Zamość, Zamojskie jasne

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • becik
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2002.07
    • 15003

    #16
    Ocena z ARTomatu

    Kolor: ciemnozłociste przechodzące w bursztyn [5]
    Piana: zdecydowanie najsłabszy element w piwie, niewielka czapa, opadała dość szybko, osadzała sie na szkle malymi krzaczkami [3.5]
    Zapach: dobrze wyczuwalny, świeżość, natura, chmiel i słód [4.5]
    Smak: tereściwe, pełne, świetnie zharmonizowna goryczka, bardzo miły chmielowy posmak, w kącikach wyczuwalne miłe słodwe nutki, to piwo smakwoo jest jak dobrze zgrana orkiestra, wspaniałe [5]
    Wysycenie: bez zarzutu [5]
    Opakowanie: firmowy kufel, podstawka w fajnym kliamcie, nic więcej do szczęscia nie potrzeba [5]
    Uwagi: Najlepsze piwo w Zamościu, było tak dobre, że po dorwaniu sie do niego zostało wypite z miejsca na dwa łyki, wszytsko w tym piwie było pod względem smaku było idealne. Wzór dop nasladowania

    Moja ocena: [4.675]
    Attached Files
    Ostatnia zmiana dokonana przez becik; 2012-04-30, 09:04.
    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

    Comment

    • Prusak
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 4528

      #17
      To chyba jakiś ponury żart. Nie wierzę w takie metamorfozy piwa w ciągu dwóch tygodni... Nie wierzę też w taką rozbieżność sensoryczną, choćby się miało nie wiem jak różne gusta.

      Comment

      • sandacz
        Porucznik Browarny Tester
        • 2007.01
        • 345

        #18
        Ocena becika tym bardziej zastanawiająca, że zignorował(-eś) poprzednie kilka, które były jednoznacznie negatywne. Tak jakby normalką, nawiązując do Prusaka, był zwrot o 180 stopni i piwo z niepijalnego staje się "wzorem" (ech, już przez samo to słowo opinia podejrzana...).

        Comment

        • becik
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2002.07
          • 15003

          #19
          Nie wiem w czym problem?
          Nie kończyłem kursów sensorycznych, nie jeździłem na warsztaty takie czy owakie.
          Jeżdżę i testuję to co spotkam na swojej drodze jako zwykły smakosz, a nie "piwosz-celebryta" szukający w piwie diacetylu etc.
          Nie lobbuje też na czyjąkolwiek rzecz.
          Piwo było przepyszne, jako jedyne zamówiłem je po degustacji wszystkich ponownie do wypicia. Małżonka zdecydowanie podziela moją opinię, tez uważa je za najlepsze obecnie zamojskie piwo.
          Ostatnia zmiana dokonana przez becik; 2012-05-02, 19:30.
          Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

          Comment

          • sandacz
            Porucznik Browarny Tester
            • 2007.01
            • 345

            #20
            Oj Becik, nie ma co się tak nakręcać. Też nie wiem co to diacetyl, a mimo to kocham dobre piwo (pewnie dlatego, że w takowym nie jest on wyczuwalny... czy jakoś tak).
            Po prostu moim zdaniem zabrakło w twojej ocenie odniesienia do poprzednich postów, pozostających na przeciwnym biegunie.

            Comment

            • becik
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2002.07
              • 15003

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sandacz
              Oj Becik, nie ma co się tak nakręcać. Też nie wiem co to diacetyl, a mimo to kocham dobre piwo (pewnie dlatego, że w takowym nie jest on wyczuwalny... czy jakoś tak).
              Po prostu moim zdaniem zabrakło w twojej ocenie odniesienia do poprzednich postów, pozostających na przeciwnym biegunie.
              Nie nakręcam się

              To, ze nie odnoszę się do poprzednich postów to prawda, piję i oceniam według swoich wrażeń i kryteriów, nigdy nie kieruję się opinią poprzedników.

              Tak samo mam przy ocenie filmów i innych rzeczy.
              Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

              Comment

              • sandacz
                Porucznik Browarny Tester
                • 2007.01
                • 345

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bianco8
                Właśnie o to chodzi. To co dla jednego jest super, dla kogoś innego jest niepijalne.
                Nie rozumiemy się. Są sytuacje ewidentne - należy do nich Jasne pite przeze mnie i paru innych dyskutantów. Jeśli becik pił piwo z tej samej warki lub z innej, ale o tej samej recepturze, to nie ma możliwości, by dostrzec tu "świetnie zharmonizowaną goryczkę". Chyba że nie rozumie się znaczenia słowa "goryczka". Uwierz, nie ma.
                Oczywiście bardzo bym sobie życzył, by piwo faktycznie było takie jak becik opisał. Potencjał jest na pewno, sądząc po pierwszej warce.

                Comment

                • leona
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2009.07
                  • 5853

                  #23
                  Z przedwczorajszej degustacji wnioski mam bliższe becikowym niż sandaczowym. W wolnej chwili wklepię notatki. Czy to takie dziwne, że kolejna warka jest inna?

                  Comment

                  • sandacz
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2007.01
                    • 345

                    #24
                    Dziwne, ale i budujące, bo znaczy, że piwowar uczy się na błędach. Oby tak dalej.

