Kolor: Dziwne, ale chyba ciut jaśniejszy niż u "słabszego brata". [3.5] Piana: Biała, dość drobna, dość wysoka, ale nietrwała. [3] Zapach: Taki sam bleee, jak Radomskiego Jubileuszowego. Ścierowaty. [1.5] Smak: O w mordę jeża (Artezany, wybaczcie ). Tu jest dramat. Słodowo-kwaśny z alkoholem w tle... [1.5] Wysycenie: Jak na piwo mocne, to dość wysokie, ale daje radę, pozwala dalej męczyć napój . [4] Opakowanie: Prawie identyczne, jak RJ - goły czarny kapsel, wzornictwo i wykonanie robiący "marketowe" wrażenie, legenda, itp. [3] Uwagi: Mam kolegę, który intensywnym piwoszem nie jest, ale prawie przy każdej okazji spożywania z nim piwa wspomina o swoich praktykach robotniczych (sorka, młodzież, se wyguglajcie ) w radomskim browarze, jak spijał pyszne świeżynki z tanków.
Planowałem mu dać oba RJ w prezencie, ale chyba jednak go lubię...
Kolor: Ładne złoto, pasuje do ekstraktu. [5] Piana: Średnio wysoka, szybko opada niemal do zera. [2] Zapach: Słodkawo-słodowy, sztampowy dla piw mocnych. [2.5] Smak: Piwo gorzkawe, wytrawne, ma mało smaku, mało goryczki. W zasadzie nie ma na czym zaczepić kubków smakowych... [2] Wysycenie: Za wysokie. [3] Opakowanie: Tandetna etykieta, czarny kapsel. Ot, poziom Dionizosa... [2] Uwagi: Pite 19 października 2012 r.
Kolor: Ciemniejsze, klarowne złoto. [4.5] Piana: Niezbyt intensywna, ale całkiem trwała, narawdę długo piłem, bo jadłem w międzyczasie. [3.5] Zapach: Słodowy, lekko piwniczny. Lekki. [2.5] Smak: Słód, lekki kwasek, lekka zbutwiała goryczka. Wyczuwalny alkohol (minimalnie). Pijalne. [2.5] Wysycenie: Nie za bardzo przesadzone, więc niezłe. [3.5] Opakowanie: Estetycznie... widziałem gorsze... brak ekstraktu i miejsca wytworzenia. [2] Uwagi: Mogło być gorzej...
Z racji mnogiej liczby piw w bazie danych i w tym roku czeka nas podsumowanie poprawności listy piw branych pod uwagę m.in. w Plebiscycie na Piwo Roku, komentarze też mi posłużą do uporządkowania spraw w BrowarBizie, zatem liczę na owocną współpracę...
Alk. 5,0 %
Ekstrakt ani chmielenie, jak w pozostałych piwach z Radomia nie podane.
Do tego na ecie, także jak w pozostałtych, rymowanka o treści:
"Wszak wszyscy to wiecie,
Radom słynie w świecie,
od Karpat po Hel,
piwem Saskiego EL".
Jakiś mały...
Alk . 4, 7 %. Nie ma informacji o ekstrakcie ani o użytych chmielach.
Barwa jasnożółta, lekko przymglona, Piana dość obfita, ale szybko opadająca, zostawia ślady na szkle, W zapachu wonie chmielowo-kwiatowe,
W smaku piwo kojarzy się z górniakiem i pewnie nim jest. Ma być chmielowe,...
Alk. 4, 7 %, Ekstrakt - nie podano. Barwa jasna, słomkowa, klarowna. Piana gęsta i dorobna po nalaniu, opada dość szybko do cienkiej obrączki. Wrażenia zapachowe mikre, lekka mineralność, kapka słodu. Jak na pilsa, moim zdaniem, zbyt wyraziście słodowe w smaku. Goryczka średnia, ziołowa,...
Zobaczyłem u jednego klienta Lidla cały wózek tego piwa. Kod LB - Jędrzejów, myślę sobie, nie lubie mocnych ale spróbuję. Powiem tak - paskudztwo. Smakuje, jakby ktoś wódki do tego dolał. Piana o dziwo obfita, musiałem kilka razy dolewać, kolor złoty, dość jasny, jak na zawartość...
Comment