Holba, Horské byliny

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 13182

    #1

    Holba, Horské byliny

    To był letni produkt, ale jakoś nie trafił na forum.
    Oznaczony jako mieszany napój z piwem.

    Alk. 2,5%

    W składzie na bogato M.in. syrop glukozowy , syrop na bazie bzu, koncentratu cytrynwego, jabłek, macierzanki i górskich ziół. To z kontry. Na stronie:



    wspominają też obok macierzanki o kolendrze, mięcie, szałwii, rumianku, krwawnik oraz tomka (rosnąca m.in. w Jesionikach, przypomina turówkę - tę od żubrówki). Te składniki mają nie przykrywać smaku, ale dopełniać.

    Aromat - dość specyficzny, trochę oranżada, tony słodkawo-owocowo-ziołowe
    Piana - wysoka, raczej nietrwała, zostawia krzaczki, trochę zostaje na szkle
    Barwa - słomkowa
    Wysycenie - średnie, musujące
    Smak - wyraźne lekkosłodkie jabłka, trochę owocowego kwasku, ciut goryczki, dośc specyficznej, ziołowej, z finiszem troszeczkę jak po cukierkach ziołowych, ale delikatnym
    Treściwość - pełne

    Nawet przyjemny napój, ciekawy, pije się dobrze. Piwa w smaku praktycznie brak, ale w lecie na górskim szlaku np. w Jesionikach może się sprawdzić, pragnienie ugasi, cukier posili
  • jacekwerner
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2004.05
    • 2876

    #2
    Cóż ... jest słodko, cukierkowo, wyczuwam jabłko, bez, ślad ziół, w posmaku baaardzo nieśmiało dochodzi leciutka ziemista goryczka. Może rzeczywiście jako napój chłodzący w pięknych letnich okolicznościach górskiej przyrody sprawdził by się lepiej. Ja raczej do niego nie wrócę.
    Ochotnicza Straż Piwna
    BAZA = 7446

    Comment

    • jacekwerner
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2004.05
      • 2876

      #3
      Foto :
      Attached Files
      Ochotnicza Straż Piwna
      BAZA = 7446

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • darekd
        Browar Zakładowy, Sezon Grzewczy
        darekd
        czyli koźlak z syropem klonowym.

        Ekstr. 16%
        Alk. 7%

        Aromat - no czuć, że jest ten syrop, Tak wyraźny, że już na starcie jest obawa, że to będzie ulepek. W tle jakaś taka trudna do określenia mniej przyjemna nuta (po przelaniu łodygowo-ziemista), która wraz...
        2024-12-07, 02:25
      • dadek
        Niemcy, Erfurt, Zum Güterbahnhof 20, Heimathafen - Erfurter Braumanufaktur
        dadek
        Funkcjonujący od 2017 roku browarek umiejscowiono w starych magazynach kolejowych z czerwonej cegły. Z głównego dworca kolejowego kierujemy się równolegle do torów w kierunku wschodnim przez Kurt Schumacher Straße, przechodzimy mostem przez Gerę i dalej prosto brukowaną ulicą przez tereny...
        2025-01-12, 19:42
      • Brandis
        Podwójny Brewkit i syrop z sosny.
        Brandis
        Kupiłem po okazyjnej cenie dwa brewkity coopers lager(okazjonalna bo za 2 sztuki tylko 50 PLN a wada jest to ze ktoś zakosił drożdże ) i tak się zastanawiam czy lepiej zrobić piwo z 2 brewkitów (będę używał drożdży S-04 ) czy tez lepiej tradycyjnie 1 brewkit i jeden ekstrakt słodowy...
        2018-01-25, 17:34
      • ART
        Warszawa, ul. Poborzańska 39, Szyszka Chmielu Bródno
        ART



        Sklep znajduje się w dzielnicy Bródno, na warszawskim Targówku – spokojnym osiedlu z dostępem do zieleni i komunikacji.

        Dzień wcześniej w okolicy ul. Chodeckiej po powrocie Spod kopyta nie zdążyłem przed 22 i poznalem beznadziejną ofertę lokalnej żabki...
        2025-08-23, 16:51
      • heckler
        Czechy, Chvaletice, Chvaletice 47, Nanopivovar Radování
        heckler
        W restauracji U Roubené studny w Chvaleticach koło Protivína w 2024 roku rozpoczęto produkcję własnego piwa. Skala tej produkcji jest na prawdę niewielka i sięga góra 50-60 litrów, bo 65 l. ma kocioł warzelny. Ciut większą instalację ostatnio miałem możliwość zobaczyć w browarze Misionář we Zlinie....
        2025-08-18, 15:51
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...