                    Comment

                    • becik
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2002.07
                      • 15003

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sandacz
                      Dziwne,
                      Co jest dziwnego w tym, że warki w browarze restauracyjnym mogą być nierówne?
                      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                      Comment

                      • sandacz
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2007.01
                        • 345

                        #26
                        Dziwne, gdy są diametralnie różne, bo świadczy o braku wizji piwowara. W przypadku Jasnego - o ile parę osób jeszcze potwierdzi - dziwność ta łączy się z miłym zaskoczeniem, więc ogólnie jak najbardziej pozytywnie.

                        Comment

                        • leona
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2009.07
                          • 5853

                          #27
                          Ostatnio pity kufel Jasnego smakował mniej więcej tak: wytrawne, lekko goryczkowe, nieco kwaskowate, całość ogarnia nieco piwniczna nuta. W zapachu najpierw przewaga słodu ale chmiel wyczuwalny, potem pojawiają się delikatne aromaty zbożowe i ciasteczkowe. Po ogrzaniu chmiel jest mocniejszy i dobrze balansuje się ze słodem.
                          W porównaniu z warką pitą na początku marca, ta była tylko nieco gorsza, głównie przez zbytnią kwasowość i mizerną słodową bazę. Ale i tak tragedii nie czułem.

                          Comment

                          • Fala
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2004.07
                            • 671

                            #28
                            Opisywane piwo ma w parametrach:
                            "Alkohol: 5.2% obj. / 3.9% wag. "
                            a wg. etykietki ma 5.7% obj. (fotka)
                            Attached Files
                            Napis: "ściągnięto 99%" cieszy tylko przez pierwsze pół godziny.
                            Admin ma zawsze rację

                            PIWOSZE WSZYSTKICH KRAJÓW ŁĄCZCIE SIĘ

                            Comment

                            • leona
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2009.07
                              • 5853

                              #29
                              Teraz jest maślano-ciasteczkowe, na szczęście nieco zrównoważone goryczką i chmielem.
                              Osobom nie uczulonym na diacetyl może smakować. Jak Lubuskie w pełnej krasie

                              Comment

                              • Gringo
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🍼
                                • 2007.07
                                • 2164

                                #30
                                Ocena z ARTomatu

                                Kolor: Złoty, delikatnie zamglony. [4.5]
                                Piana: Biała, sztywna, gęsta i dość trwała. [4]
                                Zapach: Masło, masło, słód, jakaś delikatna kapusta kiszona. [2]
                                Smak: Tutaj też masełko, biszkopty, słód i dość intensywna goryczka. Jakoś można wypić. [2.5]
                                Wysycenie: Średnie, następnie niskie. [3]
                                Opakowanie: Bączek 0,33l. Butelka bezzwrotna. [3.5]
                                Uwagi:

                                Moja ocena: [2.65]

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • Prusak
                                  Browar Górniczo-Hutniczy, Patynowy Pils
                                  Prusak
                                  A: 5, 2% obj,
                                  E: 11, 8 Blg
                                  Chmiele: Marynka, Lubelski, Magnat, Magnum.

                                  Piana potężna średniopęcherzykowa, zostawia kożuszek utrzmujący się do końca.
                                  Kolor jasny, lekko przymglony.
                                  W zaoachu dominuje wyraźnie ziołowy chmiel.
                                  W smaku piwo goryczkowe,...
                                  2024-12-18, 17:13
                                • Serokomlak
                                  Islandia, Djúpivogur, Búð 3, Faktor Brewery Brewpub
                                  Serokomlak
                                  Ten BrewPub nie był oznaczony na wyszukanej w sieci mapie browarów Islandii.Niemniej coś nam podpowiadało, że miejscowość, która ma w nazwie "pivo" musi posiadać browar. Tym tropem trafiliśmy do Faktor Brewery w Djúpivogur - miasteczku liczącym około pół tysiąca mieszkańców, położonym...
                                  2024-09-26, 20:20
                                • bastion
                                  Macedonia Północna., Skopje, Maksim Gorki 25/4, Pivoteka Sakam Pivo.
                                  bastion
                                  Macedonia delikatnie mówiąc nie jest piwnym rajem. Dwa duże browary warzą coś co dla mnie zaledwie przypomina piwa, chociaż w sumie mógłbym to powiedzieć o wielu innych miejscach na Bałkanach. Wybór piw w marketach bardzo ubogi. Dlatego działalność piwoteki jaka by nie była, jest warta...
                                  2024-06-11, 21:06
                                • dadek
                                  Katowice, Żwirki i Wigury 11, Browar StarKraft
                                  dadek
                                  Browarek miałem możliwość odwiedzić 26.03.2024 dzięki uprzejmości Remka Staronia, czyli jego założyciela. W Katowicach jest on dobrze znany piwoszom jako właściciel już kultowej Absurdalnej gdzie oczywiście piw StarKrafta (i nie tylko) można spróbować z 16 kranów.
                                  W browarze pracują...
                                  2024-04-12, 00:26
                                • Prusak
                                  Browary, z których piwo zdążyłeś wypić, zanim padły
                                  Prusak
                                  Korzystając z chwili wolnego czasu postanowiłem sporządzić spis browarów, z których produkcją miałem okazję zapoznać się, kiedy jeszcze istniały. Pomyślałem, że w klasyfikacji odwiedzonych browarów nikt nie ma szans z @abernackim, hobbystycznie się nie udzielam, więc może tu mam jakieś...
                                  2024-02-07, 19:00
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...