O browarze Kerkom pisałem troszkę tutaj.
Butelka 330 ml, zawartość alkoholu 8,3%, import własny.
Winterkoninkske to piwo sezonowe (zimowe), niefiltrowane, niepasteryzowane, z powtórną fermentacją w butelce.
Składniki użyte do produkcji tego piwa: siedem rodzajów słodu, dwa typy belgijskiego chmielu, drożdże i woda.
Kolor: „prawie czarny” ze słabą wiśniową poświatą. Piwo było mętne – wlałem do kielicha cały osad drożdżowy, którego było dość sporo.
Piana: wysoka, beżowa, grubopęcherzykowa, szybko opadająca do zera.
Zapach: bardzo intensywny. Dominuje słodki zapach słodu i suszonych owoców (śliwki, rodzynki). Wyraźnie czuć też chmiel i zapach dobrej kawy.
Po pierwszym łyku miałem wrażenie jakbym pił portera. Mocna, chmielowo – palonosłodowa goryczka uderzyła mnie swoją intensywnością. Już ten pierwszy łyk mocno mnie rozgrzał!
Później goryczka łagodnieje i pojawia się zdecydowana słodycz oraz „koszyczek” różnych owoców (suszone śliwki, rodzynki, gruszki). Bardzo ciekawy słodki finisz. Alkohol wyczuwalny tylko w głowie
.
Nasycenie delikatne, wyczuwalne do końca bardzo wolnej degustacji.
Bardzo dobre zimowe piwo. Ciekawie skomponowany, złożony smak nadaje temu piwu niepowtarzalny charakter.
Zdrowie mistrzów z browaru Kerkom
Butelka 330 ml, zawartość alkoholu 8,3%, import własny.
Winterkoninkske to piwo sezonowe (zimowe), niefiltrowane, niepasteryzowane, z powtórną fermentacją w butelce.
Składniki użyte do produkcji tego piwa: siedem rodzajów słodu, dwa typy belgijskiego chmielu, drożdże i woda.
Kolor: „prawie czarny” ze słabą wiśniową poświatą. Piwo było mętne – wlałem do kielicha cały osad drożdżowy, którego było dość sporo.
Piana: wysoka, beżowa, grubopęcherzykowa, szybko opadająca do zera.
Zapach: bardzo intensywny. Dominuje słodki zapach słodu i suszonych owoców (śliwki, rodzynki). Wyraźnie czuć też chmiel i zapach dobrej kawy.
Po pierwszym łyku miałem wrażenie jakbym pił portera. Mocna, chmielowo – palonosłodowa goryczka uderzyła mnie swoją intensywnością. Już ten pierwszy łyk mocno mnie rozgrzał!


Nasycenie delikatne, wyczuwalne do końca bardzo wolnej degustacji.
Bardzo dobre zimowe piwo. Ciekawie skomponowany, złożony smak nadaje temu piwu niepowtarzalny charakter.
Zdrowie mistrzów z browaru Kerkom

Comment