Antoš, Polotmavá 13°

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • karol1000
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2007.09
    • 1823

Antoš, Polotmavá 13°

Piwo piłem w browarku 2.1.2013 jak i poźniej w domu z Peta zakupionego w browarku
    Chodzi o specjalna piwo o 13 stopniach ekstraktu
    Cena 30kc za 0,5 i 20kc za 0,3

barwa: ciemny bursztyn
    piana: ładna, bardzo drobnopęcherzykowa, gęsta, w wersji PETowej pęcherze już większe
    zapach: karmelowo-słodowy, zachęcający
    smak: silna słodowo-karmelowa podstawa z silną goryczką, pomimo że to 13 to działa orzeźwiająco, jest pijalna, treściwa i bardzo smaczna
    gaz: ok

Jeszcze opis dadka z tematu o browarze

dadek 09-06-2011
    Barwy hebanowej, lekko mętne.
    Piana początkowo wysoka lecz niejednorodna, opadła dość szybko do kożuszka, zostawiając prawie nieprzerwaną "firankę" na ściankach kufla.
    I tu zapach zaskakująco wyrazisty, mocno chlebowy z lekka drożdżowością.
    Jak na polotmavé w smaku dość zdecydowane, jest wyraźna goryczka, słodowa paloność i lekkie nuty karmelowe. Miłe zaskoczenie gdyż tego typu piwa są raczej dość bezpłciowe.
    Attached Files
    LP
  • Rzeszowiak
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2009.04
    • 1597

Piłem kiedyś w Kulovym Blesku i pamiętam, że faktycznie było bardzo smaczne.

Comment

Related Topics

Collapse

• darekd
      Kamenice nad Lipou, Kamenická polotmavá 13
      darekd
      Historyczny browar z Wysoczyny, w którym warzenie odnowiono w 2017 r.
      https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...amen-nad-lipou

Półciemny leżak...
      2022-12-05, 00:09
    • bastion
      Słowacja, Detva, Partizanska 82, Podpoliansky Pivovar Dobronay.
      bastion
      Miasteczko Detva leżące na środku Słowacji, nie zrobiło na mnie jakiegoś większego wrażenia. Ot takie sobie, którego zabudowa ciągnie się wzdłuż głównej drogi kilka kilometrów. Brak mi tam jakiegoś centralnego punktu jak rynek. Owszem kilka placów jest, ale jakoś nie są zbytnio eksponowane....
      2022-02-11, 22:53
    • heckler
      Louka, Louka 59, Pivovar Louka
      heckler
      Louka to wioska leżąca u podnóża Białych Karpat. Południowo-Morawski kraj raczej słynie z produkcji wina, ale i zagęszczenie małych browarków jest tam całkiem spore.
      Uroczyste otwarcie browaru nastąpiło 18.07, ale niestety nasze plany uczestnictwa w tej imprezie skutecznie pokrzyżowała...
      2020-08-07, 14:15
    • darekd
      Antoš, Crystal IPA
      darekd
      14% ekstr., 6,7% alk.

Amerykański chmiel Crystal

Aromat - początkowo wyraźny chmiel z tonami kwaskowo-słodszych owoców i cytrusów, wyraźne też tony słodowe. Trochę miodowe
      Piana - średnia, raczej zwarta, trwała z kożuszkiem
      Barwa - ciemne złoto
      ...
      2020-10-09, 23:06
    • dadek
      Solnice České Budějovice, Solnice polotmavá 11°
      dadek
      Na polotmavé raczej nie wygląda. Luklaz zamówił trochę wcześniej niż ja i było bursztynowe z lekkim zmętnieniem. Ja po około 20 minutach dostałem jakby zupełnie inne piwo - było mocno mętne przez co wydawało się ciut jaśniejsze. Na moje wątpliwości kelnerka zwróciła się do głównego...
      2020-07-31, 15:37
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...