Kroměříž Maxmilian, Vídeňský ležák

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12924

    #1

    Kroměříž Maxmilian, Vídeňský ležák

    Morawski minibrowar

    Ekstr. 12%
    Alk. 4,6%

    Piwo wiedeńskie. W odróżnieniu od wielu czeskich i nie tylko piw tego stylu użyto jedynie słodu wiedeńskiego, co czuć już w aromacie:

    - słodowy - tostowość, podpieczony chleb, trochę chmielu
    Piana - średnia, drobne pęcherzyki, niezbyt trwała, zostaje na szkle
    Barwa - herbaciana, lekko miedziana, zmętnione
    Wysycenie - średnie, wyraźnie musuje
    Smak - wyraźna, ale dość lekka w treści słodowa baza o smaku podpieczonych tostów, dość wyraźna goryczka, która w połączeniu ze słodami przypomina smak orzechów.
    Treściwość - umiarkowana

    Jakby dodali troszkę innych słodów /karmelowych czy monachijskich/ piwo zyskałoby na krągłości i pełni, ale tak wyszedł za to praktycznie książkowy przykład "venna lager", czyli styl który praktycznie jest odtwarzany. Dlatego warto sięgnąć po to piwo, jeśli ktoś będzie miał okazję. Mi smakowało.
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12924

    #2
    Foografia:
    Attached Files

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12924

      #3
      Prawie dziesięć lat czekałem na powrót i pamiętałem, że bardzo mi smakowało.
      Teraz w smaku oprócz tostowo-orzechowych niuansów też trochę wyraźniejszy goryczkowy chmiel. Długi finisz.
      Nie wydaje mi się teraz lekkie w treści, po prostu pełne, nieprzesadzone. Poza tym bez zmian.

      Miałem okazję popróbować ostatnio wiedeńczyków prosto z Austrii, ale ten zakupiony w drodze powrotnej, jest najlepszy.
      Super piwko!

      Ostatnia zmiana dokonana przez darekd; 2024-11-09, 21:44.

      Comment

      • darekd
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍺🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 12924

        #4
        Obecnie: Click image for larger version

Name:	P1140780.jpg
Views:	21
Size:	152,2 KB
ID:	2347257

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • darekd
          Rakovník, Bakalář Vídeňský ležák
          darekd
          Wiedeński lager, 5% alk.

          Na stronie nie wspominają o tym piwie:

          https://www.pivobakalar.cz/?i=1&lang=CZ

          Aromat - czuć ich przywiązanie do zielonej butelki, pod tym nuty słodowe
          Piana - wysoka, puszysta, umiarkowanie trwała, z dłuższą koronką...
          2021-04-23, 23:18
        • pebejot
          Rožmberk nad Vltavou, Pivovar Rožmberk
          pebejot
          Rožmberk nad Vltavou to przepiękna miejscowość w kraju południowoczeskim, położone nad Vltavou.
          Ikoną miasta jest 13-wieczny zamek, wzniesiony w 1262 roku, a od 2023 roku do miasteczka powróciły tradycje piwowarskie.

          Dawny browar istniał od 1590 roku, został założony...
          2024-12-31, 12:40
        • dadek
          Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
          dadek
          Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
          2023-11-17, 01:48
        • darekd
          Bernard, Extra hořký ležák 12%
          darekd
          Piwo po raz pierwszy uwarzono w zeszłym roku.

          12% ekstr.
          5% alk.
          60 IBU

          Chmiele: Agnus, Amarillo a Citra

          Aromat - ziołowo/łodygowo/korzenny chmiel, trochę drożdży, lekki słód
          Piana - zdecydowanie wysoka, trwała z długim kożuszkiem,...
          2024-11-22, 02:28
        • SielskieWzgorze
          Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
          SielskieWzgorze
          Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

          W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
          ...
          2024-02-19, 10:28
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...