Šumavský pivovar Vimperk, Doppelbock 18°

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4808

Šumavský pivovar Vimperk, Doppelbock 18°

Podobno druga warka tego piwa, dla mnie nowość. Piłem je 18.10.14 na miejscu w browarku.
    Barwa ciemnobrązowa z domieszką jakby ciemno czerwonej śliwki, mętne.
    Piana beżowa, gęsta, drobnooczkowa, równomierna. Utrzymywała się długi czas około 1,5 cm warstwą (przy końcu wciąż był solidny kożuch), lekko oblepiając szkło.
    Zapach czarnego, gryczanego miodu z mocno dojrzałymi śliwkami.
    W smaku piwo wyraźnie słodko winne a nawet koniakowe, wyczuwa się też cynamon i nuty korzenne. Piwo mocne (8,1%) - czuje się je w głowie. Trochę przeszkadza zbyt wyraźna alkoholowość, może dlatego że nie lubię koniaku.
    Gazu ma niedużo co akurat pasuje.
    Piłem w kuflu firmowym 0,5 l za 60 kč, ale jest też opcja zamówienia 0,25 l za pół ceny. Wtedy piwo jest podawane w pokalu.
    Attached Files

Related Topics

Collapse

• darekd
    Šumavský pivovar Vimperk, Inocenc Tmavý Doppelbock 19°
    darekd
    Jakiś czas temu Dadek opisywał doppel bocka z tego browaru, który miał 18% ekstr.
    Już chciałem dopisywać w tamtym wątku, że obecnie to piwo to 19%, ale zajrzałem na stronę

http://www.sumavskypivovar.cz/

i okazało się, że mają w ofercie dwa koźlaki dubeltowe!...
    2017-05-29, 23:26
  • heckler
    Praha, Římská 2135/45, Římská Pivovar
    heckler
    ŘÍMSKÁ PIVOVAR, tak po zmianie właścicieli obecnie nazywa się stary browar Ossegg. Zmiana dokonała się w połowie tego roku, niestety piwowar pozostał ten sam i piwa jak były, tak dalej kiepskie są. Szkoda, liczyłem na coś nowego, smaczniejszego. Na kranach cztery piwa plus dwa specjały. Skusiłem...
    2024-12-30, 09:20
  • heckler
    Višňové, Višňové 148, Zmolský pivovar
    heckler
    Višňové, to malownicza wioska położona jakieś 20 km na północ od Znojma. Na skraju tejże wioski w jednym z prywatnych domów powstał rodzinny -Zmolský pivovar.
    Na początku działali jako kontraktowiec, a od kwietnia 2023 roku warzą na swoim sprzęcie.
    Na szczęście ulica przy...
    2024-06-25, 09:09
  • darekd
    Zámecký pivovar Frýdlant, Albrecht Secret IPA 2020
    darekd
    Zámecký pivovar Frýdlant zniknął tu z nazwy, z boku etykiety widnieje Albrecht.
    Uwarzone w 2020 r.

Ekstr. 20%
    Alk. 10%

Na ecie wspominają że to "Archivni Imperial IPA" w stylu belgijskim

Aromat - słodka, ciężka biszkoptowa baza...
    2024-06-03, 00:50
  • heckler
    Czechy, Třebíč, Nad Zámkem 7, Pivovar Fenek
    heckler
    Podklášterní pivovar Třebíč oficjalnie zakończył swoją działalność w 2024 roku. Najpierw zamknięto restauracje, a po pewnym czasie i browar. Co prawda nie był to jakiś wybitny browar, ale i tego ze średniej półki też szkoda. Na szczęście dosyć szybko znalazł się chętny i browar...
    2025-07-09, 10:19
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...