Van Viven, Viven Bruin

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • M-kwadrat
    Porucznik Browarny Tester
    • 2004.07
    • 304

    #1

    Van Viven, Viven Bruin

    Jak opisuje producent (http://www.viven.be/index.php?sectio...=bruin&lang=en) zrobione według odświeżonej receptury, zbalansowane pomiędzy słodowością i lukrecją odczuwalną zwłaszcza jako posmak zaskoczy nasze podniebienie, idealne do posiłków.

    No to teraz jak ja to widzę:
    Piana: beżowa, drobniutka, początkowo obfita dość szynko redukuje się do cieniutkiego kożuszka, umiarkowanie oblepia ścianki naczynia.
    Zapach: chmiel, toffi, palone nuty.
    Smak: spodziewałem się pełniejszego, umiarkowana goryczka, delikatna kwaskowatość, dominują smaki z palonych słodów.
    Wysycenie: dość niskie.
    Opakowanie: butelka 0,33l z bardzo ładną etykietą (spójną z innymi piwami Viven) - oszczędny design modnie stylizowany na retro, trochę wywołujący skojarzenia z westernami (za pomocą liternictwa) - bordowe litery na tle żółtego, starego papieru. Kapsel granatowy, goły. Razem z kontrą etykieta zawiera informacje o producencie, zaw. alkoholu, ograniczone informacje o składzie, brak informacji o ekstrakcie.
    Uwagi: Viven Bruin, alkohol 6,1%, refermentowane w butelce. Zakupione w poznańskich Piwach Świata - z tego co doczytałem na bardzo bladej nalepce jest to ich import.
    Do zakupu skusiła mnie etykieta oraz ochota na ten typ piwa. Jestem jednak delikatnie rozczarowany - na pewno piłem już smaczniejsze bruine.
    Byłem pewien, że piwo już będzie na browar.biz-ie i nie zrobiłem niestety zdjęcia. Butelkę można zobaczyć na stronie producenta linkowanej na początku wpisu.
    Pozdrawiam, Maciek
  • DonZ
    Porucznik Browarny Tester
    • 2013.03
    • 303

    #2
    Piana: Wysoka, dziurawa, beżowa, pozostawia drobny wianuszek dookoła szkła.
    Kolor: Ciemne, brązowe, pod światło czerwone rubinowe, mętne.
    Zapach: Aromaty karmelowe, słodowe. Jest słodko trochę chlebowo. Delikatnie wyczuwalny alkohol.
    Smak: W stosunku do aromatu jest pół pełnie i słodko, są delikatne nuty palone, a bardziej
    takie przypieczone. Lekko kwaśnawe po przełknięciu, niska goryczka.
    Trochę szorstkie przez dość wysokie wysycenie, i przez to pijalność niewielka.
    Generalnie więcej jak 2 pewnie bym nie zmieścił a od gazu bekałbym niemiłosiernie.
    Piwo refermentowane i moje było nadal żywe, bo chciało wychodzić z butelki.
    Attached Files
    Ostatnia zmiana dokonana przez DonZ; 2014-01-02, 21:46.

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • darekd
      The Musketeers, Troubadour Obscura
      darekd
      Piwo było już opisywane tu:

      https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...badour-obscura

      Ale gdzieś od 2019 nie warzą już kontraktowo, tylko we własnym browarze umieszczonym w dawnej cegielnie w miejscowości Sint-Gillis-Waas...
      2024-06-19, 00:01
    • Javox
      Baladin, POP
      Javox
      Popular beer APA

      Ekstrakt 13.6*, alko 6.0%, IBU około 30 (deklarowane).

      Chmiele: Tettnanger, Perle, Tettnang.

      Piana - nie na długo, potem obwódka.
      Lacing - nic.
      Gaz - średni.
      Barwa - opalizujący jasny złoty.
      Aromat - owocowość klasyczna...
      2025-06-17, 12:12
    • Javox
      Stewart, Sequoia Sunset
      Javox
      West Coast IPA z alko 6.5%, IBU 66.

      Piana - więcej na początku potem niepełna warstewka
      Lacing - trochę było
      Gaz - średni
      Barwa - lekko opalizujący złoty.
      Aromat - słodko, słodkie cytrusy przejrzałe, melon kapiący słodyczą.
      Smak - dość słodko,...
      2024-12-13, 20:14
    • kaczka116
      Marysia, [Infinitum Brewing] Oud Bruin
      kaczka116
      Piwo gotowe do oceny
      2020-05-31, 22:02
    • darekd
      Opillia, Rizdwiane
      darekd
      Bożonarodzeniowe ciemne piwo z dodatkiem cynamonu, dosładzane m.in. ekstraktem stewii

      12% ekstr.
      4,8 % alk.
      12 IBU

      Aromat - jest dość słodko, czuć ciemne słody, ciut chleba razowego, po przelaniu wyraźny karmel i trochę cynamonu
      Piana - wysoka, trwała,...
      2025-01-03, 00:50
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...