest to porządny rum, tylko sztuczna zaprawka i cukierki. Chemia przysłania zwykłe magnusowe wonie. [2.5]
                        Smak: W smaku "rum" też przysłania skutecznie Magnusa, ale jakiez znajome nuty da się wyczuć spod spodu - karmel, słodycz, lekkie alkoholowe ciepełko. Za mało tego jednak, smak jest zbyt zdominowany przez sztuczny dodatek. [2.5]
                        Wysycenie: Dobre. [4.5]
                        Opakowanie: W nazwie nie ma wprawdzie Bearnarda, ale podobnie jak pozostałe piwa robione dla sklepu Dionizos, także to jest w butelce z papierową owijką. Jest ona dość tandetna, bo prezentuje typowe elementy kojarzące się z Kubą: stary samochód, plaża, palmy. Nie wiadomo, co od spodu robią płomienia, brakuje natomiast cygara, Che Guevary i brody Fidela... Brak inwencji. [2.5]
                        Uwagi: Jestem w stanie znieść Magnusa w różnych wariantach, ale to już jest przesada. Nie dość, że aromat jest wyjątkowo sztuczny, to na dodatek wlało się go za dużo.

Moja ocena: [2.775]

Comment

• strzelec_wyborowy
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2011.08
                          • 21

bumm

miło popatrzeć na etykietę tak zaplanowaną a co do piwa to mogło by być bardziej słodkie ale smak ogólnie jest fajny

Comment

• ART
                            mAD'MINd
                            🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2001.02
                            • 24090

Jako żeś jeszcze Junior, wiedz proszę, że pisanie tu z przecinkami, kropkami, czasem nawet we wskazanych miejscach rozpoczynanie zdania wielką literą - jest cnotą. Korzystaj z tego, będzie bardziej zrozumiale i nie będzie uszczypliwości z tego tytułu. Dziękuję.
                            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• Fala
                              • 2004.07
                              • 671

... i unikaj tego ciągłego bumm w temacie :/
                              Napis: "ściągnięto 99%" cieszy tylko przez pierwsze pół godziny.
                              Admin ma zawsze rację

PIWOSZE WSZYSTKICH KRAJÓW ŁĄCZCIE SIĘ

Comment